Katás egyéni vállalkozó internetes áruházat működtetne: megteheti-e, hogyan számlázzon?

  • adozona.hu

Internetes áruházat szeretne üzemeltetni egy katás egyéni vállalkozó. Az árut (ruházati termékek) Indiából szerzi be, a vevői leginkább USA-ban élő magánszemélyek lennének, de előfordulhat, hogy az EU-ban élő magánszemélyek is vásárolnak majd tőle. Előreláthatólag nem fogja átlépni az alanyi adómentes értékhatárt. Megteheti-e egy webáruház, hogy kizárólag magánszemélyeknek értékesít? Áfa tekintetében hogyan kell eljárni? Az árut harmadik országból szerzi be, és leginkább harmadik országban fog értékesíteni, de előfordulhat, hogy EU-n belüli értékesítés is történik. A fentieken kívül mire kell még odafigyelni ahhoz, hogy szabályosan járjon el? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Alapvetően nincs akadálya annak, hogy a webáruház kizárólag magánszemélyeket szolgáljon ki, de ezt egyértelműen jelezni kell a weboldalon. Az alanyi mentes adózónak a harmadik országból történő beszerzése után importtermékáfát (és ha vámköteles a termék, úgy vámot is) kell fizetnie a vámhatóság határozata alapján. A harmadik országba történő értékesítés alanyi mentes ügylet lesz, ennek megfelelően alanyi mentes számlát kell kiállítani róla.

Ha az alanyi mentes egyéni vállalkozó kizárólag csak Magyarországon telepedett le, és a tárgyévi, valamint az azt megelőző naptári évben 10 ezer eurónak megfelelő összeget meg nem haladóan nyújtott a letelepedésétől eltérő tagállami nem adóalanynak az áfatörvény 45/A paragrafus (1) bekezdése szerinti távolról is nyújtható szolgáltatást, illetve teljesített közösségen belüli távértékesítést, úgy ezen ügyletek esetében Magyarország marad a teljesítés helye, a számlákat alanyi mentes minőségben kell kiállítani.

Az Adózóna kapcsolódó kiadványa: Egyéni vállalkozók adózása, számvitele

A tárgyévi értékhatár átlépését követően a nem adóalany vevő országa szerinti tagállam áfaszabályai szerint kell eljárni. Lehetőség van azonban az OSS rendszer használatára is (év közbeni bejelentéssel is), ami jelentős egyszerűsítést jelent a tagállami bejelentkezésekhez képest.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a fenti értékesítések (távértékesítés értékhatár alatti része) beletartoznak az alanyi mentes keretbe.

Kapcsolódó kérdés-válasz: Webáruház külföldi magánszemélyek részére értékesít

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink