hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozó csed ideje alatt hogyan értékesítheti korábban készített termékeit?

  • adozona.hu

Szülés előtt készített termékeket hogyan lehet katásként forgalmazni már a csed ideje alatt? Olvasónk kérdéseire Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

"Kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó (ötvös) várandós, a szülés várható ideje ez év november vége, december eleje. Jogosult lenne-e csedre az alábbi esetekben: 1.) Még a gyermek születése előtt készítene árukat, melyeket bizományosi szerződéssel átadna értékesítésre egy, ilyen jellegű termékeket forgalmazó üzletnek, és ebből a csed ideje alatt bevétele származna, de tényleges munkavégzés részéről nem történne, hiszen a gyártás korábban megtörtént. 2.) Gondolkodik azon, hogy felvenne egy részmunkaidős alkalmazottat, aki a webshopon keresztül beérkezett, már korábban legyártott termékekre szóló rendeléseket összekészíti, leszámlázza és elpostázza, illetve egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül lenne egy alkalmazott, aki a hétvégi vásárokon értékesíti a termékeket. A két személy nem ugyanaz lenne. Kérdés, hogy miután akár a bizományosi szerződés miatt, akár az alkalmazott révén bevétele keletkezik, ettől függetlenül ő, mint cseden lévő főállású katás, mentesül-e a kata fizetése alól?" – kérdezte olvasónk.

Szakértőnk válasza:

Csed alatt keresőtevékenységet tilos folytatni, ez alatt a személyes közreműködést kell érteni. Tehát mivel a csed alatt ő nem dolgozna, csak bevétele lenne korábbi értékesítésből, valamint alkalmazott/efo-s dolgozna helyette, így bevétele keletkezhet - ha ő semmilyen módon személyesen nem közreműködik, nem végez munkát. Tehát csedre mindkét esetben jogosult lehet, amennyiben egyébként a jogosultsági feltételeknek megfelel.

Az új kiadózó törvényben van változás annak tekintetében, hogy ebben az esetben megfizeti-e a havi tételes adót vagy sem. Az alábbi jogszabály kimondja, hogy bár csed, stb. alatt nem fizet tételes adót, ez alól kivégel, ha bevétele keletkezik.

7. § (8) A kisadózó nem fizeti meg az (1) bekezdés szerinti tételes adót azon hónapokra vonatkozóan, amelyek egészében

a) táppénzben, baleseti táppénzben, csecsemőgondozási díjban, örökbefogadói díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekek otthongondozási díjában, ápolási díjban részesül,

b) katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona,

c) fogvatartott, vagy

d) egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette,

kivéve ha az e törvény szerinti adóalanyiságába tartozó tevékenységet végez, ideértve különösen, ha az említett időszakban bevételt szerez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó ingatlanértékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózó webshop

Lepsényi Mária

adószakértő

Faktorált követelés

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1