hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás bevétel-e a károk helyreállítására kapott támogatás?

  • adozona.hu

Erdőkárok helyreállítása címén kapott támogatás a kisadózó vállalkozás bevételének számít-e? – kérdezte olvasónk. A támogatást az erdőállomány típusától függően, hektáralapon fizetik ki a kisadózó vállalkozásnak, költségelszámolási kötelezettség nélkül (erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok helyreállítása nevű, VP5-8.4.1-16 kódszámú projekt leírása szerint a költségek elszámolása irreleváns). Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Nem számít kisadózói bevételnek a költségek fedezetére vagy fejlesztési célból kapott támogatás. De csak az olyan támogatás nem számít bevételnek, mellyel kapcsolatban a kisadózónak elszámolási kötelezettsége van a folyósító felé. Vagyis, ha számlákkal, bizonylatokkal, nyilvántartásokkal el kell számolnia az igazoltan felmerült költségeit a folyósító felé, akkor az így megkapott támogatás nem számít kisadózói bevételnek. Szintén nem számít bevételnek az olyan támogatás, amelyhez a kisadózó a tevékenység megvalósulásának ellenőrzését követően jut hozzá.

Ha sem elszámolási kötelezettség, sem a tevékenység megvalósulásának előzetes ellenőrzése nem történik meg, akkor ez alapján a kapott támogatás bevételnek minősül.

A katatörvény 2. paragrafus 12. pontjának e) alpontja értelmében szintén nem minősül kisadózói bevételnek a jogszabály vagy jogerős bírósági döntés alapján kapott kártérítés, kártalanítás. Mivel a kérdésben szereplő összeg támogatásnak minősül a felhívás szerint, így – a leírás alapján elvileg –bevételnek tekinthető ezen támogatás.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a katatörvény 2. paragrafus 12. pontjának e) alpontja szintén nem tekinti bevételnek a vállalkozó tulajdonában lévő eszköz károsodása miatt harmadik személytől kapott vagyoni értéket, függetlenül attól, hogy azt milyen megnevezéssel kapja a kisadózó vállalkozás.

Az erdőgazdasági ágazatban keletkezett erdőkárok helyreállítását célzó támogatást az erdőgazdálkodók igényelhetik az erdőkárok helyreállítása céljából. Ha a vállalkozó igazolja a károsodást (amely lehet tűzkár, éghajlatváltozás vagy egyéb természeti katasztrófa miatti károsodás), akkor szakértőnk véleménye szerint nem kell a kapott támogatást kisadózói bevételnek tekinteni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldre költözött személy magyarországi adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékfizetés és szocho

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvédi iroda

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close