hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozás újraindítása: trükközés a katával és az áfával?

  • adozona.hu
1

Katás egyéni vállalkozás 2018-ban – értékhatár miatti túllépés miatt – áfakörös lett, és a vállalkozói személyi jövedelemadó hatálya alá jelentkezett be. Ha az egyéni vállalkozást megszüntetné idén, majd pár hónap múlva újat alapítana (még ebben az évben), választhatná-e ismét a kata adózási formát,valamint az alanyi áfamentességet? Szipszer Tamács adószakértő válaszolt.

A kisadózókról szóló törvény (katatörvény) 6. paragrafusa értelmében az adóalanyiság az alanyiság megszűnésének évében s az azt követő 12 hónapban ismételten nem választható. Az adó alanya az egyéni vállalkozó.  Szakértőnk álláspontja szerint mivel ugyanazon egyéni vállalkozóról van szó, mint akinek az adóalanyisága megszűnt, nem lenne jogszerű, ha az egyéni vállalkozó ismételten kataalanyiságot választana az előírt határidőn belül.

Az alanyi áfamentesség esetén is elméletileg ugyanarról az adóalanyról van szó, igaz ez esetben alkalmazható lehet az áfatörvény 189. paragrafusa, mely szerint ha az adóalanyt év közben veszik nyilvántartásba belföldön, akkor azzal egyidejűleg is választhatja az alanyi áfamentességet (arányos bevételi előírás betartása mellett).

Vagyis ha az ismételt tevékenységindítás nem ütközik a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe, s a vállalkozást valamely gazdasági okból indítja újra a magánszemély, s nem az alanyi áfamentességgel kapcsolatos szabályok megkerülése érdekében, akkor az alanyi áfamentesség választható – véli szakértőnk.

Segítségre lenne szüksége az áfatörvény gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban?
Kiadványunk praktikus útmutató azoknak a területeknek az áttekintéséhez, amelyek gyakori problémát okoznak.
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "ÁFA –Speciális problémák" című kiadványt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Új egyéni vállalkozás helyett inkább nyisson betéti társaságot. Ott alanyi mentes is lehet és katázhat is, azonnal.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close