hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: kivaalapot képez-e a magánszemélytől bérbe vett iroda bérleti díja?

  • adozona.hu

Kivaalapot képez-e a magánszemélytől bérbe vett iroda bérleti díja (rezsi nélkül) annak ellenére, hogy nincs utána szochofizetési kötelezettség? Ezt a Tbj. törvény és az szja-törvény önálló és nem önálló tevékenység szabályai miatt kérdezem. Olvasói kérdésre dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A Katv. a személyi jellegű kifizetésekre „korlátozza” a magánszemély felé történő kifizetések adóalapot képező körét, ebbe pedig a 20.§ (2) bekezdése alapján a Tbj. szerint járulékalapot képező személyi jellegű ráfordítások, a tagi járulékalap, a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások tartoznak.

Kiva témakörben további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

A bérbeadásból származó jövedelem az azt megszerző magánszemélynél önálló tevékenységből származó jövedelem, melynek közterhét (15 százalék szja-t) a kifizetői adózásra tekintettel vonja le és fizeti meg a bérlő kiva alany vállalkozás a költségvetésbe.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink