NAV-tájékoztató egyes áruk oroszországi újrakivitelének tilalmáról

  • adozona.hu

Egyes áruk oroszországi újrakivitelének tilalmáról szóló tájékoztatót tett közzé honlapján szerdán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Egyes kiviteli tilalom alá eső termékek harmadik országba kivitelekor az exportőröknek szerződésben (abban elhelyezett záradékban) meg kell tiltaniuk az Oroszországba irányuló újrakivitelt.1 Ezzel a rendelkezéssel a kellő gondosságra vonatkozó gyakorlat jogi kötelezettséggé vált bizonyos érzékeny áruk kivitelénél.

Az előírásokat 2024. március 20-tól kell alkalmazni. A gazdálkodók kötelesek tájékoztatni az illetékes hatóságokat, ha tudomásukra jut, hogy partnerük a termékeket továbbadja Oroszországba. Továbbá, a szerződésnek ki kell térnie a jogorvoslati lehetőségekre is a szerződésben vállalt kötelezettségek megszegésekor. Az exportőröknek tájékoztatniuk kell az illetékes hatóságokat minden olyan, általuk kötött közbeszerzési szerződésről, amely részesült a mentességből, a szerződés megkötésétől számított két héten belül.

A NAV oldaláról letölthető tájékoztató teljes tartalmát itt olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink