Kína tiltakozik az áruira kivetett amerikai vámok emelése miatt

  • MTI

Kína határozottan ellenzi, és hivatalosan is tiltakozását fejezi ki az Egyesült Államok által egyes kínai árukra kivetett vámok további emelése miatt, és intézkedéseket fog hozni saját jogainak és érdekeinek védelmében – közölte a pekingi kereskedelmi minisztérium kedden.

Az Egyesült Államok kedden úgy döntött, hogy a kereskedelmi törvény 301. szakaszában rögzített vámokon felül további vámokat vet ki egyes kínai termékek, egyebek között az elektromos járművek, lítium-ion akkumulátorok, napelemek, kritikus ásványi anyagok, félvezetők, acél és alumínium behozatalára.

Kína határozottan ellenzi azt, hogy az Egyesült Államok belpolitikai okokból visszaél a 301. szakaszban lefektetett vámfelülvizsgálati eljárással, és további vámokat vetett ki egyes kínai termékekre – hangsúlyozta a kereskedelmi minisztérium szóvivője egy nyilatkozatban.

A nyilatkozat megfogalmazása szerint "tipikus politikai manipulációról" van szó, amely átpolitizálja és eszközként a politika szolgálatába állítja a kereskedelmi kérdéseket. A dokumentum szerint az amerikai fél annak ellenére is folytatta a jogsértő gyakorlatot, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) már kimondta, hogy a 301. szakasz szerinti vámok sértik a WTO-szabályokat.

Az amerikai vámemelés ellentétes a két ország vezetői között létrejött konszenzussal és Joe Biden amerikai elnök ígéreteivel, súlyosan rontva ezzel a kétoldalú együttműködés légkörét – áll a közleményben.

Az 1974. évi kereskedelmi törvény 301. szakasza az a kereskedelempolitikai eszköz, amely lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy vámokat vagy más kereskedelmi korlátozásokat vessen ki a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató országokra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Garantált bérminimum vagy minimálbér

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ingatlan-bérbeadás adózása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Mérlegbeszámoló tipusa

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink