hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszüntette eljárását a GVH a dohány-nagykereskedő céggel szemben

  • adozona.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette eljárását a JTI Hungary Dohányértékesítő Zrt.-vel szemben. A fogyasztóvédelmi hatóság több eljárása sem állapított meg a cégnél szabálytalanságot a dohánytermékek forgalmazásában, ezért a termékértékesítés kommunikációjára irányuló – már korábban felfüggesztett – versenyhatósági eljárás folytatása nem volt indokolt.

A nemzeti versenyhatóság 2020 nyarán indított eljárást a JTI Hungary Dohányértékesítő Zrt.-vel szemben annak feltárására, hogy a cég megtéveszthette-e üzletfeleit, amikor azt közölte velük, hogy termékei teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek – ideértve az ízesített terméktípusokat is. A GVH eljárásának megindítását megelőzően felmerült a gyanú, hogy a cég jogszerűen nem forgalmazható termékeket reklámozott az ügyfeleinek.

Annak pontos megítélése érdekében, hogy az érintett termékek valóban jogszerűen voltak-e forgalmazhatóak a vizsgálatot megelőző időszakban, a GVH megkereste a dohánytermékek piacának ellenőrzéséért felelős fogyasztóvédelmi hatóságot, majd – az idevágó szakhatósági eljárások végleges lezárásáig – felfüggesztette versenyfelügyeleti eljárását.

A fogyasztóvédelmi hatóság szóban forgó eljárásai végül a dohányforgalmazási szabályok megsértésének megállapítása nélkül zárultak le. A döntések következtében a versenyhatóság is megszüntette eljárását a vállalkozás termékkínálatára vonatkozó üzleti kommunikáció jogszerűségével kapcsolatban.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/25/2020.

A JTI Hungary Zrt. az alábbi sajtóközleményt juttatta el a szerkesztőséghez 2023. március 8-án:

"Nyert a Kúrián, majd a GVH is megszüntette az eljárását a JTI Hungary Zrt. ellen, a dohány-nagykereskedő vállalat pert indítana

2020. május 20-án Magyarországon is hatályba lépett a jellegzetes ízű cigaretták EU-s tilalma, amely több gyártó korábban népszerű termékeinek eltűnéséhez vezetett. A JTI az Európai Unió országaiban úgy alkalmazkodott a kialakult helyzethez, hogy a korábbi mentolos ízű termékeinek a mentoltartalmát olyan minimális szintre csökkentette, hogy az már ne minősüljön a jogszabály szerinti jellegzetes íznek.

Más országokban a kezdeti versenytársi aggályok és bejelentések után végül a nagyobb gyártók mind forgalomba hozták a maguk alacsony mentoltartalmú termékeit, az eljárásokat pedig felfüggesztették, és az Európai Bizottság elkezdte vizsgálni, hogy tiltott jellegzetes ízesítésűeknek minősülhetnek-e a termékek. Azonban Magyarországon nem így történt: a JTI Hungary Zrt. 6 különböző, alacsony mentoltartalmú termékével szemben – egyik versenytársa feltételezhetően rosszhiszemű bejelentése nyomán – 2020. június 11-én eljárást indított a fogyasztóvédelmi hatóság, 2020. július 31-én ezt követte a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata is, utóbbi arra hivatkozással, hogy a JTI megtéveszthette kiskereskedelmi partnereit, amikor szakmai-jogi álláspontját tartalmazó levelében arról tájékoztatta őket, hogy a népszerű alacsony mentoltartalmú termékei teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek.

Az első versenytársi bejelentést végül több mint 120 (!) további bejelentés követte a JTI ellen, amelyeknek következtében számos eljárás indult. Végül már nem is a cigaretta ízének jellegzetessége volt kérdéses, az újabb versenytársi bejelentések nyomán a fogyasztóvédelmi hatóság egyenesen azt állapította meg (mint utóbb kiderült, jogtalanul), hogy Magyarországon a cigarettatermékekben tilos a mentol mint adalékanyag. Végül a fogyasztóvédelmi hatóság erre hivatkozással összesen 150 millió forint bírságot szabott ki a JTI-re és megtiltotta az ilyen, alacsony mentoltartalmú termékek forgalmazását.

A JTI bírósághoz fordult, azonban a fogyasztóvédelmi hatóság a folyamatban levő perek alatt sem engedélyezte ezeknek a termékeknek a forgalmazását, amely által a JTI-t (mint utóbb kiderült, jogtalanul) jelentős veszteség érte.

Majdnem 2 évnyi pereskedés után, 2022 nyarán a Kúria mind a 6 alacsony mentoltartalmú JTI-cigaretta ügyében kimondta, hogy jogsértő volt a fogyasztóvédelmi hatóság döntése. Ekkorra azonban – 2022 januárjától – a magyar jogalkotó már valóban bevezette a mentol adalékanyag korábban nem létező teljes tilalmát, így a termékek a pernyertesség ellenére sem kerülhettek vissza a polcokra.

A JTI-vel szemben a Gazdasági Versenyhivatal végül 2023. február 16-án szüntette meg az eljárását, ezzel zárult le a legutolsó jogi ügy.

A Kúria tavaly nyári ítéletei és a GVH aktuális döntése a hatósági eljárás megszüntetéséről egybevág a JTI Hungary Zrt. által a vizsgálat elindítása óta következetesen képviselt állásponttal, mely szerint cégünk összes forgalomba hozott terméke maradéktalanul megfelel a mindenkor hatályos jogszabályoknak. Büszkék vagyunk arra, és fogyasztóinknak a JTI évről-évre erősödő piaci részesedésében visszatükröződő bizalma is abban erősít meg bennünket, hogy termékeink minden körülmények között a legmagasabb minőséget képviselik.

Felelős vállalatként a JTI a magával szemben támasztott elvárásokból továbbra sem enged. Minden egyes országban, ahol társaságunk jelen van, a tisztességes versenyt, a hatóságokkal való kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést és a fogyasztói igényeknek való folyamatos megfelelést tartjuk szem előtt. Ezzel globális anyavállalatunknak, befektetőinknek és részvényeseinknek éppúgy tartozunk, mint minden iparági partnerünknek. Büszkék vagyunk rá, hogy a JTI-re a dohánypiac valamennyi szereplője valódi szakértő partnerként tekint.

A magunkkal szemben támasztott elvárásokkal egyidőben a JTI következetesen azt kéri az iparág minden érintettjétől, hogy jóhiszeműen és tisztességes kommunikációt folytatva, az együttműködést és a fogyasztók bizalmát szem előtt tartva járjon el.

Sajnálattal és csalódottsággal kényszerültünk tudomásul venni, hogy a bírósági jogorvoslatok és más hatósági eljárások lezárultával egy több, mint 2 és fél éven át tartó folyamat ugyanarra a megállapításra jutott, amit a JTI Hungary Zrt. részéről az első perctől kezdve képviseltünk, miszerint a forgalomba hozott termékeink minden egyes európai uniós és magyarországi előírásnak megfeleltek.

Természetesen a különböző eljárások során súlyos károk érték a JTI-t, mind a jóhírneve tekintetében, mind pedig a forgalmazás megtiltása következtében a jelentős bevétel kiesésével.

Mindezeket figyelembe véve a JTI Hungary Zrt. vezetősége alapos mérlegelés nyomán arra a döntésre jutott, hogy a vállalat szakmai integritásának és megbízható partneri mivoltának védelme érdekében, egyben az iparág minden felelős szereplője és fogyasztóink számára is azzal járunk el helyesen, ha a jogsértő döntések miatti jogi felelősséget felmérjük és pert indítunk a minket ért kár megtérítése érdekében. A vállalatcsoport erről szóló döntése hamarosan megszületik" – áll a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA áfa bevallásban

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink