hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszüntette eljárását a GVH a dohány-nagykereskedő céggel szemben

  • adozona.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette eljárását a JTI Hungary Dohányértékesítő Zrt.-vel szemben. A fogyasztóvédelmi hatóság több eljárása sem állapított meg a cégnél szabálytalanságot a dohánytermékek forgalmazásában, ezért a termékértékesítés kommunikációjára irányuló – már korábban felfüggesztett – versenyhatósági eljárás folytatása nem volt indokolt.

A nemzeti versenyhatóság 2020 nyarán indított eljárást a JTI Hungary Dohányértékesítő Zrt.-vel szemben annak feltárására, hogy a cég megtéveszthette-e üzletfeleit, amikor azt közölte velük, hogy termékei teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek – ideértve az ízesített terméktípusokat is. A GVH eljárásának megindítását megelőzően felmerült a gyanú, hogy a cég jogszerűen nem forgalmazható termékeket reklámozott az ügyfeleinek.

Annak pontos megítélése érdekében, hogy az érintett termékek valóban jogszerűen voltak-e forgalmazhatóak a vizsgálatot megelőző időszakban, a GVH megkereste a dohánytermékek piacának ellenőrzéséért felelős fogyasztóvédelmi hatóságot, majd – az idevágó szakhatósági eljárások végleges lezárásáig – felfüggesztette versenyfelügyeleti eljárását.

A fogyasztóvédelmi hatóság szóban forgó eljárásai végül a dohányforgalmazási szabályok megsértésének megállapítása nélkül zárultak le. A döntések következtében a versenyhatóság is megszüntette eljárását a vállalkozás termékkínálatára vonatkozó üzleti kommunikáció jogszerűségével kapcsolatban.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/25/2020.

A JTI Hungary Zrt. az alábbi sajtóközleményt juttatta el a szerkesztőséghez 2023. március 8-án:

"Nyert a Kúrián, majd a GVH is megszüntette az eljárását a JTI Hungary Zrt. ellen, a dohány-nagykereskedő vállalat pert indítana

2020. május 20-án Magyarországon is hatályba lépett a jellegzetes ízű cigaretták EU-s tilalma, amely több gyártó korábban népszerű termékeinek eltűnéséhez vezetett. A JTI az Európai Unió országaiban úgy alkalmazkodott a kialakult helyzethez, hogy a korábbi mentolos ízű termékeinek a mentoltartalmát olyan minimális szintre csökkentette, hogy az már ne minősüljön a jogszabály szerinti jellegzetes íznek.

Más országokban a kezdeti versenytársi aggályok és bejelentések után végül a nagyobb gyártók mind forgalomba hozták a maguk alacsony mentoltartalmú termékeit, az eljárásokat pedig felfüggesztették, és az Európai Bizottság elkezdte vizsgálni, hogy tiltott jellegzetes ízesítésűeknek minősülhetnek-e a termékek. Azonban Magyarországon nem így történt: a JTI Hungary Zrt. 6 különböző, alacsony mentoltartalmú termékével szemben – egyik versenytársa feltételezhetően rosszhiszemű bejelentése nyomán – 2020. június 11-én eljárást indított a fogyasztóvédelmi hatóság, 2020. július 31-én ezt követte a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata is, utóbbi arra hivatkozással, hogy a JTI megtéveszthette kiskereskedelmi partnereit, amikor szakmai-jogi álláspontját tartalmazó levelében arról tájékoztatta őket, hogy a népszerű alacsony mentoltartalmú termékei teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek.

Az első versenytársi bejelentést végül több mint 120 (!) további bejelentés követte a JTI ellen, amelyeknek következtében számos eljárás indult. Végül már nem is a cigaretta ízének jellegzetessége volt kérdéses, az újabb versenytársi bejelentések nyomán a fogyasztóvédelmi hatóság egyenesen azt állapította meg (mint utóbb kiderült, jogtalanul), hogy Magyarországon a cigarettatermékekben tilos a mentol mint adalékanyag. Végül a fogyasztóvédelmi hatóság erre hivatkozással összesen 150 millió forint bírságot szabott ki a JTI-re és megtiltotta az ilyen, alacsony mentoltartalmú termékek forgalmazását.

A JTI bírósághoz fordult, azonban a fogyasztóvédelmi hatóság a folyamatban levő perek alatt sem engedélyezte ezeknek a termékeknek a forgalmazását, amely által a JTI-t (mint utóbb kiderült, jogtalanul) jelentős veszteség érte.

Majdnem 2 évnyi pereskedés után, 2022 nyarán a Kúria mind a 6 alacsony mentoltartalmú JTI-cigaretta ügyében kimondta, hogy jogsértő volt a fogyasztóvédelmi hatóság döntése. Ekkorra azonban – 2022 januárjától – a magyar jogalkotó már valóban bevezette a mentol adalékanyag korábban nem létező teljes tilalmát, így a termékek a pernyertesség ellenére sem kerülhettek vissza a polcokra.

A JTI-vel szemben a Gazdasági Versenyhivatal végül 2023. február 16-án szüntette meg az eljárását, ezzel zárult le a legutolsó jogi ügy.

A Kúria tavaly nyári ítéletei és a GVH aktuális döntése a hatósági eljárás megszüntetéséről egybevág a JTI Hungary Zrt. által a vizsgálat elindítása óta következetesen képviselt állásponttal, mely szerint cégünk összes forgalomba hozott terméke maradéktalanul megfelel a mindenkor hatályos jogszabályoknak. Büszkék vagyunk arra, és fogyasztóinknak a JTI évről-évre erősödő piaci részesedésében visszatükröződő bizalma is abban erősít meg bennünket, hogy termékeink minden körülmények között a legmagasabb minőséget képviselik.

Felelős vállalatként a JTI a magával szemben támasztott elvárásokból továbbra sem enged. Minden egyes országban, ahol társaságunk jelen van, a tisztességes versenyt, a hatóságokkal való kölcsönös bizalmon alapuló együttműködést és a fogyasztói igényeknek való folyamatos megfelelést tartjuk szem előtt. Ezzel globális anyavállalatunknak, befektetőinknek és részvényeseinknek éppúgy tartozunk, mint minden iparági partnerünknek. Büszkék vagyunk rá, hogy a JTI-re a dohánypiac valamennyi szereplője valódi szakértő partnerként tekint.

A magunkkal szemben támasztott elvárásokkal egyidőben a JTI következetesen azt kéri az iparág minden érintettjétől, hogy jóhiszeműen és tisztességes kommunikációt folytatva, az együttműködést és a fogyasztók bizalmát szem előtt tartva járjon el.

Sajnálattal és csalódottsággal kényszerültünk tudomásul venni, hogy a bírósági jogorvoslatok és más hatósági eljárások lezárultával egy több, mint 2 és fél éven át tartó folyamat ugyanarra a megállapításra jutott, amit a JTI Hungary Zrt. részéről az első perctől kezdve képviseltünk, miszerint a forgalomba hozott termékeink minden egyes európai uniós és magyarországi előírásnak megfeleltek.

Természetesen a különböző eljárások során súlyos károk érték a JTI-t, mind a jóhírneve tekintetében, mind pedig a forgalmazás megtiltása következtében a jelentős bevétel kiesésével.

Mindezeket figyelembe véve a JTI Hungary Zrt. vezetősége alapos mérlegelés nyomán arra a döntésre jutott, hogy a vállalat szakmai integritásának és megbízható partneri mivoltának védelme érdekében, egyben az iparág minden felelős szereplője és fogyasztóink számára is azzal járunk el helyesen, ha a jogsértő döntések miatti jogi felelősséget felmérjük és pert indítunk a minket ért kár megtérítése érdekében. A vállalatcsoport erről szóló döntése hamarosan megszületik" – áll a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs