hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elmarad az EU és az USA közötti vámháború

  • BruxInfo

Megállapodással végződött Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök szerdai washingtoni tárgyalása. Az Egyesült Államok egyelőre felfüggeszti az európai importra elhatározott vámok alkalmazását, és a felek tárgyalásokat kezdenek a nem-autóipari termékek és szolgáltatások kereskedelmének további liberalizálásáról. Az EU a jelek szerint jelentősebb tétel amerikai folyékony gázt és szójababot kezd importálni.

„Amikor Donald Trump elnök meghívott Washingtonba, egyetlen célom az volt, hogy megállapodjunk. És ma megállapodtunk. Jó és konstruktív tárgyalás volt” – jelentette ki Juncker a találkozó után Trump-pal közösen tartott rövid sajtóértekezleten.  

Az amerikai elnök a találkozót megelőző rövid sajtónyilatkozatában arról beszélt, hogy a legjobban annak örülne, ha nem létezne semmilyen vám az EU-amerikai kereskedelmi relációban, és ha Európa felhagyna a termelők támogatásával. Juncker érkezéskor beérte annak leszögezésével, hogy az alapvető cél a vámok csökkentése, nem pedig növelésük. „Szövetségesek vagyunk, nem ellenségek” – tette hozzá egyúttal.

A találkozó végeztével, kettőjük tájékoztatójából végül kitűnt, hogy a két elnök megállapodott tárgyalások „haladéktalan” megkezdéséről a nem-gépjármű ipari cikkek kereskedelmében a vámterhek kölcsönös leépítéséről. Trump ehhez még azt tette hozzá, hogy már a tárgyalások előtt, az EU késznek mutatkozott növelni amerikai szójabab és folyékony földgázbehozatalát, távlatilag pedig az a cél, hogy növeljék a kereskedelmet és a szolgáltatói tevékenységet a vegyipari és gyógyszeripari termékek, a gyógyászati cikkek vonatkozásában is.

Megegyeztek továbbá, hogy Washington és az EU közösen kezdeményezik majd a WTO reformját, valamint a kereskedelmi költségek és szabályozási akadályok leépítését az Egyesült Államok és Európa között. Cserébe Juncker azt emelte ki, hogy a felek megállapodtak, hogy a tárgyalások idején tartózkodni fognak bármilyen új vámtarifa kivetésétől.

Trump részben mindezt is summázta abban a zárósajtóértekezleten, hogy „ha összefogunk, akkor jobbá, biztonságosabbá, prosperálóvá tehetjük a földgolyót”.

Megfigyelők körében feltűnést keltett, hogy megállapodás születhetett a „zéró tarifa, zéró vám” megcélzásáról, azt követően, hogy Cecilia Malmström kereskedelmi EU-biztos a washingtoni találkozó előestéjén még azt nyilatkozta Dagens Nyheter című svéd lapnak, hogy aligha vehető komolyan a vámok kölcsönös eltörlésére tett amerikai javaslat, lévén az Egyesült Államokban tételes törvények védik az amerikai ipari és agrárszektor érdekeit, mint például amilyen a „Vásárolj amerikait” törvény volt.

Malmström szerit az EU-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) idején európai részről sokszor felvetették a vonatkozó amerikai törvények módosításának, vagy visszavonásának az igényét, de mindenkor az volt a válasz, hogy az lehetetlen.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Kelemen László

adószakértő, jogász

Személy- vagy tehergépkocsi

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close