hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Drágán fizetnek a pálinkafőzésért és a borpancsolásért

  • NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei cukrozott szilvacefrét, erjedésben lévő szeszes folyadékot, kiszerelt bort, valamint illegális pálinkafőző berendezést találtak egy mezőberényi ingatlanon és egy bócsai telephelyen. Előkerült még néhány, pálinkakészítéshez használatos berendezés és eszköz, illetve borászati adalékanyag, amelyeket a helyszíneken lefoglaltak. A két ügyben összesen 126 millió forintot meghaladó jövedéki bírság várható.

A pénzügyőrök jövedéki ellenőrzést tartottak Mezőberényben egy ingatlanon. Az ingatlan átvizsgálása során, egy hátsó épületben megtalálták az éppen működő, 140 literes pálinkafőző berendezést. Előkerült továbbá 530 liter cukrozott szilvacefre, valamint 360 liter párlat is.

Az ingatlan magyar tulajdonosa a megengedett 100 literesnél nagyobb berendezéssel főzött magának „házi pálinkát”, azonban a vonatkozó engedéllyel nem rendelkezett.

A pénzügyőrök a mintegy 1 millió forint értékű illegális terméket és a berendezést lefoglalták, a tulajdonos ellen a pénzügyi nyomozók jövedékkel visszaélés elősegítése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A tulajdonossal szemben indított jövedéki igazgatási eljárás lezárásával a várhatóan kiszabásra kerülő jövedéki bírság összege 2,3 millió forint.

Egy másik jövedéki ellenőrzés alkalmával egy bócsai telephelyen parkoló Fiat tehergépjármű raktéréből előkerült 1364 liter, 2 literes kiszerelésű fehér gyümölcsbor és 1536 liter, 2 literes kiszerelésű fehérbor. Az ellenőrzést végzők 1 db földalatti tartályban 30.000 liter, erjedésben lévő szeszes folyadékot, további 7 tartályból összesen 15.520 liter szeszes folyadékot, valamint egy teljes palackozó gépsort, szivattyúkat és 50 kg különböző borászati adalékanyagot találtak.

Az ingatlan egyik épületéből előkerült még egy jogosulatlanul előállított, 200 ezer forint értékű lepárló berendezést, illetve mintegy 100 liter pálinka.

A pénzügyőrök a mintegy 11 millió forint értékű illegális terméket és berendezéseket lefoglalták, a tulajdonos ellen a pénzügyi nyomozók költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A tulajdonossal szemben indított jövedéki igazgatási eljárás lezárásával a várhatóan kiszabásra kerülő jövedéki bírság összege meghaladja a 124 millió forintot. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink