hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Üdülési jog: így kell kiszámolni az illetéket

  • adozona.hu
2

Magyarországon is egyre divatosabb, hogy a nyaralni vágyók úgynevezett üdülési jogot vásárolnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy minden évben egy meghatározott időszakban (vagy időszakokban) néhány napig használják a szálláshelyet (vagy a szerződésben meghatározott szálláshelyeket). Az ilyen jogok után illetéket kell fizetni.

A hétköznapi értelemben vett üdülési jog valójában két különböző típusú használati jogosultságot takar: egyrészt az üdülőhasználati jogot, másrészt a szállás időben megosztott használati jogát.

I.                  
Az időleges üdülőhasználati jog

Időleges üdülőhasználati jogot az úgynevezett üdülőszövetkezetekben lehet szerezni, mégpedig kizárólag annak a személynek, aki a szövetkezetben tagsági jogviszonyt létesít (a lakásszövetkezetekről szóló 2004. évi CXV. törvény 40/C-40/D §-ok alapján). Tag az a (természetes és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező) személy lehet, aki a szövetkezet alapszabályában meghatározott feltételeknek megfelel. Mindemellett írásbeli nyilatkozatban magára nézve kötelezőnek kell elismernie az alapszabály rendelkezéseit, vállalnia kell, hogy a lakásszövetkezet céljának megfelelően előírt fizetési és más kötelezettségeket teljesíti, és meg kell szereznie – az üdülőszövetkezet tulajdonában álló – üdülési egység időleges használati jogát.

Az üdülési jog a tagot az alapszabályban meghatározott időtartamra évenként illeti meg. A nem természetes személy tagok azonban az egyes üdülőegységeket illetően akár egész évi használati jogot is szerezhetnek. Az üdülési jog jogosultjának évente általában úgynevezett fenntartási díjat kell fizetnie.

A természetes személy tag halálakor az üdülési jog örökölhető. Ebben az esetben az örököst is fel kell venni az üdülőszövetkezet tagjai közé. Az örökös tagfelvételi kérelme nem utasítható el, ha a kérelmező a vonatkozó törvényi és az üdülőszövetkezet alapszabályában előírt feltételeknek megfelel.
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja: hogyan kell kiszámolni az üdülési jog illetékét!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Olvasónk,
amennyiben nem kapja a hírleveleinket, kérem, hogy ellenőrizze, hogy a leveleink nem futnak-e véletlenül spam listába a levelezőjében, illetve gmail cím esetén nem kerülnek-e a "Promóciók" levélmappába. Ha itt megtalálja őket, akkor kérjük, hogy állítsa be a az adott levél feladóját jobb egérgomb segítségéve biztonságosra, vagy a levelet helyezze át a fő lapra (gmail-ben: "Elsődleges").
Amennyiben más mappákban sem találja a levelünket, kérem, hogy írjon az [email protected] email címre a probléma megjelölésével, és a regisztrációs adatainak megadásával. Köszönettel, Adózóna.hu

contofit

Kérdezem: MIÉRT NEM KAPOK ADÓZÓHA HÍRLEVELET???

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs