hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illetékkedvezmény szabályai fiatalok lakásszerzésekor

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A fiatal lakásszerzők általában tisztának vannak vele, hogy az első lakástulajdon megszerzése esetén illetékkedvezményre jogosultak, ennek pontos feltételei azonban – például milyen forgalmi értékű ingatlan esetén vehető igénybe a kedvezmény, milyen egyéb kedvező illetékszabályok alkalmazhatóak első lakásszerzés esetén stb. – már kevésbé köztudomásúak. Cikkünkben ezekre a gyakorlati kérdésekre térünk ki.

Főszabály szerint a visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke ingatlan esetén a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után 4 százalék.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 26. § (6) bekezdése értelmében az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal az első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50 százalékáig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 millió forintot nem haladja meg. Résztulajdon szerzésénél a vagyonszerzőt a szerzett tulajdoni hányaddal arányos kedvezmény illeti meg.

Lakástulajdonnak minősül az Itv. 102. § (1) bekezdés f) pontja szerint

– a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel,

– az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény is, amennyiben a készültségi fok a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri.

A szabály alkalmazásával kapcsolatban a következő megállapítások tehetőek:

– az említett illetékkedvezmény alkalmazható használt és új építésű lakás, lakóház szerzése esetén is;

– első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50 százalékot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga (nem kell azonban figyelembe venni az özvegyi haszonélvezeti joggal terhelt, illetve az olyan lakástulajdont, amelyet nagykorú vagyonszerző esetén a nagykorúság elérését megelőzően idegenítettek el);

– kizárólag abban az esetben vehető igénybe a kedvezmény, ha a lakás, lakóház teljes forgalmi értéke maximum 15 millió forint.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy csak a felettes rész vagy a teljes forgalmi érték után jár az illetékkedvezmény, duplázhat-e a fiatal pár, hogyan lehet hozzájutni a kedvezményhez, és hogyan lehet részletfizetéssel kombinálni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Oroszország, áfabevallás

Bunna Erika

adótanácsadó

Alanyi mentes szolgáltatás nyújtása

Bunna Erika

adótanácsadó

Közműtársulás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close