hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illetékkedvezmény szabályai fiatalok lakásszerzésekor

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

A fiatal lakásszerzők általában tisztának vannak vele, hogy az első lakástulajdon megszerzése esetén illetékkedvezményre jogosultak, ennek pontos feltételei azonban – például milyen forgalmi értékű ingatlan esetén vehető igénybe a kedvezmény, milyen egyéb kedvező illetékszabályok alkalmazhatóak első lakásszerzés esetén stb. – már kevésbé köztudomásúak. Cikkünkben ezekre a gyakorlati kérdésekre térünk ki.

Főszabály szerint a visszterhes vagyonátruházási illeték általános mértéke ingatlan esetén a megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után 4 százalék.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) 26. § (6) bekezdése értelmében az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal az első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50 százalékáig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 millió forintot nem haladja meg. Résztulajdon szerzésénél a vagyonszerzőt a szerzett tulajdoni hányaddal arányos kedvezmény illeti meg.

Lakástulajdonnak minősül az Itv. 102. § (1) bekezdés f) pontja szerint

– a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel,

– az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény is, amennyiben a készültségi fok a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri.

A szabály alkalmazásával kapcsolatban a következő megállapítások tehetőek:

– az említett illetékkedvezmény alkalmazható használt és új építésű lakás, lakóház szerzése esetén is;

– első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50 százalékot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga (nem kell azonban figyelembe venni az özvegyi haszonélvezeti joggal terhelt, illetve az olyan lakástulajdont, amelyet nagykorú vagyonszerző esetén a nagykorúság elérését megelőzően idegenítettek el);

– kizárólag abban az esetben vehető igénybe a kedvezmény, ha a lakás, lakóház teljes forgalmi értéke maximum 15 millió forint.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy csak a felettes rész vagy a teljes forgalmi érték után jár az illetékkedvezmény, duplázhat-e a fiatal pár, hogyan lehet hozzájutni a kedvezményhez, és hogyan lehet részletfizetéssel kombinálni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs