hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Autót, motort vásárol, örököl, üzembentartói jogot szerez? Itt kiszámolhatja a fizetendő illetéket!

  • adozona.hu

Számítsa ki az autó vagy motor vásárlása után fizetendő átírási illetéket kalkulátorunkkal! Gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése és ajándékozása esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének kétszerese.

Mikor alkalmazható az egyszerűsített kalkulátor?

Ha motort vagy személygépkocsit vásárlunk, átírási illetéket kell fizetni. Illeték más esetben is felmerülhet. Jelen kalkulátorunk a leggyakoribb esetre, azaz a visszterhes adásvételre vonatkozik. Gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése és ajándékozása esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének kétszerese

Mi határozza meg az illetéket?

Az illeték mértékét a jármű gyártási évétől számított kora és a jármű hajtómotorjának hatósági nyilvántartásban feltüntetett – kilowattban kifejezett – teljesítménye alapján kell meghatározni. Ha a hatósági nyilvántartásban a gépjármű teljesítményét csak lóerőben tüntették fel, a lóerőben kifejezett teljesítményt 1,36-tal el kell osztani és az eredményt egész számra kell kerekíteni.

A kalkulátor ezt a két adatot kéri független változóként, azaz

  1. jármű gyártási évétől számított kora;
  2. a jármű hajtómotor teljesítménye (kilowattban kifejezve).

Mit kapunk eredményként?

A hatályos törvény szerint fizetendő illeték  összegét kapjuk meg eredményként, hogy hány forint illetéket kell fizetnünk, amit a hatóságok még kerekítenek.

Mikor kell még tovább gondolni a fizetendő illeték összegét?

a) ha mentesség érvényesül;

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól

  • a gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának olyan vállalkozó általi megszerzése, melynek előző adóévi nettó árbevételének legalább 50 százaléka gépjárművek és pótkocsik értékesítéséből származott (gépjármű-forgalmazó), és erről adóévente nyilatkozatot tesz az állami adóhatóságnak az illetéktörvény (Itv.) 26. § (10) szerint.
  • a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó szerv által nyilvántartásba vett pénzügyi lízinget folytató vállalkozó általi megszerzése; (Itv. 26. § (1) l)
  • a gépjárműadóról szóló törvény szerinti környezetkímélő gépkocsi tulajdonjogának, valamint ilyen gépjárműre vonatkozó vagyoni értékű jognak a megszerzése; (Itv. 26. § (1) w)
  • az az ügylet, amikor a vagyonszerzés a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kedvezményezett átalakulás keretében történt, valamint (Itv. 26. § (1) g.))
  • az az ügylet, amikor a vagyonszerzés a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szerinti kedvezményezett részesedéscsere keretében történt. (Itv. 26. § (1) h.))
  • Nem kell az illetéket megfizetni, ha a vagyonszerző a tulajdonszerzés bejelentésével egyidejűleg külföldi kivitel céljából Z betűjelű ideiglenes rendszám kiadását kéri, mindaddig, míg a gépjármű tartós belföldi használatához szükséges forgalmi engedély kiadását nem kéri, vagy a gépjárművet belföldön nem értékesíti. (Itv. 24. § (6))

b) ha pótkocsiról van szó, más szabályok érvényesek: Pótkocsi tulajdonjogának visszterhes megszerzése esetén, amennyiben a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a 2 500 kilogrammot, 9000 forint, minden más esetben 22 ezer forint illetéket kell fizetni. (Itv. 24. § (2))

c) Gépjárműre, pótkocsira vonatkozó haszonélvezet, használat, illetve üzembentartói jog megszerzése esetén a tulajdonszerzés után járó illeték 25 százalékának megfelelő illetéket kell fizetni. (Itv. 24. § (3))

d) Ha a gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának megszerzésével egyidejűleg (azzal azonos napon) más személy megszerzi a gépjármű pótkocsi haszonélvezeti vagy használati vagy üzembentartói jogát, akkor a tulajdonszerzőnek a tulajdonszerzés utáni illeték-összeg 75 százalékát a tulajdonszerzőnek, a 25 százalékát a haszonélvezőnek, használónak, üzembentartói jog jogosítottjának kell megfizetni (Itv. 24. § (4))

e) Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a gépjárműadóról szóló törvény szerinti autóbusz, nyerges vontató és tehergépjármű, továbbá a pótkocsi gazdálkodó szervezet általi megszerzése (Itv. 26. § (1a))

Kalkulátorunkkal itt számolhat!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tárolási díj áfatartalma

Bunna Erika

adótanácsadó

Ingatlanhasznosítás Horvátországban

Bunna Erika

adótanácsadó

Folyamatos szolgáltatás angol adóalanynak

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink