hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így állapítható meg az őstermelő iparűzési adójának alapja

  • adozona.hu

Olvasónk arról érdeklődött, hogy az őstermelő helyi iparűzési adó alapjának megállapításánál a bevételnél figyelembe kell-e venni a különböző (például földalapú) támogatások összegét? Lepsényi Mária adószakértő válaszát közöljük.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 35. §-ának (1) és (2) bekezdései értelmében adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység. A Htv. alkalmazásában vállalkozónak minősül a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából üzletszerűen végző, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági őstermelő, feltéve, hogy őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben a 600 ezer forintot meghaladja [52. § 26. pont b) alpont].

A mezőgazdasági őstermelő esetében a Htv. szerinti nettó árbevétel a tevékenységvégzéssel (termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás) közvetlen összefüggésben kapott – általános forgalmi adó nélküli – ellenérték, növelve a kompenzációs felárral és csökkentve az adóhatósággal elszámolt regisztrációs adó összegével, feltéve, hogy azt bevételként elszámolta, továbbá azon bevétellel, amelyet a számvitelről szóló törvény (Sztv.) alapján egyéb bevételként kellene elszámolni.

Az Sztv. az egyéb bevételek között szabályozza – többek között – a különféle jogcímen kapott (például egységes területalapú) támogatásokat. Ezen bevételek tehát nem minősülnek a Htv. szerinti nettó árbevételnek, így az iparűzési adó alapjának megállapítása során nem vehetők figyelembe.

A területalapú támogatás a mezőgazdasági tevékenység gyakorlásától nem szakítható el teljes mértékben. Ezen támogatás azonban nem a termék eladásával és/vagy nem a szolgáltatás nyújtásával áll közvetlen összefüggésben, nem annak eredményéhez köthető, ezért e bevétel nem tartozik  az iparűzésiadó-köteles nettó árbevételbe.

A nettó árbevétel és az anyagköltség szempontjából említést érdemel a gázolaj felhasználás. A gázolaj felhasználásra tekintettel visszatérített jövedéki adó az Sztv. szerint egyéb bevételnek minősül, tehát azt a nettó árbevétel és az iparűzési adó alapjának a megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni. A gázolaj jövedéki adója a gázolaj bekerülési értékének része, ezért a gázolaj felhasználásakor azt anyagköltségként kell elszámolni, és ekként azzal csökkenthető a nettó árbevétel a helyi iparűzési adó alapjának kiszámítása során.

A Htv. 39/A §-a (1) bekezdésének a) pontja a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint az adóévben átalány szerinti jövedelem-megállapítást (átalányadózás) alkalmazó magánszemély (egyéni vállalkozó, mezőgazdasági kistermelő) vállalkozó számára lehetőséget ad arra, hogy az adó alapját a Htv. 39. § (1) bekezdésben foglalt főszabálytól eltérően állapítsa meg. Ennek megfelelően az adó alapja a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányban megállapított jövedelem 20 százalékkal növelt összege, azzal, hogy az adó alapja nem lehet több, mint a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti – e tevékenységből származó – bevételének 80 százaléka [Htv. 39/A § (2) bekezdés].

Ha a vállalkozó nettó árbevétele az adóévet megelőző évben a 8 millió forintot nem haladta meg, akkor arra is lehetősége van, hogy az adó alapját a nettó árbevétel 80 százalékában állapítsa meg [Htv. 39/A § (3) bekezdés].

Az adó alapjának egyszerűsített megállapítása adóévre választható, az erről szóló bejelentést legkésőbb az adóévről szóló bevallás benyújtására előírt határidőig kell megtenni az adóhatóságnál.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close