hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kurtaxa, avagy a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog

  • Surányi Imréné
2

Kapcsolódó jogszabályok


A turistaszezon beköszöntével menetrendszerűen felkorbácsolódtak az indulatok az idegenforgalmi adó körül. Megírtuk a szabályokat, és nem vitatjuk a vendégjárásból származó települési közkiadások fedezetére szolgáló bevételi forrás létjogosultságát, de itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba!

Az idegenforgalmi adónak Magyarországon is száz évnél régebbi a története, csak akkoriban még kurtaxának hívták, mert rendeltetésének megfelelően a fürdő- és üdülőhelyeken vezették be. A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény azonban már több mint két évtizede minden település önkormányzatát feljogosította, hogy a területén állandó bejelentett lakással nem rendelkező magánszemélyektől adót szedjen, ha ott éjszakai szállás igénybevételével tartózkodnak.

Igaz, eddig még nem minden önkormányzat élt a lehetőséggel, de ez csak idő kérdése, hiszen az önkormányzatok a beszedett idegenforgalmi adó minden egyes forintja után további támogatást kapnak az állami költségvetésből. Az is igaz, hogy a törvény többeket mentesít az adó alól (lásd „Nekik biztosan nem kell adózniuk…” című írásunkat). Ám, ha a közéjük nem tartozó személyt, például ismerőst, barátot, unokatestvért, ha csak egy éjszakára is valaki a lakásában vendégül lát (mert az például lekéste az utolsó vonatot, vagy némi kvaterkázás miatt nem kockáztatja a nulla toleranciát), bizony 15 napon belül kötelezett az adó beszedésére, illetve befizetésére. A híres magyaros vendégszeretet kötelező ára legalább napi 300 forint (van ahol jóval több), akkor is, ha a szállás amúgy nyilvánvalóan ingyenes.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
manci88

Teljesen egyetértek az előttem szólóval. Különösen visszatetsző ez a jelenség egy kisebb településen, ahol talán még az adóbeszedő hivatalnok is rokon. De még ezen az alapon sem engedném meg neki, hogy kutakodjon a hálószobámban. Esetleg a partnerem, élettársam,-aki nem egyenesági rokonom is fizetni fog, ha nálam éjszakázik? Adóhatóság-pénzéhség-hálószoba titok-magánszféra...mit képzel a törvényalkotó?

tatarzsu

Nagyon örülök, hogy a cikk ellentétben az üggyel foglalkozó számtalan híradással nem csak azt mondja el, hogy a Helyi adó törvény jelenlegi szövegének alkalmazása értelmében valóban minden barátunk éjszakát is magában foglaló vendéglátása adóköteles, hanem annak nemzetközi jogot sértő voltára is felhívja a figyelmet. De ha a Helyi adókról szóló törvény sérti a Római Szerződést, akkor az sérti Magyarország Alaptörvényének Q cikke (3) bekezdését is.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Elfekvő készlet

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs