hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kurtaxa, avagy a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
2

Kapcsolódó jogszabályok


A turistaszezon beköszöntével menetrendszerűen felkorbácsolódtak az indulatok az idegenforgalmi adó körül. Megírtuk a szabályokat, és nem vitatjuk a vendégjárásból származó települési közkiadások fedezetére szolgáló bevételi forrás létjogosultságát, de itt az ideje, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba!

Az idegenforgalmi adónak Magyarországon is száz évnél régebbi a története, csak akkoriban még kurtaxának hívták, mert rendeltetésének megfelelően a fürdő- és üdülőhelyeken vezették be. A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény azonban már több mint két évtizede minden település önkormányzatát feljogosította, hogy a területén állandó bejelentett lakással nem rendelkező magánszemélyektől adót szedjen, ha ott éjszakai szállás igénybevételével tartózkodnak.

Igaz, eddig még nem minden önkormányzat élt a lehetőséggel, de ez csak idő kérdése, hiszen az önkormányzatok a beszedett idegenforgalmi adó minden egyes forintja után további támogatást kapnak az állami költségvetésből. Az is igaz, hogy a törvény többeket mentesít az adó alól (lásd „Nekik biztosan nem kell adózniuk…” című írásunkat). Ám, ha a közéjük nem tartozó személyt, például ismerőst, barátot, unokatestvért, ha csak egy éjszakára is valaki a lakásában vendégül lát (mert az például lekéste az utolsó vonatot, vagy némi kvaterkázás miatt nem kockáztatja a nulla toleranciát), bizony 15 napon belül kötelezett az adó beszedésére, illetve befizetésére. A híres magyaros vendégszeretet kötelező ára legalább napi 300 forint (van ahol jóval több), akkor is, ha a szállás amúgy nyilvánvalóan ingyenes.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
manci88

Teljesen egyetértek az előttem szólóval. Különösen visszatetsző ez a jelenség egy kisebb településen, ahol talán még az adóbeszedő hivatalnok is rokon. De még ezen az alapon sem engedném meg neki, hogy kutakodjon a hálószobámban. Esetleg a partnerem, élettársam,-aki nem egyenesági rokonom is fizetni fog, ha nálam éjszakázik? Adóhatóság-pénzéhség-hálószoba titok-magánszféra...mit képzel a törvényalkotó?

tatarzsu

Nagyon örülök, hogy a cikk ellentétben az üggyel foglalkozó számtalan híradással nem csak azt mondja el, hogy a Helyi adó törvény jelenlegi szövegének alkalmazása értelmében valóban minden barátunk éjszakát is magában foglaló vendéglátása adóköteles, hanem annak nemzetközi jogot sértő voltára is felhívja a figyelmet. De ha a Helyi adókról szóló törvény sérti a Római Szerződést, akkor az sérti Magyarország Alaptörvényének Q cikke (3) bekezdését is.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás M lap

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink