hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Építmény-, telekadó és társai: amit tudni kell a részletekről

  • adozona.hu

Közeledik a különböző helyi adók idei második részletének befizetési határideje. Az ingatlanárak elszabadulása miatt nagy körültekintést igényel az adózóktól, hogy egyre több önkormányzat a korrigált forgalmi érték alapján adóztatja az építményeket és a telkeket. Felhívjuk a figyelmet más helyi adók megállapítási sajátosságaira is.

Amint óvták Caesart az ókorban március idusától, úgy lehet tartania az adózóknak is szeptember 15-étől. Nem így az önkormányzatoknak. Számukra ez kifejezetten szerencsés, de főképp jövedelmező nap. Szeptember 15-e ugyanis az építményadó, a telekadó, a magánszemély kommunális adója, a gépjárműadó adóévre megállapított adója második részletének fizetési esedékessége.

A tárgyi adók megfizetésének határnapja

Az építményadó, a telekadó, a magánszemély kommunális adója anyagi jogi szabályait, néhány eljárásjogi kérdés mellett a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.), a belföldi gépjárművek adóját pedig a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (a továbbiakban: Gjt.) szabályozza. Az adófizetés esedékességére és az adómegállapítás mikéntjére vonatkozó szabályokat az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) rögzíti.

Az Art. 2. számú melléklete II/A 1. pontja szerint az építményadó és a telekadó, továbbá 2. pontjának a) alpontja szerint a magánszemély kommunális adója megfizetésének esedékessége: naptári év március 15-e és szeptember 15-e. Az Art. 2. számú melléklete II/B. pont a) alpontja azonos fizetési határnapot ír elő a gépjárműadóra.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy tulajdonosváltás esetén kit terhel az adó, mire kell figyelni a határozattal való adómegállapításnál és a korrigált forgalmi értéknél!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close