Az iparűzésiadó-alap megosztása külföldi telephely esetén

  • adozona.hu
1

Egy magyar cégnek Ausztriában is van telephelye. A társaság iparűzésiadó-alapja a tárgyévet megelőző teljes adóévben meghaladta a 100 millió forintot. Meg kell-e osztani az adóalapot a 2023. évi iparűzésiadó-bevallás elkészítésekor, és milyen módon, milyen részletszámításokat kell elvégezni? – kérdezte olvasónk. Az ausztriai telephelynek 2023-ban nem volt bevétele, nem volt személyi jellegű ráfordítása, és nincs eszköze. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Az úgynevezett komplex megosztási módszert minden olyan vállalkozásnak alkalmaznia kell, amelynek a vállalkozói szintű adóalapja az előző évben meghaladta a 100 millió forintot.

Ebben az esetben tehát mind az eszközérték-megosztással, mind a személyi jellegű ráfordítás szerinti megosztással, azok egymáshoz viszonyított aránya szerint kell a megosztást elvégezni.

Ha az osztrák telephely esetében nincs sem eszközérték, sem személyi jellegű ráfordítás, akkor kérdésként merül fel, hogy valóban telephelynek minősül-e az adott ingatlan.

Az eszközérték számításba vételének szabályi igen sajátosak. Például, ha a cég az adott ingatlan használatáért bérleti díjat fizet, akkor azt is eszközértékként kell figyelembe venni. Szintén sajátos szabály, hogy ha egy ingatlan után sem értékcsökkenési leírás, sem bérleti díj nem vehető figyelembe, akkor a bekerülési érték 2 százalékát kell évente eszközértéknek tekinteni.

A helyi adóról szóló törvény mellékletében további részletszabályok is találhatók, melyek ismeretében a megosztást el kell végezni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Az osztrák telephelyre jutó HIPA egy jó nagy nulla lesz.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Unión belüli jövedelem adózása, árfolyama II.

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Revolut

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink