hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az iparűzési adó megállapításának speciális kérdései építőipari vállalkozásoknál

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

Idén január 1-jétől új telephelyfogalommal egészült ki a helyi adókról szóló törvény: az iparűzési adó szempontjából telephelynek minősül a 180 napot meghaladó építőipari tevékenység folytatása esetén azon önkormányzat illetékességi területe, ahol a vállalkozó építőipari tevékenységet folytat, azzal, hogy a napok számításánál a tevékenység megkezdésének napjától a felek közti szerződés alapján a megrendelő teljesítéselfogadásának napjáig terjedő időszak valamennyi naptári napja figyelembe veendő.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 52. paragrafus 31. pontjának új e) alpontjának értelmezése előtt fontos tisztázni, hogy pontosan mi is számít építőipari tevékenységnek az iparűzési adó tekintetében.

A törvény 52. paragrafusának 24. pontja értelmében a Teáor 41-43 kódszámú tevékenységek tartoznak ide, vagyis az építőipari tevékenységek lehető legszélesebb körének kell a fenti szabályt alkalmaznia.

Így tehát nem csupán a generálkivitelezőknek, de azok alvállalkozóinak is figyelniük kell a 180 napos szabályra, legyenek akár villanyszerelők, burkolók, tetőfedők, gáz- és vízszerelők vagy festők. Az említett szakmunkákat végzőknek természetesen csak a saját munkájuk időhosszát kell figyelembe venniük, s nem egy adott építkezés teljes időtartamát.

A 180 napos szabály a 2021. évet megelőzően is élt, bár a korábbi szabályozás szerint mindig egy adott adóévben kellett a 180 napos határidőt számításba venni.

A jelenlegi szabályozás tehát nem említ adóévet, így például, ha az építési tevékenység egy adott önkormányzat területén 2021. október 1-jétől 2022. május 31-éig tart, akkor a telephely létrejön, mégpedig 2021. október 1-jétől.

A telephely bejelentésére vonatkozó szabályokat az adózás rendjéről szóló törvény 18. paragrafusa tartalmazza. E szerint az adókötelezettség keletkezését, annak bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül – az erre a célra rendszeresített nyomtatványon – kell bejelenteni az önkormányzati adóhatóságnak.

Jogosan merül fel kérdésként, mit tegyen az a vállalkozó, aki/amely nem tudja a tevékenység kezdetekor meghatározni, hogy adott önkormányzat területén az építőipari tevékenysége meg fogja-e haladni a 180 napot vagy sem. A törvény ezt külön nem szabályozza.

Ennek hiányában az javasolható, hogy ha megalapozott becslés alapján az adott önkormányzat területén várhatóan meg fogja haladni a 180 napot az építőipari tevékenység időtartama, akkor jelentkezzen be a vállalkozás.

A telephelyeket 2020. január 1-jétől a NAV változásbejelentő nyomtatványán is be lehet jelenteni.

Szintén okozhat gyakorlati problémát annak meghatározása, hogy az építőipari tevékenység pontosan mikor is veszi kezdetét. Nem tisztázott az úgynevezett "technológiai szünetek" megítélése sem.

Mindezekről, és – példán keresztül – arról is olvashat cikkünk folytatásában, hogyan kell megosztani az adóalapot az egyes önkormányzatok között.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Törzsbetét értékesítése

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Edenred utalvány adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Térítés nélküli átadás tao vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs