A nap kérdése: katalanyiság megszűnése után mikor és mennyi hipát kell fizetni?

  • adozona.hu

Egy bt. vállalkozások felé is számláz, így szeptember elsejétől megszűnik a kataalanyisága. Olvasónknak a helyi iparűzési adó kapcsán merültek fel kérdési, melyeket az Adózóna szakértője válaszolt meg.

A kérdés részletesen így hangzik: bt. kilép a katából – cégek felé számlázó könyvelés miatt – szeptember 1-jétől, az iparűzési adó folyószámláján szeptember 15-ével van előírva a tételes adó, 12 500 forint. Mennyi lesz a katás időszak alatti iparűzési adója? Mikor kell befizetnie és mennyit? Időarányosítják az előírást? Mi van, ha már kifizette az egész évet? Vagy ha még nem, akkor a társasági adó hatálya alatti időszakban kell befizetnie a katás időszaki adóját is? Hogyan befolyásolja ez a nyitómérleget?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kataból való kilépésre sem a régi, sem az új katatörvényben nincsenek külön rendelkezések, azokat a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) tartalmazza [Htv. 38. § (1); 39/B § (3)–(4); (12) bekezdés]. A kérdésben közölt adatok nem teljes körűek, így azokra általánosságban lehet válaszolni.

A vonatkozó rendelkezések szerint az a katás, aki kilép a kata hatálya alól, annak a helyi iparűzési adóhoz fűződő kötelezettsége a tevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg, tehát 2022. augusztus 31-ével.

Ha az adóalap megállapítására az egyszerűsített módszert alkalmazzák (feltételezhetően igen), akkor a megszűnéskor az adó önkormányzatonkénti alapja a 2,5 millió forintnak az adókötelezettség időtartama naptári napjai alapján arányosított része. A megszűnéskor az adót két egyenlő részletben adóéven belüli első és utolsó hónapot követő hónap 15. napjáig kell megfizetni. Tehát augusztus 31-ei megszűnés esetén szeptember 15-éig kell megfizetni a fennmaradó adót.

Ha már kifizették az egész évi adót, akkor azt vissza lehet igényelni az önkormányzattól, ennek megfelelően kell a nyitómérleget elkészíteni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Átalányadó teszor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozás megszüntetése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs