hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Okiratmásolás: csak jogalappal és az adattakarékosság elve mentén

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A babaváró kölcsönökkel kapcsolatos személyes adatok kezelésével összefüggésben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 35 millió forintos adatvédelmi bírságot szabott ki az adattakarékosság elvének megsértése, jogalap nélküli adatkezelés, illetve elégtelen tájékoztatásnyújtás miatt. Az ügy tanulságait az alábbiakban mutatjuk be.

Okiratmásolásokat sérelmezett a panaszos

A babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III. 12.) Korm. rendelet szerinti babaváró kölcsön kamattámogatott, az ügyleti kamatot az állam nevében a kincstár folyósítja a hitelintézet részére. A támogatott személyek – azaz azok a házastársak, akikkel a pénzintézet babaváró kölcsön nyújtására irányuló kölcsönszerződést köt – jogosultak a törlesztés szüneteltetésére – egyéb feltételek mellett –, a várandósság betöltött 12. hetét követően, ideértve a szülést követő időszakot is, vagy ha közösen fogadnak örökbe gyermeket.

A törlesztés szüneteltetése és a gyermekvállalási támogatás iránti kérelmet a hitelintézethez kell benyújtani, amely kérelemhez mellékelni kell a Korm. rendelet 9. § (2) bekezdés b), illetve c) pontjában meghatározott iratokat, melyek eleme többek között a várandósság 12. hete betöltésének és a szülés várható időpontjának igazolására a várandósgondozási könyv. A hatósági ügy hátterében egy panasz állt, melyben a panaszos azt sérelmezte, hogy a babaváró kölcsön törlesztésének felfüggesztésével összefüggésben a szolgáltató a teljes várandósgondozási könyvet lemásolta annak igazolására, hogy a magzat betöltötte a 12. hetet.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a NAIH szerint miként kell a jogszabályt értelmezni, megfelelő jogalap-e a szerződés teljesítése, és miként értékelte a hatóság az adatkezelést!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett kiválás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kiskereskedelmi adó

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Ügyvezető költségelszámolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close