hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Évtizedekig őrzi az állam az egészségügyi adatainkat

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Évek óta működteti az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT), melyhez ebben az évben már a magánszolgáltatók is kötelesek csatlakozni. Érdemes tehát bemutatni a rendszer működését, illetve annak előnyeit valamint hátrányait is.

A magánellátásban sem kerülhető el az adattovábbítás

A jogszabályi környezet változása folytán akár köz-, akár magánfinanszírozott egészségügyi ellátást veszünk igénybe, az egészségügyi adatainkat továbbítják az EESZT-be. Ezen túlmenően, amennyiben az egészségügyi szolgáltatók egymásnak egészségügyi személyes adatokat továbbítanak, ezt kizárólag az EESZT rendszerén keresztül tehetik meg. A rendszer előnye, hogy a páciens kórelőzménye, egészségügyi kezelésének adatai mind a beteg, mind pedig az egészségügyi szolgáltató által ellenőrizhetőek, követhetőek. A háziorvos például láthatja, hogy a beteg a legutóbbi gyógyszerét nem váltotta ki. Ezt a tényt a gyógyszerész is látja, így erre mind a háziorvos, mind a gyógyszerész a beteg figyelmét felhívhatják. Amennyiben a beteget szakorvosi kezelésre utalják be, a szakorvos a páciens egészségügyi adatait szintén az EESZT rendszeréből tölti le. A vizsgálat eredménye ugyanitt jelenik meg, így a beutaló háziorvos is itt fog az adatokhoz hozzáférni. Az e-Recept bevezetése óta pedig a vénykiállítás is az EESZT rendszerén keresztül történik.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

Ezekkel a jogokkal rendelkezhetünk

Az EESZT-be történő adattovábbítás az egészségügyi szolgáltatók számára jogi kötelezettség, ahhoz a beteg hozzájárulása nem szükséges. A kötelezettség – tekintet nélkül az állampolgárságra – valamennyi páciensre kiterjed. Habár az adattovábbításról nem dönthetünk, arról azonban igen, hogy az egészségügyi adatainkhoz ki férhet hozzá. A Lakossági Ügyfélportálon keresztül ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy a háziorvos, a kezelőorvos, illetve a gyógyszerész hozzáférési lehetőségét letiltsuk. Ennek feltétele, hogy az EESZT lakossági felületén ügyfélkapus azonosítással belépjünk, és a tajszámunkat megadjuk. Jelenleg a rendszer inaktív tajszám megadásával is működik. Ezen túlmenően az egészségügyi adatainkhoz való hozzáféréseket a rendszer naplózza, így megtekinthetjük azt is, hogy ki és mikor kérdezte le ezeket.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja kiskorú gyermek/cselekvőképtelen hozzátartozó adataihoz kik férnek hozzá, illetve külföldi tartózkodás alatt, vagy nem magyar állampolgárok számára a tárolt egészségügyi adatok elérhetőek-e!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close