hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Évtizedekig őrzi az állam az egészségügyi adatainkat

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Évek óta működteti az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT), melyhez ebben az évben már a magánszolgáltatók is kötelesek csatlakozni. Érdemes tehát bemutatni a rendszer működését, illetve annak előnyeit valamint hátrányait is.

A magánellátásban sem kerülhető el az adattovábbítás

A jogszabályi környezet változása folytán akár köz-, akár magánfinanszírozott egészségügyi ellátást veszünk igénybe, az egészségügyi adatainkat továbbítják az EESZT-be. Ezen túlmenően, amennyiben az egészségügyi szolgáltatók egymásnak egészségügyi személyes adatokat továbbítanak, ezt kizárólag az EESZT rendszerén keresztül tehetik meg. A rendszer előnye, hogy a páciens kórelőzménye, egészségügyi kezelésének adatai mind a beteg, mind pedig az egészségügyi szolgáltató által ellenőrizhetőek, követhetőek. A háziorvos például láthatja, hogy a beteg a legutóbbi gyógyszerét nem váltotta ki. Ezt a tényt a gyógyszerész is látja, így erre mind a háziorvos, mind a gyógyszerész a beteg figyelmét felhívhatják. Amennyiben a beteget szakorvosi kezelésre utalják be, a szakorvos a páciens egészségügyi adatait szintén az EESZT rendszeréből tölti le. A vizsgálat eredménye ugyanitt jelenik meg, így a beutaló háziorvos is itt fog az adatokhoz hozzáférni. Az e-Recept bevezetése óta pedig a vénykiállítás is az EESZT rendszerén keresztül történik.

Már kapható a HVG 2020-as Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
2020. július 1-jétől teljesen új tb-törvény lép hatályba, az év első felében viszont még a „régi” járuléktörvényt kell használni. Éppen ezért a HVG Tb-különszáma mindkét tb-törvényt tartalmazza, külön magyarázatokkal az első és a második félévre, s megfelelő táblázatokkal, példákkal is segítjük az előírások értelmezését.
Részletek >>

Ezekkel a jogokkal rendelkezhetünk

Az EESZT-be történő adattovábbítás az egészségügyi szolgáltatók számára jogi kötelezettség, ahhoz a beteg hozzájárulása nem szükséges. A kötelezettség – tekintet nélkül az állampolgárságra – valamennyi páciensre kiterjed. Habár az adattovábbításról nem dönthetünk, arról azonban igen, hogy az egészségügyi adatainkhoz ki férhet hozzá. A Lakossági Ügyfélportálon keresztül ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy a háziorvos, a kezelőorvos, illetve a gyógyszerész hozzáférési lehetőségét letiltsuk. Ennek feltétele, hogy az EESZT lakossági felületén ügyfélkapus azonosítással belépjünk, és a tajszámunkat megadjuk. Jelenleg a rendszer inaktív tajszám megadásával is működik. Ezen túlmenően az egészségügyi adatainkhoz való hozzáféréseket a rendszer naplózza, így megtekinthetjük azt is, hogy ki és mikor kérdezte le ezeket.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja kiskorú gyermek/cselekvőképtelen hozzátartozó adataihoz kik férnek hozzá, illetve külföldi tartózkodás alatt, vagy nem magyar állampolgárok számára a tárolt egészségügyi adatok elérhetőek-e!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Behajthatatlan követelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozás mint kft. tulajdonosa

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gamer

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs