hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Evás kft. megszűnése: így adózik a felosztott vagyon

  • adozona.hu
3

Evás kft. megszűnésekor milyen adóvonzata van annak, hogy a jegyzett tőkét korábban az evás eredménytartalékból emelték fel? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Először is meg kell jegyezni, hogy evaalany gazdasági társaság nem emelhette volna fel a jegyzett tőkéjét a jegyzett tőkén felüli saját tőkéjéből, vagyis a kérdésben vázolt tőkeemelés jogszabálysértő módon történt.

Ha a céget megszüntetik, akkor az szja-törvény 68. paragrafusának (1) bekezdése szerint úgynevezett vállalkozásból kivont jövedelem keletkezhet a tagoknál.

A vállalkozásból kivont jövedelem megállapításánál a vagyonfelosztási javaslat alapján a tagra jutó vagyoni hányad értékéből le kell vonni az üzletrész megszerzésére fordított kiadás összegét és a tagra jutó még fennálló kötelezettség értékét is. Az így kapott különbözet után kell a cégnek mint kifizetőnek levonni, bevallani és megfizetni a 15 százalék mértékű személyi jövedelemadót és adott esetben a 17,5 százalék mértékű szociális hozzájárulási adót (ez utóbbi adót, csak a havi minimálbér összegének 24-szerese után kell megfizetni).

Az evatörvény 18. paragrafusának (10) bekezdése értelmében, ha egy evaalany cég adóalanyisága megszűnik, akkor a vállalkozásból kivont jövedelem megállapításakor, az evaalanyiság időszakában keletkezett eredménytartalékot a magánszemély tag adózott vagyonából a vállalkozásba befektetett összegnek kell tekinteni.

A gyakorlatban ez azt jelenti tehát, hogy az evás időszak eredménytartaléka után nem keletkezik pótlólagos adófizetési kötelezettség. Az ezen eredménytartalékból szerzett jegyzett tőke összege tulajdonképpen mint adózott vagyonból befektetett összeg levonandó a végelszámoláskor szerzett vagyon értékéből.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
nika.szalay

Kedves Szipszer Tamás!
Köszönöm a megerősítést.
Üdvözlettel,
Szalay Veronika

Szipszer Tamás

Tisztelt Hozzászóló!

Evás Kft valóban nem emelhetett volna eredménytartalékból jegyzett tőkét, bár ez a tény nem érinti az adózást, mivel a keletkezett evás eredmény mindenképpen a magánszemély adózott vagyonának minősül. Vagyis a törvénysértő jegyzett tőke emelés sem eredményezhet pótlólagos adófizetést.
A Cégbíróságnak joga van e tekintetben törvényességi felügyeleti eljárást indítani saját kezdeményezésből. Szintén indíthat ilyen eljárást mindazon személy, akinek az eljáráshoz érdeke fűződik. A cég ez alapján kötelezhető, hogy tőkéjét más adózott vagyonból emelje fel. A megszűnéskor az evás eredményt ez esetben sem kell majd leadóznia.

üdvözlettel

Szipszer Tamás

nika.szalay

Evás Kft részére nem volt tilos az eredménytartalékból tőkét emelni?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close