hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Evából katába: így kell bejelenteni a változásokat

  • adozona.hu

Evás bt. jelenleg a számviteli törvény hatálya alá tartozik. Január 1-jétől szeretne áttérni katára, csak a beltag működik közre, a kültag nem. Milyen feladatai lesznek az áttérés miatt? Milyen bevallást, illetve a bejelentkezés szükséges nyomtatványt kell beadni 2018 decemberében? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértőnk válaszolt.

A kata hatálya alá történő belépéshez 2018. december 1. és december 31. között be kell nyújtani az adóhatóság felé a 18T201T jelű változásbejelentő nyomtatványt, amelynek a B02-es lapján, a 8-as sorban jelölni kell az evaalanyiság megszűnését. Emellett a 112-es kódszámot kell szerepeltetni.

Szintén ki kell tölteni a B05 lap 19-es blokkját. Itt jelölni kell, ha nem minősül főállásúnak a bejelentett kisadózó. Ha több kisadózót kíván bejelenteni a vállalkozás, akkor a 15. számú pótlapot kell használni – sorolta a teendőket szakértőnk.

Emellett szintén ezen a nyomtatványon az F01-es lapon nyilatkozni kell az áfaalanyisággal kapcsolatos kérdésekre. Ha áfafizetési kötelezettséget választ a vállalkozás, akkor az 5-ös blokk 1-es sorába tegyen egy X-et, ha alanyi áfamentes szeretne lenni, akkor pedig a 6-os blokk 2-es sorát kell beikszelni. Alanyi áfamentességet azonban csak akkor lehet választani, ha a vállalkozás 2019-ben belföldi értékesítésekből észszerűen várható bevétele nem haladja meg a 12 millió forintot – hívta fel a figyelmet Szipszer Tamás.

A fenti nyomtatványon kívül 2019. május 31-éig ki kell tölteni a 1843-as számú evabevallást. Emellett természetesen el kell készíteni és közzé kell tenni a számviteli beszámolót is.

A kata hatálya alá történő áttérés miatt a cég kikerül a számviteli törvény hatálya alól. Emiatt ki kell számolnia az osztalék utáni adót kiváltó adóját. Ezt az adót az evabevallás 07-es lapján kell kiszámolni.

Az adó kiszámolásához első lépésben össze kell adni a 2018-as záró beszámolóban szereplő eredménytartalék, szabad elhatározásból lekötött tartalék, adózott eredmény és osztalékként még ki nem fizetett taggal szembeni kötelezettség együttes értékét. Ebből az értékből ki kell vonni az ugyanezen beszámolóban szereplő tárgyi eszközök és immateriális javak nettó értékét.

Mivel a cég az eva hatálya alól tér át a kata hatálya alá, ezért a fenti összeget tovább kell csökkenteni az eva hatálya alatt keletkezett eredménytartalék, lekötött tartalék, adózott eredmény és osztalékként jóváhagyott taggal szembeni kötelezettség együttes összegével.

Az így kapott különbözetet – amennyiben pozitív – 15 százalék személyi jövedelemadó terheli, melyet három egyenlő részletben kell megfizetni; az első határideje 2019. május 31., a másodiké 2020. június 1., a harmadiké pedig 2021. május 31.

Az iparűzési adózást illetően 2019. február 15-éig választhatja a vállalkozás a tételes iparűzésiadóalap-meghatározást. Ez esetben éves szinten 2,5 millió forintot tekinthet adóalapnak, önkormányzatonként. A választást az önkormányzat felé be kell jelenteni, az önkormányzati változásbejelentő nyomtatványon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Németországi özvegyi nyugdíj adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close