24 találat a(z) versenytilalmi megállapodás cimkére

Versenytilalmi megállapodás: hogyan, mikor, mennyiért? Cikk

A dolgozó munkája ellátása során gyakran juthat olyan ismeretek birtokába, melyeket majd a munkaviszony megszűnését követően is kamatoztatni tud. Ezzel pedig akár előnyös helyzetbe juttathatja új foglalkoztatóját. Ugyanakkor a munkáltató, a konkurenciát csökkentve, ennek elejét tudja venni egy ügyesen megfogalmazott versenytilalmi megállapodással.

Versenytilalmi díj átvállalása Kérdés

Trükkök munkaviszonyban, amelyekkel nem érdemes megpróbálni kijátszani a szabályokat Cikk

Gyakran megkísérlik a munkavégzésre szerződő felek kijátszani a hatályos szabályozást egyoldalú vagy kölcsönös előnyök érdekében, a következményekkel azonban nincsenek tisztában. Cikkünkben a jogsértések legjellemzőbb eseteit mutatjuk be.

Versenytilalmi megállapodás alapján követelt 4,5 milliót a munkáltató Cikk

A versenytilalmi megállapodásban a felek jogosultak kötbérfizetést kikötni arra az esetre, ha a másik fél olyan okból szegi meg a szerződést, amelyért felelős. Ha a felek a megállapodásban – kötbér helyett – kártérítésben állapodnak meg, az Mt. kárfelelősségi szabályai az irányadóak – mondta ki a Kúria.

Versenytilalmi megállapodás összegének számfejtése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Munkaviszony megszűnése után fizetünk a volt munkavállalónknak versenytilalmi megállapodás alapján juttatást. Jól tudom-e, hogy ebben az esetben 15%-kal adózó "egyéb jövedelem"-ként lesz ez az összeg a munkavállaló bevétele, valamint, hogy nem kell munkavállalói járulékokat levonnunk a számfejtett összegből? Valamint kérem a segítségüket abban, hogy az összeg után szocho- és szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettsége fennáll-e a cégnek! Tisztelettel

Kúria: módosítani kellene a munka törvénykönyvét Cikk

Felvetette a munka törvénykönyve (Mt.) módosításának szükségességét a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja a munkavállalókat érintő versenytilalmi és tanulmányi szerződések vizsgálata után – hangzott el a munkacsoport összefoglaló jelentéséről tartott háttérbeszélgetésen.

A munkavállalók ellenőrzésének korlátai: amit lehet, és amit nem Cikk

A munkaviszonnyal összefüggő ellenőrzések területére is vonatkozik az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR). Ezt egészíti ki a munka törvénykönyve rövid szabályozása, mely nemrégen változott. Az előírások meglehetősen általános jellegű korlátokat tartalmaznak, cikkünkben bemutatjuk, hogyan kell ezeket a gyakorlatban értelmezni.

Részleges elállás versenytilalmi megállapodástól Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben az Mt. 228. §-a szerinti versenytilalmi megállapodást kívánnak kötni. A versenytilalmi megállapodás alapján a munkavállaló 6 hónapig nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel a munkáltató jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné. Jogszerű-e az a kikötés, hogy a munkáltató a fenti kötelezettség teljesítéséért a munkavállalónak 6 havi alapbérnek megfelelő ellenértéket fizet, azzal, hogy ebből 3 havi alapbérnek megfelelő ellenérték megfizetésétől a munkaviszony megszűnéséig elállhat? Köszönettel.

Versenytilalmi megállapodás díjazásának járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2018. 09.28. napján megegyezett munkavállójával a munkaviszony 2018. 09. 30. napjával történő megszüntetéséről. A megegyezés részeként a társaság volt munkavállaló részére 8 napon belül a Ptk. szerinti versenytilalmi díjat fizet. A megállapodás még a munkaviszony fennállása alatt történt, de a kifizetésre már csak a megszűnést követően került sor. Bizonytalanok vagyunk annak megítélésében, hogy a kifizetésből kell-e a foglalkoztatónak járulékokat vonni, avagy egyéb jövedelemként kezelendő, és ezért csak szja-s? Tekintettel arra, hogy a munkaviszony 2018. 09. 30. napjával megszűnik, a X. hóban kifizetett díjtételt a IX. vagy X. havi 1808 adóbevallásba kell beállítani? (Magát a IX. havi bért is csak X. hóban utalja el a társaság, együtt a versenytilalmi díjjal.) Segítségüket előre is megköszönve: Kozma Zsolt

Munkavállaló marasztalása Kérdés

Tisztelt Szakértő, azzal kapcsolatban kérném segítségét, hogy milyen törvény szerinti módon van arra lehetőség, hogy a munkavállalókat a munkaviszony megtartására bírjuk? A gond az, hogy kitanulják a szakmát, majd egy jobb bérezés reményében továbbállnak, amivel lényegében cégünk károsodik. Felmerült a felmondási idő növelése illetve a versenytilalmi nyilatkozat. Ezekkel kapcsolatosan kérném szíves állásfoglalásukat.

Ezért érdemes versenytilalmi megállapodást kötni Cikk

A dolgozók munkájuk ellátása során gyakran juthatnak a munkáltató működéséhez kapcsolódó olyan ismeretek birtokába, melyeket a munkaviszony megszűnését követően kamatoztathatnak. Ezzel pedig akár előnyös helyzetbe is juttathatják új foglalkoztatójukat. Mivel a munkáltatók ezzel tisztában vannak és érdekük a konkurencia csökkentése, egyre gyakrabban kötnek versenytilalmi megállapodást.

Felmondtak a jogtanácsosnak. Rosszul tették Cikk

Ha a felek nem az írásba foglalt munkaszerződésben rögzítik, de egyező akarattal szóban megállapodnak abban, hogy a munkavállaló a jogviszony fennállása alatt más cégnek meghatározott tevékenységet nem fejt ki a munkáltató által a munkaviszony megszüntetésekor fizetendő ellenérték fejében, úgy annak ellenére, hogy ez nem minősül versenytilalmi megállapodásnak, a munkáltatót a feltételek megvalósulása esetén fizetési kötelezettség terheli – mondta ki a Kúria.

Versenytilalmi díj számfejtése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vezető munkatársainkkal versenytilalmi szerződést kötöttünk. A versenytilalmi díj havonta a bérrel együtt kerül számfejtésre a munkaviszony alatt. Kérdésem, hogy a versenytilalmi díjat hogyan kell számfejteni: úgy mint pótlékot és része lesz-e a távolléti díjnak? Tisztelettel: Krisztiánné

Mi a megfelelő ellenérték? – A versenytilalmi megállapodásról Cikk

A versenytilalmi megállapodást a törvény egyetlen rövid szakaszban rendezi, a részleteket a munkaügyi bíróságok gyakorlata alakította, alakítja. Cikkünk több kérdésre keresi a választ: mi minősül megfelelő ellenértéknek? Ki tekinthető versenytársnak? Ha a munkavállaló megsérti vállalt kötelezettségét, milyen összegű ellenértéket köteles visszafizetni?

Versenytilalmi megállapodás járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy ha a munkavállalónak versenytilalom jogcímen fizetünk juttatást, az nem minősül munkabérnek, így járulékmentes? Milyen járulékfizetés vonatkozik a versenytilalmi megállapodásra? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Használt tárgyi eszközök átvétele és vámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

9 személyes személygépjármű vásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Román magánszemélynek számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close