hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Versenytilalmi megállapodás: hogyan, mikor, mennyiért?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A dolgozó munkája ellátása során gyakran juthat olyan ismeretek birtokába, melyeket majd a munkaviszony megszűnését követően is kamatoztatni tud. Ezzel pedig akár előnyös helyzetbe juttathatja új foglalkoztatóját. Ugyanakkor a munkáltató, a konkurenciát csökkentve, ennek elejét tudja venni egy ügyesen megfogalmazott versenytilalmi megállapodással.

A versenytilalmi megállapodás valamely magatartástól való tartózkodást vár el

A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem folytathat olyan tevékenységet, amely versenyhelyzetet teremt a munkáltatójával. A jogviszony megszűnését követően e kötelezettségnek csak külön megállapodás alapján kell eleget tennie.

A versenytilalmi megállapodás lényege, hogy a munkavállaló a munkaviszony megszűnése utáni legfeljebb két évre azt vállalja, hogy nem tanúsít olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit sértené vagy veszélyeztetné. Így például nem helyezkedhet el a munkáltató versenytársainál, nem alapíthat konkurens vállalkozást, ilyen vállalkozásban személyesen nem működhet közre.

A korlátozással szemben követelmény, hogy az teljes mértékben ne lehetetlenítse a munkavállalót, így például attól nem lehet eltiltani, hogy informatikusként dolgozzon, de attól igen, hogy a munkáltató számára konkurens vállalkozásoknál dolgozzon ilyen munkakörben.

Mennyiért?

A korlátozásnak természetesen ára van. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) meghatározza azokat a kereteket, melyeken belül a felek szabadon mozoghatnak az ellenérték meghatározása során. Egyrészről ennek összege a megállapodás tartamára nem lehet kevesebb, mint az azonos időszakra járó alapbér egyharmada.

Másrészről, a feleknek arra is tekintettel kell lenniük, hogy a megállapodás milyen mértékben akadályozza a munkavállalót újabb, munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésében. Ennek során elsősorban a képzettségét és gyakorlatát kell figyelembe venni. Azaz, annak lesz meghatározó szerepe az ellenérték meghatározása során, hogy a korlátozás mennyire akadályozza a munkavállaló mindennapi megélhetését, mennyire áll arányban egymással az adott magatartástól való tartózkodás és annak ellentételezése.

Nem egyedi eset, hogy a megállapodás teljesen egyoldalú, így kötelezettséget csak a munkavállalóra ró, aki cserébe nem kap érte ellenértéket. Ilyen esetben a megállapodás érvénytelennek minősül, így a munkavállalót nem terheli az elhelyezkedési korlátozás.

Különösen nagy problémát az eredményez, ha a munkavállaló a munkabére egy részét adózatlan jövedelemként kapja meg, így hiába keres havonta nettó 500 000 forintot, ha bruttó 300 000 forintra van bejelentve, és ennek az egyharmad részében állapodott meg a munkáltatóval a versenytilalmi vállalásáért cserébe.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja: hogyan és mikor fizessük az ellenértéket!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tüdőszűrő

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérbeadott, használt ingatlan eladáskori áfaarányosítása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szívességi használat

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs