hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Trükkök munkaviszonyban, amelyekkel nem érdemes megpróbálni kijátszani a szabályokat

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Gyakran megkísérlik a munkavégzésre szerződő felek kijátszani a hatályos szabályozást egyoldalú vagy kölcsönös előnyök érdekében, a következményekkel azonban nincsenek tisztában. Cikkünkben a jogsértések legjellemzőbb eseteit mutatjuk be.

Leplezett szándék

A munka törvénykönyve akként rendelkezik, hogy semmisnek kell tekinteni a munkaviszonyra vonatkozó szabály megkerülésével létrejött megállapodást. Ilyennek tekintette a bíróság azt az esetet, amikor a munkáltató a háromhónapos próbaidő lejárta előtt a munkaviszonyt határozott idejűvé módosította, majd pedig a betegeskedő munkavállaló munkaviszonyát nem hosszabbította meg. A munkavállaló munkaügyi bíróságon vitatta a munkaviszony megszűnésének jogszerűségét. A bíróság megállapította, hogy a munkaszerződés módosításának célja a próbaidő szabályainak kijátszása volt, így semmisnek minősül. A semmis megállapodásra tekintettel a bíróság a munkaviszonyt határozatlan időtartamúnak tekintette, a szerződést a munkáltató jogszerű felmondás mellőzésével, jogellenesen mondta fel.

Jó erkölcsbe ütköző megállapodások

Az Mt. 27. paragrafusa alapján semmis az a megállapodás, amely munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy munkaviszonyra vonatkozó szabály megkerülésével jött létre, illetve nyilvánvalóan a jó erkölcsbe ütközik. A jó erkölcs a társadalmi közmegegyezés visszatükröződése, mely egy általános értékítélet, és mint ilyen, független a munkáltató és a munkavállaló érdeksérelmétől. A jó erkölcsbe ütközést a szerződéskötés állapotában kell vizsgálni, illetve a jogügylet tartalmilag, valamint joghatását tekintve is ütközhet jó erkölcsbe.

Jó erkölcsbe ütközőnek értékelte a bíróság például azt az esetet, amikor a munkáltatói jog gyakorlója a házastársával olyan versenytilalmi megállapodás megkötését engedélyezte, amelyik kizárólag a munkavállaló számára volt előnyös (Nyíregyházi Törvényszék 4.Mf.20.979/2018/7.). Egy másik esetben azt mondta ki a bíróság, hogy a várható és időben közelgő munkaviszony-megszüntetéshez kötődő juttatások nagymértékű emelése jogszerű indok nélkül a társadalom általánosan elfogadott erkölcsi felfogása szerint kirívóan méltánytalan. Az általánosan elfogadott erkölcsi normákat nyilvánvalóan sérti, tehát ez a szerződéses kikötés a jó erkölcsbe ütközik (Kúria Mfv. I. 10.369/2017.).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben további, bírósági ítéletekkel is alátámasztott kerülendő magatartási, szerződési formákat ismerhet meg!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Katás egyéni vállalkozó gyeden

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close