93 találat a(z) vagyon cimkére

Aktualizáltuk a Vagyonosodási kalkulátort - használati útmutató Cikk

Az adóhatóság kockázatelemző programok alapján választja ki azokat az adózókat, akiknél a felmerült gyanús körülmények miatt sor kerülhet a személyi jövedelemadó utólagos ellenőrzésére. Ilyen körülmény lehet például nagy értékű ingó-, vagy ingatlan vásárlása olyan adózónál, aki minimálbéren van bejelentve. A vizsgálatok az eltitkolt jövedelmek felderítésére koncentrálnak, a személyi jövedelemadózás alól kivont jövedelmek feltárását célozzák. Aktualizáltuk az idei évre a kalkulátorunkat, hogy kiszámolja, mennyire büntetné az adóhatóság, ha vizsgálatot indítana Ön ellen.

Megadóztatná a gazdagokat az OECD Cikk

Az OECD a gazdagok megadóztatását javasoljaA gazdagok és a szegények közötti szakadék az utóbbi három évtized összehasonlításában mostanra vált a legnagyobbá, ezért indokolt a gazdagok megadóztatása - idézi a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmányát a csütörtöki Népszabadság.

Végtörlesztés: tele van a törvény buktatókkal? Szakértői Kommentár

A parlament jogszabályt módosított, melyben a végtörlesztésre fordított összeg vonatkozásában köztehermentességet rendelt el. A kérdés, hogy a hozott törvénynek milyen buktatói lehetnek?

Válás után: mennyit adózunk a közös megegyezéssel megosztott vagyon után? Kérdés

Mennyi adót kell fizetni a válásból szerzett vagyon után? Olvasói kérdésre Angyal József, az Adózóna okleveles szakértője válaszol.

A két legnagyobb hiba kettős adóztatás elkerülésénél - videó Cikk

Mit kell tennie annak a kifizetőnek, amely külföldi magánszemélyek részére jövedelmet kíván juttatni, hogy megállapíthassa, hogy ténylegesen milyen adókötelezettséggel kell számolnia? Mi az adóalany magánszemély illetősége? Honyek Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője válaszol

Az OTP többszázmilliárdos magánnyugdíj-vagyont utalt az államkasszába Cikk

Határidőre átadta átlépő tagjainak vagyonát az Államadósság Kezelő Központnak az OTP Magánnyugdíjpénztár - áll a szolgáltató közleményében. A vagyon 685 milliárd forintra rúg.

Befizetett vagyonadó: Az APEH nem utal vissza automatikusan Cikk

Augusztus 31-ig mintegy nettó 2,389 milliárd forint vagyonadót fizettek be az adózók. A túlfizetéseket nem utalja ki, illetve nem vezeti át automatikusan más adónemen fennálló tartozásra az APEH, ezt az adózónak kell kérnie.

Örökösödési illeték: júliustól többet fizet a házastárs Cikk

Egyenes ági, vérrokoni kapcsolatokon belüli vagyonátruházás esetén sem ajándékozási, sem örökösödési illetéket nem kell fizetni. A házastársnak visznt többet kell fizetnie. A kormány tervei szerint 2010. július 1-jével, azaz visszamenőleg szűnik meg az e típusú illeték fizetési kötelezettség.

Adómentes alkalmi munka és illetékmentes öröklés Cikk

Augusztustól nem kell bevallani az alkalmi munkát és adómentes a háztartásban végzett alkalmi munka, nem kell befizetni a luxusadó második részletét és illetékmentes lesz az öröklés egyeneságon. Az adóváltozások egy része már augusztusban életbe lép.

Vámosi a vagyonadóról: álságos, ami maradt Cikk

A személygépkocsi, melynek árában megjelenő általános forgalmi adó nem igényelhető vissza, a magyar adórendszer „totemállataként” 2010. január 1-től újabb adónem születését volt kénytelen elviselni. Az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóról szóló törvény ugyanis az ingatlanadó mellett „megtalálta” a légi, a vízi járművet és a nagy teljesítményű személygépkocsit, mindezt „a vagyonarányos közteherviselés elvének fokozottabb érvényre juttatása érdekében”. Vajon sikerült-e vagyonadó megmaradt részének beváltania a hozzűfűzött reményeket?!

Vagyonadó: hogyan és meddig kell fizetni ezután? Cikk

Az Alkotmánybíróság 2010. január 26-i határozatával eltörölte az egyes nagy értékű vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részét. De továbbra is adózni kell a nagy teljesítményű személygépkocsik, vízi és légi járművek (adóköteles nagy értékű vagyontárgyak) tulajdonosai.

Nem bírságolhat az APEH téves forgalmi érték meghatározás miatt Cikk

Az az érv, ami az APEH-kalkulátor használatánál az önkéntes regisztráció mellett szólt, megdőlni látszik. Nem írja elő jogszabály ugyanis, hogy így megúszhatja az adózó a későbbi bírságot.

Vámosi-Nagy az ingatlanadóról: ellentmondásos és abszurd Ab-határozatok Cikk

Aligha van olyan paragrafusa a vagyonadóról szóló törvénynek, amelyet meg nem támadtak az Alkotmánybíróságnál(Ab). Ez a megállapítás az ingatlanadóra vonatkozó részre igaz, mert – tudomásom szerint – jelenleg senki nem támadja a légi jármű, a vízi jármű és a nagy értékű személygépkocsira vonatkozó fejezeteket.A kérdés, hogy mit és hogyan töröl majd az AB. A döntés kiszámíthatatlan.

Életvitelszerű bentlakás: miért nem kell az APEH elnökének ingatlanadót fizetnie? Cikk

A HVG Portré rovatában és később a hvg.hu-nak is azt nyilatkozta az APEH elnöke, hogy van egy 30 millió forint alatti lakása Nyíregyházán és egy 15 millió alatti Budapesten, ezért nem kell ingatlanadót fizetnie. A jogszabály szerint ez csak akkor igaz, ha életvitelszerűen Nyíregyházán él. Mit jelent a gyakorlatban az életvitelszerű bentlakás? Miután az APEH elnökének nyilatkozata és az adóhivatal APEH 34. számú információs füzetében szereplő tájékoztató egymásnak ellentmond, arra kértük az adóhatóságot, oldja fel ezt az ellentmondást.

Áfakör, tagi kölcsön és vagyonátruházási illeték: mire figyeljünk cégalapításkor és utána? Cikk

A vállalkozások alapításának és megszűnésének(átalakulásának) igencsak bonyolult adójogi vonzatai lehetnek, gyakran az egyéni vállalkozó, vagy a tulajdonos nem ismeri a lehetséges kimeneteleket, többnyire a folyamat közben tapasztalja meg, hogy milyen adózási következményekkel kell szembenéznie.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Webshop kerekítések nettó/áfa hatása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs