93 találat a(z) vagyon cimkére

IMF-záradék: ráfizetnénk, ha mégsem lenne ingatlanadó Cikk

Ha nem lenne vagyonadó, megszegnénk az IMF-fel és az EU-val kötött húszmilliárd eurós mentőcsomag-szerződést. A szerződés májusi módosításában benne van a vagyonadó bevezetése - tudta meg az Index. Így a parlament legfeljebb kisebb átrendezést hajthat végre.

Vagyonvizsgálatok: az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordult Cikk

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az Alkotmánybíróságnál indítványozta, állapítsa meg, hogy a vagyonosodási vizsgálatok jogszabályi alapja ellentétes a jogállamiság elvével, az abból fakadó jogbiztonság, valamint a tisztességes eljárás követelményével, és a jogorvoslathoz való joggal.

Eljött az offshore alkonya: Bajnai szigorításai a gyakorlatban Cikk

Az adóelkerülés visszaszorítása érdekében adót vetnek ki az adóparadicsomokba menekített jövedelmekre és vagyonra. A Bajnai-kormány válságkezelő programja szerint egyrészt forrásadót vezetnének be az olyan országokba történő kifizetésekre, amelyekkel hazánk nem kötött kettős adóegyezményt, másrészt szigorítanák a társasági adóról szóló törvényben az ellenőrzött külföldi társaság fogalmát és megadóztatnák a hozzájuk utalt jövedelmeket.

Vagyonosodási vizsgálatok: hogyan spórolhatunk többmilliót? Cikk

A vagyonosodási vizsgálatoknál a becsléssel megállapított adóalapot az adóhatóság beleszámítja az összevont adóalapba. Emiatt a vizsgált évben figyelembe vett adójóváírást a jogosultsági határ átlépése miatt visszavonja. A becsléssel megállapított adóalapot egyéb jövedelemnek tekinti, és ez alapján 11 százalék eho-val is terheli. Ez utóbbit már a most induló eljárásokban nem minden esetben alkalmazza az adóhatóság. A korábbi eljárásokban, illetve néhány regionális igazgatóságon azonban továbbra is felszámítja a 11 százalék eho-t. Az erre irányuló szándékot abból ismerhetjük fel, ha a „meghívón” nem csak személyi jövedelemadó, hanem egészségügyi hozzájárulás adónem vizsgálatát is feltüntetik. Van-e jelentősége ennek a nyelvtani, matematikai okfejtésnek? Van-e számszerű kihatása a megállapított adóhiányra? Vagyis hogyan spórolhatunk meg egy vagyonosodási vizsgálatnál akár több millió forintot?

Veszélyben az adóparadicsomokba mentett magánvagyonok Cikk

A világgazdasági válság miatt az egyes állami költségvetések egyre csökkenő bevételekre számíthatnak, ezért sok állam úgy döntött, minden eszközt megragad, hogy az adózás alól kivont vagyonokat visszaterelje saját fennhatósága alá.

Vagyonosodási vizsgálatok: jó eséllyel nyerhetünk másodfokon Cikk

A vagyonosodási vizsgálatok körében az elsőfokú határozattal szemben benyújtott fellebbezések közel felében a magánszemély javára dönt a másodfokú adóhatóság. De mi van a döntések hátterében?

APEH válaszol: ingatlanértékesítés, örökölt lakás és a nyugdíjas autója Cikk

Ha eladom a személygépkocsimat az jövedelemnek számít? Hogyan kell utána adózni, ha nyugdíjas vagyok? Egy örökölt lakást szeretnénk értékesíteni. A lakás eladási árából az szja-bevallásnál mi vonható le? Olvasóink kérdéseire az APEH válaszol.

Bővült a kedvezményes vagyonszerzési illetékre jogosultak köre Cikk

Az illetéktörvény ez év január 23-án életbe lépett módosításával jelentősen bővült a kedvezményes vagyonszerzési illetékre jogosultak köre - hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers (PwC) adó- és jogi hírlevele.

Ingatlanszerzéskor milyen adatokat kell bejelenteni az APEH-nak? Cikk

A jogszabályváltozás miatt az APEH által rendszeresített, az értékesítő magánszemély adatainak bejelentésére szolgáló 08B400-as adatlapot 2009. január 1-től felváltja a 09B400-as adatlap, ezért a 08B400-as adatlap kizárólag 2008. december 31-ig nyújtható be az ingatlanügyi hatósághoz (földhivatalhoz).

Jogsértően bírságol az APEH? Cikk

Az adóhatóság megsérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, ha késedelmi pótlékot vet ki, és annak behajtására végrehajtási eljárást indít, miközben az adózó azért nem tud fizetni, mert nem fér hozzá a büntetőeljárásban zárolt vagyonához - állapította meg Szabó Máté ombudsman; aki egyben felkérte az APEH elnökét, vizsgálja meg, hogy az utóbbi tíz évben történtek-e hasonló esetek. Az ombudsman Tocsik Márta esetét vizsgálva jutott a megállapításra. A Népszabadság szerdán írta meg, hogy a milliárdos sikerdíjáról elhíresült Tocsik Márta az országgyűlési biztos állásfoglalását kérte az ügyében.

Miért nem fektetnek a magánnyugdíjpénztárak ingatlanba? Cikk

A pénztárak nagy részét nem foglalkoztatja a közvetlen ingatlanbefektetés lehetősége, a 2.632 milliárd forintos vagyonból összesen 7 milliárdot tesz ki az ingatlanvagyon - állapítja meg a Pénzügyi szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a témáról készített összeállításában.

Mi az, amit nem tehet az APEH? Cikk

Mit tegyek, ha a vagyonosodási vizsgálatban 2001. adóévet is vizsgálja az APEH?

Mit érdemel a magyar az új rend kormánybiztosa szerint? Cikk

Érted haragszom, nem ellened – susogja meleg hangon mostanában az állam adócsalójának. Eközben – más összefüggésben – a feketegazdaság és az eltitkolt jövedelem kártevő alakját ölti, totális megsemmisítésére vágynak a hozzáértők. A nagy akarásban a kormánybiztosnak is meglódul a fantáziája.

Ha drága bútort vásárolunk, tájékoztatják az APEH-et? Cikk

Drága műszaki cikk vagy bútor vásárlása esetén is igazolni kellene, hogy miből telt rá, a kereskedő ráadásul adatainkat az APEH-nek is továbbíthatná - legalábbis ennek vízióját vázolta fel Kondorosi Ferenc, az új rend kormánybiztosa. Az adóhatóság készen áll az új feladatokra, a PM jónak tartja az ötletet, a kereskedők kevésbé.

E&Y: jövőre már a bankok is érdeklődhetnek a vagyon eredete iránt Cikk

Az Ernst and Young (E&Y) szerint a pénzmosás és terrorizmus elleni uniós direktíva év végéig történő kötelező bevezetésével több feladat hárul a jövőben a bankokra és kevesebb a hatóságokra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Webshop kerekítések nettó/áfa hatása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs