25 találat a(z) vámkezelés cimkére

Export fuvardíj Kérdés

Törökországból behozott áru áfája, vámkezelése Cikk

Olvasónk azt szerette volna megtudni, hogy miként lehet Törökországból árut szabályosan behozni. A kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Láncügylet, áfa Kérdés

Láncügylet angol-magyar-német Kérdés

Tárgyi eszköz bérlet Svájcból Kérdés

Vámolás az EU más országában Kérdés

Önadózói kezesség Kérdés

Kínából érkező, másik tagállamban vámkezeltetett import áfája Cikk

Kínából hajón egy EU-s tagállamba, onnan pedig Magyarországra érkező szállítmány vámoltatási és áfa-kötelezettségeiről kérdezett olvasónk. Kérdéseire Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Felkészülés a karácsonyi csomagözönre: a NAV és a Magyar Posta közös közleménye Cikk

A koronavírus-járvány miatt még inkább szükséges, hogy időben rendeljen, aki külföldről, különösen az Európai Unión kívülről szeretne karácsonyi ajándékot vásárolni. A mielőbbi kézbesítéshez a pontos cím mellett javasolt a telefonszám és az e-mail-cím megadása is. A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hasonlóan a korábbi évekhez, felkészült a karácsonyi forgalomból adódó többletfeladatokra, hogy az ügyfelek minél rövidebb idő alatt juthassanak hozzá a megrendelt csomagjaikhoz. Érdemes az online rendeléskor figyelembe venni a küldeményekre vonatkozó vámszabályokat, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Vám és importáfa Kérdés

Speciális, gyors NAV-eljárás védőfelszerelések, orvosi eszközök vámkezelésére Cikk

Megkülönböztetett figyelemmel és gyorsasággal kezeli az állami szervek részére érkező védőfelszerelések, orvosi eszközök vámeljárásait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azért, hogy a kizárólag kifogástalan minőségű eszközök mielőbb eljussanak rendeltetési helyükre, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán.

Brexit: sokasodnak és lassulnak a vámkezelések, drágulhat az import finanszírozása Cikk

Az év végéig tartó átmeneti időszak után 2021-től a kemény Brexitre van a legnagyobb esély, azaz az Egyesült Királyság nem lesz része az EU közös piacának – hangzott el a Brexit következményeiről szóló EY-rendezvényen. A konferencián résztvevő vállalati döntéshozók a vám és az áfa területén számítanak a legtöbb kihívásra, ennek ellenére alig minden második megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy szervezeténél már vannak kiépített vámfolyamatok.

Harmadik országból történő beszerzés Kérdés

Van egy magyar cég, amely Szerbiából szerez be árut, amit egy speditőrön keresztül hoznák be az országba, vámkezelést is Ő végezné el. A számlát pedig a szerb cég a Németországban lévő telephelyének állítja ki és a Németországban lévő cég számlázza tovább a magyar cégnek. Vagyis: Szerbiából érkezik az áru, Magyarországon vámoltatják és helyezik forgalomba, viszont a számlát a német cég állítja ki közösségi beszerzés címén. Tehát a magyar cég hivatalosan nincs is kapcsolatban a szerb céggel, a megrendelést német cégnek adja le, a német cég számláz, viszont az árú Szerbiából érkezik. Kinek hogyan kell az áfát megfizetni, és hol, a vámkezelés során felmerült áfát kinek kell megfizetnie, és visszaigényelnie. Köszönöm előre is a segítségüket.

Cseretermék vámkérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha harmadik országban értékesített terméket a magyar adóalany, s a termék nem megfelelő mérete miatt cserét kért a vevő, akkor a csereterméknél mivel tudja igazolni a vállalkozó a vámkezelésnél, hogy ez nem egy újabb értékesítés? Illetve, ha a terméket nem kéri vissza a vevőtől a vállalkozó, hanem küld neki egy újabb terméket, azt szükséges ismét vámkezelni?

Kínai vámolatlan termékek utólagos vámkezelése Kérdés

T. szakértő! Kínai eladótól szeretne az ügyfél vásárolni (például ebay, aliexpress), amit német/cseh raktárból küldenek el, de a termék látszólag még nem volt vámkezelve, nincs áfatartalma – a kapott számla semmi módon nem utal európai országra. Mi a teendő? Hogyan vámkezelhető utólagosan Magyarországon, ha ezeket a termékeket az ügyfél szeretné továbbértékesíteni? Illetve az érték bizonyítására a kapott kínai számla megfelelő-e? Vagy ha nem tud az eladó számlát adni, akkor hogyan lehet a vámkezelést megoldani?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék – ékszer

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Melyik átalányadó-kategóriába tartozik a tevékenységem?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Átalányadózás, teszorszám

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs