20 találat a(z) transzferár-dokumentáció cimkére

Kapcsolt vállalkozások és a transzferárazás automatizálása – videó Cikk

Elérhető a kapcsolt vállalkozásokkal összefüggő szabályokat és a transzferár-dokumentáció automatizálásával kapcsolatos lehetőségeket ismertető webináriumunk teljes anyagának videófelvétele.

Kapcsolt vállalkozások és a transzferárazás automatizálása – webinárium Cikk

Az adózás területén számos helyen találkozunk a kapcsolt vállalkozási fogalommal, valamint a transzferárazás témakörével. Az adózásnak ez a szeglete egyre nagyobb figyelmet kap, amit a NAV által évente kiadott ellenőrzési terv is tükröz. Az érintett adózók számára a legnagyobb fejtörést többek között a kapcsolt vállalkozási viszony meghatározása és a transzferár-nyilvántartás évenkénti elkészítése jelenti.

Fontos adózási határidő közeleg a cégeknek Cikk

November 20-áig kérelmezhetik az adóhatóságnál a naptári évnek megfelelő üzleti évet alkalmazó vállalatcsoportok, hogy 2022. január 1-jétől csoportos adóalanyként teljesítsék társaságiadó-kötelezettségüket. A határidő jogvesztő: ha valaki elmulasztja, 2022-re már nem tud csoportos társaságiadó-alanyiságot választani.

Transzferár-dokumentáció II. Kérdés

Transzferár-dokumentáció Kérdés

Beszámolókészítés: szankciómentes június 30-áig, ha addig beérkezik az igazolási kérelem és a fizetendő adó Cikk

Az adóhivatalhoz május 31-éig négyféle bevallást kell benyújtani, de a koronavírus-járvány miatt nincs mulasztási bírság, ha június 30-áig beérkezik az igazolási kérelemmel együtt a bevallás és a fizetendő adó is – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

Zárási feladatok: ezekre érdemes figyelni a munka során! Cikk

Már csak 5 hetük van a vállalkozásoknak a május 31-ei határidővel teljesítendő évzárási feladataikra, olvasható a LeitnerLeitner elemzésében.

Fióktelep adózása és számvitele Kérdés

A járvány a transzferárak újragondolását teszi szükségessé Cikk

Ugyan a 2020-as transzferár dokumentációk elkészítéséig még közel fél év van hátra, de egyáltalán nem korai ezzel foglalkozni, hiszen a koronavírus-járvány hatására megváltozott piaci környezet és jövedelmezőség, a transzferárak újragondolását teszi szükségessé. Mivel ez a helyzet számos buktatót is rejt magában, az üzleti döntésekhez is mélyebb elemzés szükséges, de fontos az ezeket alátámasztó dokumentumok gyűjtése is, olvasható a LeitnerLeitner közleményében.

Négy nap maradt: szeptember 30-áig még 120 ezer bevallást vár a NAV Cikk

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb adókönnyítése, a beszámoló és az éves adóbevallások halasztása csaknem 600 ezer céget, szervezetet érintett, közülük még 120 ezertől várja az adóhatóság a társaságiadó-bevallást, amelynek beküldésére még négy napjuk maradt – tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

Szokásos piaci ár – transzferár-dokumentáció Cikk

Kétrészes írásunk a szokásos piaci ár levezetését bemutató dokumentumok formai és tartalmi követelményeit ismerteti.

Szokásos piaci ár: a nyilvántartási kötelezettségről Cikk

2018-tól új rendelet szabályozza a szokásos piaci ár levezetését bemutató dokumentum formai és tartalmi követelményeit. Írásunk – a korábbi szabályozással összehasonlítva – a legfontosabb elemeket vázolja.

A transzferár-dokumentáció hiányosságai, ellentmondásai az adózó ellen fordulhatnak Cikk

Egyre több és egyre eredményesebb a transzferárak területének vizsgálata hazánkban és nemzetközi szinten is. A kapcsolt vállalatok ma már nem úszhatják meg az ellenőrzések próbáját kiálló transzferár-nyilvántartás elkészítését. „Ha nem készítik el, akkor ügyletenként 2 millió forint bírságot is kiszabhatnak rájuk, ha azonban elkészítik, de nem dolgozzák ki eléggé, éppen e hiányosságokkal, ellenmondásokkal adják a fegyvert a hatóság kezébe.” – figyelmeztetett Fotiadi Ágnes, a LeitnerLeitner Transzferár Üzletágának vezetője a LeitnerLeitner workshopján.

Transzferár-dokumentáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy leányvállalat, tulajdonosunk 100 százalékban egy német illetőségű cég, amelynek számos képviselete van Európában. Társaságunk 99 százalékban csak az anyavállalat termékeit forgalmazza Magyarországon, aminek eredményeképpen a törvényi rendelkezés alapján (mivel az anyavállalattól vásárolt termékek értéke meghaladja a 50 millió forintot) rendelkeznünk kéne transzferár-dokumentációval. Anyavállalatunk a német törvények alapján elkészítette az egész csoportra vonatkozó (konszolidációba bevont vállalkozásokra vonatkozó) transzferár-dokumentációt, ami elviekben ránk is vonatkozik, hiszen a konszolidációba a mi vállalkozásunk is be van vonva. A kérdésem ezzel kapcsolatosan az lenne, hogy a magyar törvények alapján társaságunknak is el kéne készítenie magyar nyelven, a magyar leányvállalatra vonatkozó transzferár-dokumentációt? Amennyiben a válasz igen, akkor a további kérdésem az lenne, hogy a fődokumentumra vonatkozó adatok hiányában (hiszen ezen adatokkal a magyar leányvállalat nem rendelkezik) hogyan tudom elkészíteni a dokumentációt, hogy azt az adóhatóság elfogadja? Válaszukat, előre is köszönjük.

Anyavállalat – fióktelep közötti költségek átterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy németországi anyavállalat magyarországi fióktelepeként működik filmes területen. Az anyavállalat eszközeit adjuk bérbe magyarországi filmforgatásokra, illetve ritkán terméket is értékesítünk. A fióktelep az anyavállalat készletező programját használja, a könyvelés részben Németországban történik. A bérbeadott eszközök folyamatosan jönnek-mennek az országok között, a keresletnek megfelelően. Év végén az anyavállalat kiszámolja, hogy mennyibe került a bérelt eszközök önköltsége és az egyéb szolgáltatások (pénzügy, logisztika, szállítás, IT-támogatás stb.), és ez bekerül a magyar társaságiadó-számításba, mint adóalap-csökkentő tétel. Könyvelés tehát nem történik. A kérdés, hogy helyesen járunk-e el a fenti módon, és elegendő-e a transzferár-dokumentáció, illetve egy számítási levezetés, hogy az anyavállalat az adott összegben nyújt szolgáltatást a fióktelepnek? Előre is köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkavállaló szállásköltsége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Mennyi lehet a legrövidebb napi munkaidő?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Próbaidő alatt okozott vagyoni kár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs