27 találat a(z) teljesítménybér cimkére

Távolléti díj – nyugdíjas munkaviszonyban teljesítménybérrel Kérdés

Minimálbér: lehet-e kevesebb a fizetés? Cikk

A munka törvénykönyve (Mt.) felhatalmazása alapján a kormány minden évben rendeletben állapítja meg a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegét. A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra. Az Mt. eltérést nem engedő szabálya szerint a munkabért utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában kifizetni nem lehet. A minimálbér, garantált bérminimum forintban történő megfizetése kötelező, minden ettől eltérő megoldás jogszabálysértő.

Távolléti díj számítása Kérdés

Távolléti díj – teljesítménybér Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság ügynökei havonta fix összegű alapbért kapnak (200 eFt), plusz teljesítménybért (havonta változó összeg). E kettő együttes összege meghaladja a garantált bérminimum összegét. Kérdésem: a távolléti díj számításánál figyelembe kell-e venni a havonta változó összegű teljesítménybért, vagy nem, mivel a havi bére eléri a munkaszerződés szerinti alapbérét, függetlenül attól, hogy a havi alapbér kevesebb a garantált bérminimumnál? Köszönettel: Juhász Kati

Teljesítménybéres túlórájának számfejtése Kérdés

Fizetett ünnep elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a munkaidőkeretben dolgozó óra- és teljesítménybérben dolgozók munkaszüneti napon történő munkavégzése esetében fizetendő távolléti díj fizetéséről szól. Ellentétes vélemények ütköznek. A munkaidőkeret megállapításakor a munkáltató az általános munkarend szerinti munkanapszámot osztja szét a keretben úgy, hogy ebből a munkanapszámból levonja az általános munkarend szerinti munkanapokra eső munkaszüneti napokat. Ennyit dolgozna hétfőtől péntekig az általános munkarendben dolgozó munkavállaló, a munkaidőkeretben dolgozó sem dolgozhat többet. A munkaidőkeret alkalmazásánál tehát nem éri kár a munkavállalót a munkaszüneti nap miatt, hiszen az már a keret felállításakor figyelembe lett véve, ezért részére távolléti díj fizetésre nem kerül sor! A hétfőtől–péntekig munkát végző, általános munkaidőben foglalkoztatottak esetében fizetünk távolléti díjat, a munkaidő keretben foglalkoztatottak esetén pedig nem. Tehát a munkaidőkeretben dolgozó óra- és teljesítménybérben dolgozók esetében, amikor a munkaszüneti napon nem történik munkavégzés, semmilyen díjazás nem fizetendő, még távolléti díj sem! Kérdésem a fentiek alapján, hogy munkaidőkeret esetén, folyamatos munkarendben is kell-e távolléti díjat fizetni, függetlenül attól, hogy keresetveszteség nem éri, és végez munkát vagy nem? . Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Távolléti díj: példákon keresztül mutatjuk, hogyan kell kiszámítani Cikk

A munkavállalót számos esetben illeti meg távolléti díj: ha szabadságon van, ha a betegszabadságát tölti, ebben „mérjük” a végkielégítést, a munkaidő-kedvezmény és a munkavégzés alóli felmentés tartamára is ezen díjazás jár.

Távolléti díj Kérdés

Több munkavállalónk munkabére tevődik össze idő- és teljesítménybérből "vegyes bérezés". Példa: májusban 106 órára teljesítménybér, plusz 70 órára órabér (besorolási órabér szerint). Az év egészében változik a teljesítmény- és az órabéres munkavégzés aránya. Hogyan kell az érintett dolgozók távolléti díját kiszámolni? R.A.

Munkavégzés munkaszüneti napon Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásunk állattenyésztéssel foglalkozik, tehát megszakítás nélküli munkarendben, vagy a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónak minősül. Érdeklődni szeretnénk, hogy milyen bér jár annak, aki óra- és teljesítménybéres és a munkaszüneti napon be van osztva dolgozni? Illetve milyen bér jár neki, ha nincs beosztva a munkaszüneti napon?

Órabéres dolgozó végkielégítésének meghatározása Cikk

Órabéres dolgozó esetében hogyan kell meghatározni a végkielégítés havi távolléti díját? Átlagos havi 20 napi távolléti díj jár ilyen esetben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Minimálbérnél kevesebb is lehet a fizetés: mikor és hogyan? Cikk

A minimálbér, illetve a garantált bérminimum több lépcsőben történő, eltérő mértékű emelését követően a kétféle minimális díjazás közötti olló szétnyílt. Ennek következtében nem csak az a kérdés került a figyelem középpontjába, hogy mely feltételek jogosítanak garantált bérminimumra, hanem az is, hogy mely esetekben mentesülhet a munkáltató a minimális díjazás megfizetése alól. Az alábbiakban sorra vesszük a kivételeket.

Távolléti díj, teljesítménybér plusz havibér Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kereskedő cég az egyik munkavállalói csoportját – értékesítőket – a havi alapbéren kívül úgy kívánja ösztönözni, hogy ha például valaki egy naptári hónapon belül 10 millió forintnál több nettó árbevételt "termel", akkor az után 1 százalék jutalékot kap. A teljesítést havonta vizsgálnák, és állapítanák meg, hogy valakinek jár-e jutalék. Egyébként a részükre megállapított havi bér jelentősen meghaladja a garantált bérminimumot. A kérdésem az lenne egyszer, hogy a forgalom után fizetett többletjuttatás teljesítménybérnek fogható-e fel, vagy sem, illetve beleszámít-e a távolléti díj alapjába egy esetleges szabadság számfejtésénél? Ha ez a plusz juttatás teljesítménybérnek minősül, hogyan kell a távolléti díjat megállapítani, ha a munka díjazása időbér és teljesítménybér összekapcsolásával történik? Konkrét számítási példákra lenne szükségem, és vannak új belépők is. A segítséget előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné

Hibásnak tűnt a program, de nem az: ünnepnapra is kell bért számfejteni? Cikk

Fix havidíjas szellemi foglalkozású munkavállalókat alkalmazunk. Eddig az ünnepnapokra eső bért is számfejtettük. A 2017-es programnál a programozó úgy állította be a paramétereket, hogy csak a munkanapokra számfejt a program, mivel szerinte az ünnepnapokra nem kell bért számfejteni. Szerintünk viszont eddig is kellett, és a jövőben is kell az ünnepnapokra járó bért számfejteni. Mikor járunk el helyesen, hogy a törvényi előírásoknak is megfeleljünk? – kérdezte olvasónk. Juhász Tibor okleveles adószakértő válaszolt.

távolléti díj Kérdés

2016. 09. 01-jén a távolléti díj megállapítására vonatkozó kérdés-válasz jelent meg. A leírtak egyértelműek. De hogyan kell megállapítani annak a dolgozónak a szabadságára jutó távolléti díjat, aki a szabadságát megelőző hónapokban magas jutalékkal (teljesítménybérrel) díjazott munkakört töltött be, de a szabadsággal érintett hónapban már a munkaszerződés módosításában is rögzítetten csak "sima" alapbéres dolgozó volt, más munkakörben, lényegesen kisebb havi bérért?

Távolléti díj Kérdés

Arra szeretném a válaszukat kérni, hogy a távolléti díjba beleszámít-e a 13. havi bér és a teljesítménybérnek tekinthető bónuszkifizetés, gépkocsivezetési pótlék (kilométer alapján jár) 2013., 2014., 2015., 2016. években? dr. Szabóné Berta Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csökkentett munkaidő bejelentése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakképzési munkaszerződés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs