20 találat a(z) teljesítmény cimkére

Megállapíthatja-e a munkáltató a munkabért fix és változó összegű bér összekapcsolásával? Cikk

Megállapodhat-e a munkáltató a munkavállalóval fix alapbérről és – például teljesítményhez kötött – változó összegű egyéb bérről, juttatásról a munkaszerződésben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Alapbér plusz egyéb bér Kérdés

4 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a III. negyedévben Cikk

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2022 III. negyedévében 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, olvasható a KSH legfrissebb gyorsjelentésében. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 4,1 százalékkal emelkedett, míg az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal csökkent. 2022 I–III. negyedévében a gazdaság teljesítménye – a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján egyaránt – 6,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye Cikk

Augusztusban már a második egymást követő hónapban csökkent az euróövezet gazdasági teljesítménye az S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének hétfőn közölt végleges adatai szerint.

Cég teljesítésítményének másik cégre történő átruházása Kérdés

Emmi: átlagfinanszírozásra tér át az egészségügy Cikk

Az egészségügyi szolgáltatók biztonságos működése és a betegellátás folyamatosságának biztosítása érdekében átlagfinanszírozásra tér át az egészségügy – tudatta Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel.

Megállapodtak a postások béremeléséről Cikk

Átlagosan 8 százalékos alapbérfejlesztést kapnak a dolgozók a Magyar Postánál, emellett megmarad az éves teljesítmény elismerés is. Erről állapodtak meg a munkáltató és a szakszervezetek képviselői. A kormány ahhoz, hogy a bérfejlesztéshez szükséges forrást szabályosan biztosítani tudja, újra az Európai Bizottsághoz fordult. Ismételten jelezte, hogy feszültséget jelent az állami támogatásra vonatkozó keretrendszer miatt a magyarországi egyetemes postai szolgáltató, a Magyar Posta Zrt. működéséhez szükséges állami forrás jogszerű biztosítása.

Szaporodnak a kkv-k, mégis egyre kisebb a súlyuk Cikk

Számarányuknál lényegesen kisebb a kis- és középvállalkozások gazdasági súlya: miközben a vállalkozási szférában foglalkoztatottak csaknem kétharmadának (65,2 százalék) biztosítottak munkalehetőséget, a hozzáadott érték 44, a nettó árbevétel 42, a nemzetgazdasági beruházások 31 százalékával járultak hozzá a működő vállalkozások összteljesítményéhez 2017-ben – állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szektor jellemzőiről a tavalyi előzetes adatok alapján összeállított legfrissebb elemzésében.

Alvállalkozói teljesítmény könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017.05.11-én foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy 815-re vagy 528-ra kell-e könyvelni az alvállalkozó számláját. Szeretném kérdezni, hogy a válaszban kifejtett 78. § miként támasztja alá véleményüket, vagyis azt, hogy 52 igénybe vett szolgáltatásként kell könyvelni (mellyel teljes mértékben egyetértek)? Köszönöm

Teljesítmény értékelése és prémium Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkahelyem bevezetett egy néhány elemből álló teljesítményértékelési rendszert, amiből évente több is van. A prémium kifizetéséhez (mely a százalékos teljesítményhez képest kb. 0-4 havi összegig terjedhet) meg van határozva, hogy a cégnek milyen eredményt kell elérnie. A mérték és a kifizetés tehát a teljesítményhez és a céghez egyaránt kötött. Jogszerű kifizetést vagy a prémium megállapítását olyan feltételhez kötni, ami nem is függ a dolgozótól? Köszönöm.

Bedolgozó szabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bedolgozók a szerződés szerint otthonukban végzik a munkát, és teljesítménybérben. A szabadság kiadásra került részükre, de nem lett számfejtve (a szabadságuk idejére nem kaptak díjazást). Esetükben, a teljesítménybéreseknek mi az alapja a szabadság számfejtésének? Válaszukat köszönöm.

A tíz évvel korábbi csúcsteljesítmény elérésében bíznak az építőiparban Cikk

A hazai építőipar teljesítménye a 2006-2007-es csúcsidőszakban 2200-2300 milliárd forint volt, ezt várhatóan eléri az ágazat az idén – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Bedolgozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vidéki székhelyű kisadózó egyéni vállalkozó budapesti rokonait szeretné foglalkoztatni. A munkavégzés a lakhelyükön történne, saját eszközeiket használnák. Úgy olvastam, hogy ehhez a bedolgozói jogviszony lenne megfelelő. A díjazás csak teljesítmény elszámolás alapján történhet? Konkrét havi összegben nem állapodhatnak meg? Minimum fizetendő összeg meghatározását nem láttam a jogszabályban. A rezsi költségtérítés milyen módon lehet adómentes? Folyamatos megbízási jogviszonyt (varrás) köthetnének egymással fenti munkára? Köszönettel:

Szilárd teljesítményt, de sok negatívumot lát a magyar gazdaságban továbbra is az EB Cikk

Változatlanul szilárdnak tartja a magyar gazdaság teljesítményét szerdán közzétett éves országspecifikus jelentésében az Európai Bizottság, amelynek részletekbe menő elemzése ugyanakkor nem fukarkodik a negatív jelzőkkel többek között a termelékenységet, a szabályozói környezetet, a közbeszerzés átláthatóságát és a korrupciós kockázatokat illetően.

Gödörben az építőipar Cikk

Áprilisban 29,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól az építőipar teljesítménye a márciusi 33,9 százalékos visszaesés után. Az épületek építése volumene 2,7, az egyéb építményeké 52,1 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs