447 találat a(z) tagi kölcsön cimkére

Saját tőke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: könyvelek egy kft.-nek, amelynek évek óta mínuszban áll a saját tőkéje. Tőketartalék címen befizettettem 6 millió forintot. Mivel a pénzbefizetéssel megnőtt a pénztár, igy a bent lévő tagi kölcsön kifizetésre került. Helyesen jártam-e el, hogy egyrészt befizettettem, majd más címen kivetettem? Kérném segítségüket, köszönöm.

Tagi kölcsön elengedése kapcsolt felek között vagy tőkésítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben 50-50 százalékban tulajdonos két másik belföldi kft. Az egyik tulajdonos 90 millió forint kamatmentes kölcsönt nyújtott a cégnek. A kérdésem, hogy a kamatmentes kölcsön keletkeztet-e elszámolandó könyvelési tételt bármelyik félnél év végével? Ha a kapott kölcsönt a nyújtó elengedi, milyen adó-, illetve illetékfizetési kötelezettség keletkezik, és melyik félnél hogyan kell ezt könyvelni? Miként kell eljárni, ha a kölcsönt a tőke részévé kívánja tenni a nyújtó, ezt milyen eljárással teheti, és ennek milyen költségei lennének? Válaszát előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozások Kérdés

"A" Kft. 50%-os tulajdonosa a férj, "B" Kft. 25%-os tulajdonosa a feleség. "A" Kft. "B" Kft.-ben 25%-os tulajdonrészt vásárol. "A" Kft. ezt követően tagi kölcsönt nyújt "B" számára. Be kell-e jelenteni a tagikölcsönnyújtásra tekintettel a NAV-nak a kapcsolt feleket? Köszönettel, CsK

Telekeladás és tagi kölcsön Kérdés

Magánszemély 40%-ban tulajdonosa egy kft.-nek. A kft. nagy építési beruházást tervez. A magánszemély piaci áron eladja a tulajdonában lévő építési telket a kft.-nek ehhez a beruházáshoz. A vételárat tagi kölcsönként szeretné a kft. részére odaadni. (A vételár 27 millió forint.) Első kérdés: mivel a magánszemélynek nincs bankszámlája, felveheti-e a kft.-től ezt az összeget SZANKCIÓ NÉLKÜL KÉSZPÉNZBEN, amit aztán tagi kölcsön jogcímén befizet a kft. pénztárába? Vagy egy másik megoldás elfogadható-e, vagyis pénzmozgás nélkül a vételárkövetelést "beszámítással", a magánszemély megfelelő tartalmú nyilatkozata alapján átvezetik tagikölcsön-kötelezettségre? Köszönettel: Földes Kálmánné

Egyszemélyes kft. pótbefizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. saját tőkéje a jegyzett tőke 50%-a alá süllyedt. A kft. nagyösszegű beruházást hajtott végre, ami fedezetéhez tagi kölcsön nyújtására volt szükség. A gazdasági helyzet eddig nem tette lehetővé a kölcsön visszafizetését, az értékcsökkenés elszámolása veszteségbe vitte az eredményt. Kérdésem, hogy a tagi kölcsönt át lehet-e minősíteni pótbefizetéssé alapítói határozattal? Az alapítói okiratban nincs utalás pótbefizetésre. Válaszát előre is köszönöm.

Végelszámolás és tagi kölcsön Kérdés

Üdvözlöm, az alábbi kérdésben kérem segítségüket. Kft. végelszámol. Felmerült, hogy a tagi kölcsönt nem ajándékként vesszük figyelembe, hanem megemeljük a jegyzett tőkét az adott kölcsön összegével. Járható ez még a végelszámolás alatt? Ha nem, és ajándék, akkor mi a helyzet az ajándékozási illeték megfizetésével? Elvileg az is csak tagi kölcsönből lenne lehetséges, akkor ennek se vége, se hossza. Ha az ajándékozó átvállalja az illetéket, elvileg az is ajándék? Várom válaszukat, köszönöm.

Tagi kölcsön – ügyvezetőváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. esetében az ügyvezető tagi kölcsönt bocsátott a cég rendelkezésére. Ezt követően a társaságot eladta, ő kilépett, új ügyvezető lépett a helyébe. A cég most egyszemélyes kft. Az új felállásban lehetőség van a tagi kölcsön megszüntetésére, pénztáron keresztül. Az új ügyvezető az összeget minden további nélkül kiveheti? Ha igen, milyen lépéseket kell könyvelni? Van-e valakinek fizetési kötelezettsége? Ha igen, ki mit fizet? Köszönettel várom válaszát! Papp-Lóránt Gizella

Tagi kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszemélyes tulajdonosa tagi kölcsönt nyújt a vállalkozásnak. Az első kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e a tagihitel-szerződésben rögzíteni, hogy a kölcsön után a tulajdonos nem tart igényt kamatjövedelemre? Ha ez nem lehetséges, akkor a kamat után milyen adó- és járulék terhelik az egyszemélyes kft. munkatársát, illetve a társaságot? Köszönöm válaszát!

Tagi kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Cím! Van-e lehetőség a tagi kölcsön kamatának tőkésítésére? Valamint milyen fizetési kötelezettségek tartoznak hozzá, ha kifizetésre kerül a kamatjövedelem? Milyen lehetőségek vannak a kamat járulékmentes kivételére? Köszönöm!

Egyesületi tag tagi kölcsöne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem tájékoztatását, hogy egy egyesület tagja nyújthat-e kamatmentes kölcsönt a saját egyesületének, illetve ez tagi kölcsönnek minősül-e? Köszönöm!

Kivás vállalkozás törzstőkeemelése tagi kölcsönből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivás kft. 2016-ban tagi kölcsönből emelte fel a törzstőkét. A tagi kölcsönt részben a kivás időszak alatt nyújtotta a vállalkozásnak, ezen összegekkel a kivaalap csökkentve lett. Kérdésem az, hogy ha a 2016. évi kivabevallásban ezen összeggel nem növelem az adóalapot, mert nem történt pénzmozgás, helyesen járok-e el? Köszönettel. G-Kvitt Kft., Gráber Mihályné

Játék a tagi kölcsönnel Cikk

Van-e rá lehetőség valamilyen könyveléstechnikai módon, hogy egy kft. negatív eredménytartalékát ellensúlyozza a meglévő tagi hiteleivel? Vagy ez is elengedésnek minősülne, és akkor van ajándékozásiilleték-kötelezettség? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Tagi kölcsön kapcsolt felek között Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítségüket szeretném kérni a következő kérdésben. A szereplők belföldi kft.-k és magánszemélyek. „A” Kft.-ben 60 százalékos tulajdonos „B” Kft. (az ügyvezetőjük is azonos (X)). „A” Kft. további tulajdonosai: 20 százalékban „C” Kft. és 20 százalékban egy belföldi magánszemély (Y). Egyéb kapcsolat nincs a felek között. „A”-nak évekkel ezelőtt a tulajdonosok kölcsönt nyújtottak, piaci kamatra. Eddig a felek minden év végén könyvelték a kamatokat („A” mint T87 - K4, „B” és „C” T3 - K97), de pénzügyileg még nem rendezték. A magánszemély tulajdonos kamatmentesen adta a kölcsönt. A jövőre vonatkozóan a felek azon gondolkodnak, hogy nem könyvelik a kamatokat, hanem az adóalapjukat módosítják. „B” és „C” növeli, „A” pedig csökkenti (ha egyéb feltételek is fennállnak – Tao törvény 18. § (1)). Tudomásunk szerint ezt A-B viszonylatban megtehetjük, mert kapcsolt feleknek minősülnek. De az A-C viszonylatban is? A Tao törvény szerint A-C nem kapcsolt vállalkozás. „C” nyújthatna tagi kölcsönt „A”-nak kamat nélkül mindenféle adókövetkezmény nélkül? Mivel járna, ha „B” és „C” elengedné „A”-val szemben felhalmozódott kamatból összegyűlt követelését? Köszönettel: István

Végelszámolás – vagyon utáni adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem alapított egy kft.-t azért, hogy egy irodaházat építsen. Az ingatlant tagi kölcsönből fedezték, mivel a kft.-nek egyébként nem volt jövedelme. 2013. évben már látszott, hogy sosem tudják kiadni az ingatlant, így bevétele nem lett a társaságnak. A tagi kölcsönből tőketartalékot képeztek. Így 2013. évtől a mérlegeszközök oldalán van egy 40 millió forint értékű ingatlan, a forrásoldalon a 3 milió forint jegyzett tőke és a 37 millió forint tőketartalék. Mind a két tulajdonos közel 80 éves. Szeretnék végelszámolással megszüntetni a kft.-t. Az ingatlant a tulajdonosok felé ki kell számlázni, és a bevételből vissza lehet fizetni számukra a jegyzett tőkét és a tőketartalékot? Tekintettel arra, hogy a saját, adózott pénzükből vitelezték ki az ingatlant, adófizetési kötelezettségük nincs? (Természetesen a mérlegekben vannak még apró tételek, minimális rezsi stb.) Köszönettel: Szilasné

Lekötött tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e mód ara, hogy a nagyobb összegű tagi kölcsön egy részét lekötött tartalékba átsoroljuk a veszteség fedezetére, hogy a saját tőke elérje a jegyzett tőke nagyságát? Mivel mindkettőnek a forrása ugyanaz, vagyis a tulajdonosok befizetései. Nincs további tőkehiány, csak a saját tőke nem megfelelő, és úgy gondoljuk, nem indokolt újabb befizetés. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31