39 találat a(z) tőkekivonás cimkére

Jegyzett tőke leszállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 10 milliós jegyzett tőkéjét le akarja szállítani 3 millióra. A kft. értékesített egy ingatlant, és ezért mivel jelentősebb nyereség keletkezett a cégben a jegyzett tőke leszállításával kivennék amit lehet. A kérdésem az lenne, hogy ez minek minősül? Tőkekivonásnak? Kell-e közbenső mérleg hozzá? A kft.-nek van pozitív eredménytartaléka mintegy 50 millió forint. A jegyzett tőke leszállításával nem kell-e az eredménytartalékot is mozgatni? Tehát nem kell osztalékként arányosan az eredményt is kivennie? Mert akkor annak az adóvonzata jelentős lenne. Várom válaszukat.

Tőkeleszállítás tőkekivonással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. jegyzett tőkéje 50 mFt. Van visszavásárolt üzletrész 25 mFt, illetve ehhez kapcsolódó lekötött tartalék 25 mFt. Ezt a cég több mint egy éve vette meg két korábbi tulajdonostól. Így maradt kettő tulajdonos (testvérek) 12,5-12,5 mFt részvénnyel. Szeretnék a jegyzett tőkét 3 mFt-ra leszállítani. Hogyan lehetséges ez? Kérdéseim: A visszavásárolt üzletrésszel mi történik a tőkekivonáskor? Eredmény terhére ki kell vezetni egyéb ráfordításként? Pénzmozgás van ilyenkor? Ha igen, kinek? Ha összesen 47 mFt-tal csökkentik a jegyzett tőkét, és ebből 25 mFt visszavásárolt üzletrész, akkor a fennmaradó részt eredménytartalékból kell kivezetni? Ebben az esetben a tagoknak osztalékadót kell fizetni? Vagy ez adómentes? A kft.-nél nincs tőketartalék és értékelési tartalék. Mihamarabbi válaszát megköszönve, üdvözlettel: Király Anita

Kiva tőkekivonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A pótbefizetés visszafizetése a kiva szerint tőkekivonásnak minősül? Köszönettel.

Tőkekivonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vállalkozás 90 millió forint jegyzett tőkével és 150 millió forint eredménytartalékkal. A tulajdonosok döntése alapján a teljes, 150 millió forint eredménytartalékkal emelik a jegyzett tőkét. Így nem marad eredménytartalék. Ha ebben a helyzetben a cég megszűnik, és a vagyon felosztásra kerül a tulajdonosok között, lesz-e osztalékadó-fizetési kötelezettség – hiszen nincsen osztalékalapként figyelembe vehető jegyzett tőkén felüli tőkeelem? Vagy, ha a tulajdonosok kivonnak például 90 millió forintot (ami kevesebb mint az emelésre fordított eredménytartalék volt), ez - miután nincs eredménytartalék -, csak a jegyzett tőkét érinti. Van-e ebben az esetben jövedelemadó-alapot képező hozam – hiszen nincs jegyzett tőkén felüli rész (ami általános esetben adóalap volna)? Köszönettel:R.Györgyi

Törzstőke csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. (egyszemélyes) tulajdonosa úgy határoz, hogy a 30 000 eFt jegyzett tőkét lecsökkenti 3000 eFt-ra. Előzőleg a részvényeket több tulajdonostól vásárolta össze, de a törzstőke csökkentésekor már egyedüli tulajdonosa a társaságnak. Kérdés: milyen szja-vonzata lehet a tőkekivonásnak? Milyen könyvelési tételekkel kell számolnia a társaságnak? Válaszát előre is köszönöm.

Új EU-irányelv jön! Itt a javaslat az adókikerülés elleni szabályokról Cikk

Jelentős hatással bír a jövőben a magyarországi társaságiadó-szabályokra az Európai Unió Tanácsának a belső piac működését közvetlenül érintő adókikerülési gyakorlatok elleni szabályok megállapításáról szóló irányelv szövegére vonatkozó javaslata. A dokumentumot január 28-án tett közzé az Európai Bizottság.

Kivaalap és a pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A kivaalap meghatározásánál korrekciós tényezőnek számít-e a pótbefizetés mint tőkebevonás, illetve tőkekivonás a visszafizetéskor? Könyvviteli nyilvántartása is hasonló, tőketartalék címén kell kimutatni. Ebben kérek megerősítést.

Tőkekivonáskor mikori eredménytartalékot kell csökkenteni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2014 novemberében határozta el a tőkecsökkentést, tőkekivétel útján. A cégbíróság bejegyzése 2015. márciusában történt. Az elhatározás alátámasztására készült közbenső mérleg szerint a jegyzett tőkét 35 százalékkal csökkentettük. Tőketartalékunk nincs, az eredménytartalék 92 ezer forint volt, ezt is 35 százalékkal terveztük csökkenteni. Mivel a cégbírósági bejegyzés 2015. évben történt, a márciusi bejegyzéskor még nem volt kész az éves beszámoló. Kérdésem a következő: melyik időponti eredménytartalék-összeget kell csökkenteni: a közbenső mérleg szerintit, vagy a 2014. év végi végleges beszámoló szerintit? Szíves válaszát előre is köszönöm.

Jegyzett tőke leszállítása Kérdés

„A” társaság 1995-ben kiegészült új tulajdonossal, aki 18.900.000,- Ft értékű kárpótlási jegy apportba adásával lépett be. Az apport értékét könyvvizsgáló állapította meg, mely alatta volt az állami tulajdon vásárlási értékének. Később az új tulajdonos üzletrészét az egyik korábbi tag megvásárolta. Tehát a jegyzett tőke jelenlegi állása: 1.tag 500.000,- Ft pénzbeli betét 2.tag 500.000,- pénzbeli betét + 18.900.000,- Ft apport. A társaság időközben a kárpótlási jegyeket értékesítette. Most a társaság tőkekivonással járó tőkeleszállítást kíván végrehajtani. A saját tőke részei: Saját tőke: 19.859.544,- Ft, ebből törzstőke 19.900.000,- Ft eredménytartalék: -40.456,- Ft A társaság - taggyűlési határozat alapján - a 2. tag 7.000.000,- Ft tőke kivonásával a társaság a törzstőkéjét csökkenteni kívánja. Mivel a megmaradó 12.859.544,- Ft felette van a kötelező 3 millió forintos jegyzett tőkének, valószínűsíthető, hogy a tőke leszállításnak akadálya nincs. A tőkekivonás részben készpénz kifizetéssel, részben eszköz átadásával fog történni. Kérdés: Helyes-e, hogy a 2. tagnak adófizetési kötelezettsége nincs, mivel a tőkekivonás az eredménytartalékot nem érinti, mert a (-) eredménytartalék miatt a jegyzett tőke csak 19.859.544,- Ft értékkel vehető figyelembe? Mivel a társaságban a tulajdonos részaránya a tőkekivonás miatt megváltozik, az (-)eredménytartalék nyilvántartásában és a könyvelésben van-e a társaságnak tennivalója? Mir

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs