hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóelkerülés elleni előírások a társasági adóban

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A T/6349. számon benyújtott törvényjavaslat az európai uniós irányelvekben megfogalmazott vitás kérdések és adóelkerülések rendezésének megfelelő szabályozást tartalmaz a Tao. tv. módosításával, illetve új előírásoknak a törvénybe iktatásával.

Az adókikerülési gyakorlatok elleni szabályok megállapításáról szóló irányelvnek történő megfelelés 

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvénybe (Tao. tv.) a 2016. július 12-i (EU) 2016/1164 tanácsi irányelvnek megfelelő szabályokat kell beiktatni, illetve a meglévőket módosítani. A javaslatban szereplő módosítások a tőkekivonásra vonatkozó különös rendelkezések és a hibrid struktúrákat alkalmazó adókikerülési módszerek megakadályozást szolgáló előírások beiktatására irányulnak.

Tőkekivonásra vonatkozó előírások

Növelni kell az adózás előtti eredményt, ha az adózó

a) kikerül a Tao. tv. hatálya alól, mert az üzletvezetés helyét külföldre helyezi, és ezzel külföldi adóügyi illetőséget szerez, és eszközöket helyez át külföldre; nem kell alkalmazni a növelést azon eszközökre, amelyek továbbra is ténylegesen kapcsolódnak a belföldön található telephelyhez,  

b) a belföldi székhelyéről külföldi telephelyére, belföldi telephelyéről külföldi székhelyére vagy külföldi telephelyére helyez át eszközöket, ha az áthelyezést követően az eszközök nem keletkeztetnek belföldön a Tao. tv. szerinti adófizetési kötelezettséget,  

c) belföldről külföldre helyezi át a belföldi telephelye által folytatott üzleti tevékenységet, ha az áthelyezést követően az eszközök nem keletkeztetnek belföldön a Tao. tv. szerinti adófizetési kötelezettséget.

A növelési kötelezettség a kivonásakor fennálló piaci érték és az eszközök könyv szerinti értéke különbözetére vonatkozik a kivonás adóévében.

Nem kell a növeléssel élni, ha arra más szabály alapján sor került.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a tőkekivonásra vonatkozó további előírások, valamint mik a szabályok ugyanazon tényállás államok közötti eltérő jogi minősítéséből eredő különbségek kezelése és a szokásos piaci ár miatti módosítás esetén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Folyamatos munkavégzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Igazolt fizetetlen távollét képzés idejére

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X