hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóelkerülés elleni előírások a társasági adóban

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A T/6349. számon benyújtott törvényjavaslat az európai uniós irányelvekben megfogalmazott vitás kérdések és adóelkerülések rendezésének megfelelő szabályozást tartalmaz a Tao. tv. módosításával, illetve új előírásoknak a törvénybe iktatásával.

Az adókikerülési gyakorlatok elleni szabályok megállapításáról szóló irányelvnek történő megfelelés 

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvénybe (Tao. tv.) a 2016. július 12-i (EU) 2016/1164 tanácsi irányelvnek megfelelő szabályokat kell beiktatni, illetve a meglévőket módosítani. A javaslatban szereplő módosítások a tőkekivonásra vonatkozó különös rendelkezések és a hibrid struktúrákat alkalmazó adókikerülési módszerek megakadályozást szolgáló előírások beiktatására irányulnak.

Tőkekivonásra vonatkozó előírások

Növelni kell az adózás előtti eredményt, ha az adózó

a) kikerül a Tao. tv. hatálya alól, mert az üzletvezetés helyét külföldre helyezi, és ezzel külföldi adóügyi illetőséget szerez, és eszközöket helyez át külföldre; nem kell alkalmazni a növelést azon eszközökre, amelyek továbbra is ténylegesen kapcsolódnak a belföldön található telephelyhez,  

b) a belföldi székhelyéről külföldi telephelyére, belföldi telephelyéről külföldi székhelyére vagy külföldi telephelyére helyez át eszközöket, ha az áthelyezést követően az eszközök nem keletkeztetnek belföldön a Tao. tv. szerinti adófizetési kötelezettséget,  

c) belföldről külföldre helyezi át a belföldi telephelye által folytatott üzleti tevékenységet, ha az áthelyezést követően az eszközök nem keletkeztetnek belföldön a Tao. tv. szerinti adófizetési kötelezettséget.

A növelési kötelezettség a kivonásakor fennálló piaci érték és az eszközök könyv szerinti értéke különbözetére vonatkozik a kivonás adóévében.

Nem kell a növeléssel élni, ha arra más szabály alapján sor került.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a tőkekivonásra vonatkozó további előírások, valamint mik a szabályok ugyanazon tényállás államok közötti eltérő jogi minősítéséből eredő különbségek kezelése és a szokásos piaci ár miatti módosítás esetén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close