hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Legyen körültekintő a Brexit után! Így érinti a kilépés a társasági adózást

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő várható kiválása sok területen okoz változást az unión belüli országok életében. Nem kíméli ez az adózást sem. Cikkünk azt elemzi, hogy a kilépés után a társasági adózás területén mire kell fokozottan figyelni, feltételezve, hogy addigra nem születik az Egyesült Királysággal ezen „hátrányokat” kizáró megállapodás.

Kedvezményezett ügyletek

Nem lehetséges kedvezményezett átalakulás, kedvezményezett eszközátruházás, kedvezményezett részesedéscsere, ha az ügyletben Egyesült Királyságban illetőséggel bíró társaság vesz részt. Ekkor ugyanis az Egyesült Királyság illetőségű társaság a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) értelmében (és a közösségi iránymutatás szerint) nem minősül társaságnak. A kedvezményezett ügyletek egyik feltétele viszont, hogy abban társaságok vesznek részt. Ennek következménye, hogy Egyesült Királyság illetőségű társasággal kötött ügylet esetében az adóhalasztás nem lehetséges.

Kamatlevonási korlát

Kamatlevonásnál nem hagyható figyelmen kívül (része marad a finanszírozási költségnek, és számolni kell vele az adóalapot növelő tétel meghatározásakor) a hosszú távú állami infrastrukturális beruházás finanszírozása címen felmerült költség, ha a beruházás üzemeltetője, a finanszírozási költségek, a beruházás részét képező tárgyi eszközök és az annak kapcsán keletkező jövedelem közül bármelyik Egyesült Királyságban található, illetve ott merül fel.

Nem lehet része összevont vállaltcsoportnak olyan társaság, amelynek a beszámolója készítésére az Egyesült Királyság szabályai vonatkoznak. Ebből következően a kamatlevonási szabályok alkalmazásában az Egyesült Királyságban illetőséggel bíró társaságnak fizetett finanszírozási költség harmadik felek felé fizetettnek minősül, amellyel számolni kell a növelő tétel meghatározásakor.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a Brexit a társasági adózás területén miként érinti a közös kutatás alapján megvalósuló adóalap-kedvezményt, a határon átnyúló egyesülések és a tőkekivonás esetét!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2020-as változásokról szóló írásainkat itt találja.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérként adózó juttatások

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Osztalék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Végkielégítés feltételekkel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close