hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A tőkekivonási adó az adócsomagban

  • Erdős Gabriella, adószakértő

A T06349. számú törvényjavaslat az uniós jogharmonizáció miatt szükséges módosításokat tartalmazza. Társasági adózás szempontjából a legfontosabb az úgynevezett ATAD (Anti-Tax Avoidance Directive), magyarul Adókikerülés Elleni Irányelv és módosításainak tagállami bevezetése. Néhány szabály, például az ellenőrzött külföldi társaságok új definíciója, illetve az új kamatlevonhatósági előírások bevezetésére már tavaly sor került, idén a tőkekivonási adó és a hibridek vannak soron.

Aki tényleg tudni szeretné, hogy mi miért kerül be a Tao. tv.-be, annak érdemes elolvasnia a 2016/1164-es és az azt módosító 2017/952-es EU irányelvet.

Miről szól a tőkekivonási adó?

Az ATAD alapelvként kimondja, hogy biztosítani kell az adónak a nyereség és az érték keletkezése helyén történő megfizetését, és „szabályokat kell megállapítani a belső piacon történő adóalap-erózió és a belső piacról kifelé irányuló nyereségátcsoportosítás ellen.” Ez egy gyökeres fordulat ahhoz a korábbi állásponthoz képest, amely a kettős adózás elkerülését és a szabadságjogok érvényesülését helyezte előtérbe.

Az irányelv azt tekinti tőkekivonásnak, ha olyan ügylet következik be, amelynek eredményeképpen annak az államnak, ahol az érték keletkezett, az adóztatási joga megszűnik és ezért a későbbiekben, amikor a tőkenyereség realizálódik, azt már nem tudja adóztatni. Erre a klasszikus példa az, amikor egy vállalkozás, amelynek a könyveiben részesedések is vannak, átteszi irányítása helyét külföldre. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a  tőkekivonásnak minősülő ügyletek!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeinket itt olvashatja el!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Felmondási idő és végkielégítés számítása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Kedvezményezett átalakulás – illetékfizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close