455 találat a(z) többes jogviszony cimkére

Táppénz és gyed – többes jogviszony Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2018_10_15_Tappenz_es_gyed_tobbes_jogviszony_wvn A kedvezményszabállyal kapcsolatban az 1997. évi LXXXIII. törvény 42/D. § 6 bekezdése kimondja, hogy csak akkor alkalmazható, ha a csecsemőgondozási díj alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével került megállapításra. Akkor sajnos ez nálam nem lép életbe, mert új munkahelyen dolgozom, nem a régire mentem vissza. Jól gondolom? Köszönöm.

Nyugdíjas, mellette 40 órás munkavállalói jogviszony és még egy részmunkaidős jogviszony mellette Kérdés

Tisztelt Szakértő! Friss öregségi nyugdíjas a nyugdíj mellett heti 40 órás munkaviszonyban dolgozik. Mellette bevállalt egy heti 5 órás, részmunkaidős foglalkozást. A részmunkaidősnél milyen járulékokat fizet? És a munkáltatója? Köszönettel.

Önnek mennyire okoz gondot a többes jogviszonyok járulékrendszerének áttekintése? Cikk

Megjelent az Adózóna "Többes jogviszony a gyakorlatban" című kiadványa, amely érthetővé és áttekinthetővé teszi a járulékfizetési kötelezettségeket azokban az esetekben, amikor valaki több jogviszonyból jut bevételhez.

Főállású mezőgazdasági termelői státusz mellett másik állás? Kérdés

Tisztelt Adózóna! A 2015-ben elnyert fiatal gazda támogatás ideje most érkezett a negyedik évhez, amikor főállású mezőgazdasági termelővé kell válni (ezt vállaltam). A 2015-ös közlöny 59. száma így fogalmaz: (http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK15059.pdf) Néhány módosítás a 2017-es közlöny 225. számában: (http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK17225.pdf) "főállású mezőgazdasági termelő: az a személy, aki nem rendelkezik munkaviszonyból vagy más nem önálló tevékenységből származó jövedelemmel és a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó árbevétele meghaladja az összes árbevételének 50%-át;" Korábban olvastam más fórumokon olyat, hogy 36 órát el nem érő munkaviszony lehetséges, de én erről semmi hivatalos infót nem találok a 2015-ös pályázatra vonatkozólag. Szóval a kérdésem, hogy a főállású mezőgazdasági termelői státusz mellett lehetséges egyáltalán máshol dolgozni, és ha igen, milyen feltételek mellett? Köszönöm előre is!

Ügyvezető Kérdés

Kedves Szakértő! Van-e lehetőség arra, hogy a cég ügyvezetője nulla forint megbízási díjért (járulékfizetési kötelezettség nélkül) lássa el az ügyvezetői feladatokat, s mellette 8 órás garantált bérminimummal munkaviszonyban álljon ugyanannál a cégnél? (Megjegyzés: az ügyvezető tagja is a kft.-nek.) Köszönettel.

Kültagként bt.-ügyvezető, katás egyéni vállalkozó nyugdíjas közterhei Cikk

Többes státusú vállalkozó közterheiről érkezett olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Katás egyéni vállalkozó, kft.-tag ügyvezetői státuszának megítélése Cikk

Katás egyéni vállalkozó egy kft. tagja és ügyvezetője is egyben. Helyes-e az, hogy egyéni vállalkozóként 50 ezer forintot fizet, a kft.-ben semmit? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Kft. és katás bt. tagjainak státuszai járulékfizetés szempontjából Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérem az állásfoglalásukat, illetve válaszukat: Tény: 1. katás bt.-ben a beltag kisadózó az anyának a fia (F) katás bt.-ben kültag: anya (A) mellette “sima" kft.-ben a család az alábbi felállás mellett van: 2. tag: A ügyvezető: A Az anya nyugdíjba vonul, és a következő változást tervezik: a kft.-ben a tagok A és F lennének, 50-50%-ban, az ügyvezető F lenne. 1. Jól gondolom-e, hogy ebben az esetben F-nek minimálbér utáni fizetési kötelezettsége keletkezne a kft.-ben (tag és ügyvezető is lenne egyben), így itt lenne a fő biztosítási jogviszonya, viszont a bt.-ben az 50 ezer helyet 25 ezer forint lenne a kata? 2. Ha F nem lenne tag, csak ügyvezető, akkor az ügyvezetést végezhetné-e nulla forint megbízási díjért, miközben a katás kisadózói státusza (50 ezer forint) változatlan lenne? 3. Ha az öregségi nyugdíj mellett A tagi jogviszonyban dolgozik, nulla forintért, akkor keletkezik-e bármilyen járulékfizetési kötelezettsége? 4. Az anya az év folyamán eseti munkaviszonyt is kötne, ez befolyásolja-e a biztosítási jogviszonyát, illetve az esetleges járulékfizetését a kft.-ben? Válaszukat előre is köszönöm.

Többes jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átböngésztem a témával kapcsolatos kérdéseket-válaszokat, de még mindig bizonytalan vagyok, ezért inkább kérdeznék. 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkező magánszemély egyben bt.-beltag, katás, 25 ezer forint adót fizet havonta. Most egy egyszemélyes kft.-t alapított, ahol az ügyvezetést a társasági szerződés szerint megbízási jogviszonyban látja el. Kérdésem, hogy utóbbi jogviszonyára tekintettel kell-e járulékot fizetnie, mint társas vállalkozónak? Jövedelmet nem kíván a kft.-ből kivenni. Ha itt a minimálbér alapján kötelezett járulékfizetésre, akkor célszerűbb lenne, ha munkaviszonyban látná el az ügyvezetői tevékenységet, esetleg részmunkaidőben. Van erre lehetőség? Előre is köszönöm a válaszát!

Ki, mikor biztosított, és mikor nem az? – Példákkal! Cikk

A társadalombiztosítással összefüggő tevékenységünk során számtalanszor használjuk a biztosított kifejezést, nem egyszer tévesen értelmezve azt. A következőkben néhány ezzel kapcsolatos félreértést, téves értelmezést igyekszünk tisztázni.

Kft., bt. és egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, az egyéni vállalkozása mellett katás kültag egy bt.-ben. Kérdés, hogy emellett lehet-e egy kft.-ben tag? Ha ebben a kft.-ben még ügyvezetői megbízást is kapna, akkor ezt művelheti-e napi 2 órás vagy 4 órás munkaviszonyban? (A munkaidő majd attól függ, hogy mennyi ráfordítást igényel az elfoglaltság.) További kérdés, hogy ugyanúgy megmaradna-e, hogy az egyik katás cégben 50 ezer forintot fizetne, a másikban 25 ezer forintot, a kft.-ben pedig munkaviszonyos ügyvezető lenne, esetlegesen 2 vagy 4 órás munkaviszonyban? Tisztelettel várom válaszukat.

Járulékok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású alkalmazott 2018. június 1-jétől állami ösztöndíjat kapott, és így a főállása 20 órára csökken. Tanárként alkalmazott, de emellett van egy bt.-je is, amelynek ő a beltagja és az ügyvezetője is. A bt. bevétele nem jelentős. Néhány cikkírás, előadás díja van a bevételek között. Azt szeretném megtudni, hogy ebben az esetben főállásúvá vállik-e a bt.-ben, és a minimálbér után meg kell fizetni utána a járulékokat? Mi a helyzet, ha erre nincs fedezet? Köszönettel: Welchnerné

Kettős jogviszony kft.-ben Kérdés

Üdvözlöm! Sokszor feltett kérdés új köntösben. Kérem segítségüket a következőkben. Egy új, most alakult kft. 2 magánszemély tagból áll. 50-50%-ban tulajdonosok. Mindketten ügyvezetők, önállóan aláírók. A társasági szerződés szerint az ügyvezetési feladatokat megbízási szerződéssel látják el. Ugyanakkor mindketten munkaszerződés keretén belül heti 40 órában, kamionsofőr munkakörben foglalkoztatva munkabérben részesülnek. Ügyvezetési feladataik elvégzésére megbízási díjuk nulla Ft. Bejelentésüket a következők szerint tettem: 041-es adatszolgáltatáson bejelentettem a munkaviszonyukat. (20-as kód), illetve mint társas vállalkozók heti 36 órás mviszony mellett (35-ös kód.) A 08-as kitöltésével azonban problémám van. A munkaviszony után megfizetek minden adót és járulékot, azonban a 0 Ft-os tagi jogviszonyt nem tudom elhelyezni. Hibaként írja, hogy ugyanaz az adószám nem lehet a társas vállalkozónál, illetve a munkaadó adószáma. Ha csak a munkaviszonyt vallom be, felszólítanak, hogy a tagsági jogviszonyára való tekintettel is adjak adatot, (akkor is, ha nulla) hiszen a 041-esen bejelentettem. Hogy kell kitölteni a 08-ast? Köszönöm figyelmüket. Üdv. Lázárné Erika

Nyugdíjas katás többes jogviszonya Kérdés

2014.02.18-án jelent meg többes jogviszonyú vállalkozók járuléka táblázatban http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Tobbes_jogviszonyu_vallalkozok_jaruleka_szo_CBVBI4. Itt szerepel a nyugdíjas egyéni vállalkozó katás, aki társaság nyugdíjas tagja is. Az álláspont az, hogy nem kell fizetnie a társaságban az egészségbiztosítási járulékot. Indok a *2 pontban egy kormány.hu forrás alapján lévő tájékoztatás. Kérném, ha lehet, ezt a tájékoztatást megadni. Vagy ha más az álláspont, azt megírni. A NAV-tól más állásfoglalást kaptunk.

Jogi személy mint vezető tisztségviselő egy másik cégnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Létezik-e olyan, hogy valaki a) 8 órás főállású katás egyéni vállalkozó, és megfizeti az 50 ezer forint tételes adót, és mellette b) két tulajdonos tulajdonában álló kft.-ben – amelyben maga is tag – munkaviszonyban ellátott ügyvezetői tevékenységet folytat egyedüli ügyvezetőként, munkaszerződéssel, részmunkaidőben, heti 4 órás munkaviszonyban mondjuk 20 ezer ft/hó összegért? (A cég nem üzemel, nem csinál semmit, csak pereskedik, és ezért nem lehet még bezárni vagy ügyvezetőt cserélni, viszont így még a heti 4 óra is bőven sok.) Ekkor a fizetendők a havi 50 ezer forint kata és a másodállású részmunkaidős munkaviszonyról szóló szerződésben szereplő 20 ezer forint után fizetendő adók és járulékok a kft.-ben? Illetve mi van olyankor, ha valaki a) 8 órás főállású katás egyéni vállalkozó, megfizeti az 50 ezer forint tételes adót, és mellette b) két tulajdonos tulajdonában álló kft.-ben – amelyben maga is tag, az ügyvezetői tevékenységet a fent leírt egyéni vállalkozás cégszerűen, szerződéssel végzi (azaz nem a magánszemély látja el az ügyvezetést, hanem egy szerződött cég, amely kinevezi ezt az embert a feladatot ellátónak. Ebben az esetben a magánszemély csak tag, az ügyvezetést meg másik cég az egyéni megbízottjaként végzi? Ilyenkor a b) pontnál, a kft.-nél ugye nincs semmi fizetni való utána, hiszen közvetlenül nem áll a magánszemély semmilyen kapcsolatban a kft.-vel, csak az egyéni vállalkozó szerződésén keresztül? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező számlaadás 2020.07.01-jétől

Bunna Erika

adótanácsadó

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close