11 találat a(z) távolléti díj számítása cimkére

Végkielégítés Kérdés

Távolléti díj számítása Kérdés

Távolléti díj számítása alacsony óraszámra Kérdés

Távolléti díj mértéke és számítása. Ilyen esetekben kaphatja a munkavállaló Cikk

Gyakori, hogy a munkaviszony alapján kifizetendő bérnél a távolléti díjjal kell számolni. Egyébként a biztosítás sem szünetel, ha a munkavégzés alóli mentesítés idejére például távolléti díj jár. A fentiekre tekintettel az alábbi cikkünkben ismertetjük a távolléti díj szabályait, és külön kitérünk azokra az esetekre, amikor távolléti díj a kifizetés alapja.

Távolléti díj számítása Kérdés

Távolléti díj számítása Kérdés

Ügyfelem egy szimfonikus zenekar. A zenészek munkavállalók. 2 részből áll a fizetésük: az alapbérből, illetve a koncertek számától függően egy teljesítménybérből. Ez utóbbi bérelem nem arányos a ledolgozott napokkal, hiszen ezt a teljesített koncertnapok után kapják. A távolléti díjat szeretnénk korrekt módon számfejteni fizetett szabadság, illetve betegszabadság esetére. A mi felfogásunk szerint mindkét esetben a tárgyhavi (1 havi) alapbért arányosítanánk. Ehhez adnánk hozzá a megelőző 6 hónap teljesítménybér összegét, osztva a tb-naptár szerinti (6) havi munkanapok összegének számával és a távolléti napok számával szoroznánk. (Természetesen a betegszabadságnál a 70%-kal számolnánk.) Gyakorlat továbbá nagyzenekarok esetében a fizetés nélküli szabadság engedélyezése. Ez abban az esetben fordul elő, amikor a zenész egy másik zenekarral turnézik. Ebben az esetben a fizetés nélküli szabadság kieső jövedelmét csak a tárgyhavi alapbérből számítanánk. Kérem, véleményezzék a távollétidíj-számítás fenti gyakorlatát! Köszönöm: CsK

Távolléti díj számítása óradíjas munkavállaló esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő esetben kérem szíves állásfoglalását. Kérdés, hogy a fizetett ünnepet figyelmen kívül kell hagyni, vagy olyan napnak kell tekinteni, amire távolléti díj/napi munkabér jár, csak nem kell dolgozni az adott napon? Adódik a kérdés az óradíjas munkavállalók helyzetéből kiindulva, ahol ha minden igaz, fizetett ünnep esetére a 160 órához hozzá kell adni a + 8 órát (2019. március hónapot alapul véve); ezt a logikát követve az osztószámnak 168 órának kellene lennie. Példa: Ledolgozott hónap adatai: 20 munkanap, 1 fizetett ünnep: 160 óra + 8 óra fizetett ünnep; A havi munkabér 200 000 Ft. Munkavállaló havi munkaidőkeretben dolgozik, és ebben a hónapban 175 ledolgozott órája van, a kötelezően teljesítendő 160 óra + 15 óra. Ebben az esetben a túlóra alapja 200 000 Ft/20 nap/8 óra = 10 000 Ft/nap/8 óra = 1250 Ft/óra, vagy 200 000 Ft/21 nap/8 óra = 9524 Ft/nap/8 óra = 1190 Ft/óra ? A túlóra 50%-os pótlékának számításánál egyszerűbb a helyzet, ahol az osztószám minden esetben 174 ó, hónaptól függetlenül, ha jól tudom. Szemléletesebb a helyzet akkor, ha több hétköznapra eső fizetett ünnep is van egy hónapban, ugyanis jelentősebb eltérés adódik. Köszönettel

Távolléti díj számítása Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Teljes munkaidős üzletkötőnk munkaszerződése alapján havi időbérben részesül, az időbér azonos az alpbérrel, ezt minden hónapban megkapja.Az általa értékesített áruk árrése után a munkaszerződésben külön meghatározoitt százalékos kulccsal jutalékot kap. Ha nem értékesít adott hónapban, akkor csak az alapbérét kapja meg. Ebben az esetben mit kell figyelembe venni a távolléti díj számításánál? Válaszát köszönöm.

Így kell kiszámítani a távolléti díjat – útmutató példával Cikk

A távolléti díj számítása sokszor okozhat fejtörést, különösen, ha a teljesítménybérrel és/vagy a bérpótlékokkal is van feladatunk. Kiindulópontként meg kell vizsgálni, hogy a munkaidő-nyilvántartás tartalma alapján milyen jogcímen jár távolléti díj a munkavállaló részére (például szabadságon, betegszabadságon volt, végkielégítést kell fizetni részére stb.), majd az esedékesség időpontjának meghatározását követően kezdődhet a számítás.

Így kell kiszámolni a végkielégítést Cikk

Olvasónk abban kért segítséget, hogyan kell kiszámolni a korábban nyolcórás, majd négyórás munkaviszonyban dolgozó munkavállaló végkielégítését. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Melyik hónapban éri meg szabadságra menni? Cikk

2013. január 1-jétől kell az új Munka törvénykönyve szerinti távolléti díjat számolni. Az új jogszabály gyakorlati alkalmazásánál problémát jelent a 174-es osztószámmal számítás.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó szünetelése

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs