242 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

Társas vállalkozó többes jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A többes jogviszonyban lévő társas vállalkozók esetén – és általában – hogyan értelmezendő a Ptk. 3:115. §-a (Összeférhetetlenség). Válaszát előre is köszönöm!

Többes jogviszony Kérdés

Egy kft. ügyvezetője máshol is dolgozik napi 4 órában. Személyesen is közreműködik a társaság tevékenységében ezt társas vállalkozóként végzi. Az ügyvezetést munkaviszonyban. Ha az ügyvezetésre 4 órás munkaviszonyt kötöttek, akkor ez összeadódik az egyéni vállalkozónál végzett munkaidejével és ezzel meg lenne a 36 órás munkaviszony, így társas vállalkozóként nem fizet járulékot. Jól értelmeztük a törvényt?

Ügyvezető biztosítási jogviszonya Kérdés

Sokszor felmerült már a társas vállalkozói jogviszony téma, és most a NAV is megkezdte az ellenőrzéseket. Egy társaság ügyvezetője feladatait már 2010. óta alkalmazottként látja el. Erre a társasági szerződése is lehetőséget biztosít. A 2012-ben megváltozott tb-törvény értelmezésével még mindig probléma van. Be kell-e jelenteni ugyanabba a cégbe társas vállalkozóként az ügyvezetőt, így kettős jogviszonyt teremtve?

A nevelőszülő munkaideje, járandósága és vállalkozása utáni járulékai Cikk

Hány órát dolgozik a nevelőszülő? Milyen közterhek hárulnak rá, ha e tevékenysége mellett egyéni vagy társas vállalkozó, illetve kisadózó? Összefoglaltuk.

Társas vállalkozó szakképzési hozzájárulás Kérdés

Ha a társas vállalkozó csak a járulékokat fizeti (nem vesz ki jövedelmet), kell-e szakképzési hozzájárulást fizetnie a járulékok mellett?

Ezt várja a munkáltatóktól keddig a NAV Cikk

A magánszemély adóját a munkáltatónak – ha vállalta – május 20-áig kellett megállapítania, erről az igazolást kiadnia, és ebben az esetben a bevallási kötelezettség is a munkáltatót terheli. Összefoglaltuk az adóhatósághoz június 10-égi megküldendő munkáltatói adó-megállapítással kapcsolatos feladatokat.

Vállalkozás gyed és gyes mellett: így alakulnak a tb-terhek 2014-ben Cikk

2014-től szabadabban folytatható keresőtevékenység gyes és gyed mellett. Milyen szabályok érvényesek e tekintetben az egyéni és a társas vállalkozóra? Összefoglaltuk.

Egyéni és társas vállalkozók nyugdíjjogosultsága Cikk

Az egyéni és társas vállalkozók, az egykori kisiparosok és kiskereskedők nyugdíjjogosultsági szabályai eltérnek a munkaviszonyos biztosítottakétól. Összefoglaltuk az e körre vonatkozó előírásokat.

Így számítjuk ki az egyéni és társas vállalkozó táppénzét Cikk

A kötelező egészségbiztosításról szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Eb.tv.), illetve a végrehajtását segítő 217/1997. (XII. 1.) kormányrendelet (R.) ez év július 15-én hatályba lépett módosításaira tekintettel több írásunk foglalkozott a táppénz, illetve az egészségbiztosítás egyéb pénzbeli ellátásai új számítási szabályaival.

Társasvállalkozó kötelezően megfizetendő közterheinek könyvelése Kérdés

2012.02.01.-ei „Munkanélküli cégtulajdonos” kérdéshez kapcsolódóan szeretném feltenni az alábbi kérdést. Ha kötelezően meg kell fizetni a lenti válasz első felében kifejtett közterheket (viszont nincs külön megbízási díj sem vagyis nincs nettó kifizetés az ügyvezető részére, mivel pl. a cég mindezt nem tudja teljesíteni mert veszteséges és a tulajdonos ügyvezető nem is kívánja megkapni a megbízási díj összegét vagyis lemond róla), akkor hogyan zajlik a kötelezően megfizetendő nybj és az egbizt. könyvelése? Normál esetben: T541 K471 (munkabér vagy megbízási díj) T471 K473 (levont járulékok) T471 K38 (munkabér vagy megbízási díj kifizetése) Ez a könyvelési tétel hogyan módosul? Köszönettel2012.02.01.„Munkanélküli cégtulajdonosKft ttulajdonosa vagyok 55%-ban. Elvesztettem munkám dec 31-én. A munkaügyiközpont szerint nem kaphatok ellátást, mert én vagyok a bejelentett ügyvezető.Eszerint a kft-ben kellene kb 60 ezret fizetni magam után? Ha kiíratom magam, mint ügyvez, de továbbra is tulajdonos (munkanélküli) vagyok, akkor kell-e fizetnem bármit is kötelező jelleggel? Eü szolg járulékra ha szerződöm, akkor minden rendben? „

Társas vállalkozó - nyugdíjas ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Kft. tagja, aki egyben a Kft. ügyvezetője és máshol van 40 órás munkaviszonya, betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, A Kft-ben társas vállalkozókén látja el az ügyvezetést. A kérdésem az lenne, hogy a 1308-on az alkalmazás minőség rovat 3-4. kódkockája 53? A magánszemély nyugdíjas státuszának jelölésére szolgáló az alkalmazás minősége rovat 1-2 kódkockájába meg 8-at kell írnom, mivel betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Minden hónapba kap az ügyvezetésért bizonyos összeget, amiből 10% nyugdíjjárulékot és szja-t kell vonni, plusz a Kft.-nek meg kell fizetni a 6.660 Ft az egészségügyi szolgáltatási járulékot, szocális hozzájárulási adót és szakképzésit nem kell fizetni? Mivel az adott személy nyugdíjas, így nincs minimum összeg, ami után járulékozni kell, hanem azután kell a 10% nyugdíjjárulékot és az szja-t megfizetni, amit kap az ügyvezetésért?

Társas vállalkozó járulékfizetése 36 órát elérő munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék a következő kérdésemre választ kapni: kft-nek vagyok tagja, mint ügyvezető, Bt.-nek vagyok kültagja,/beltag egy nyugdíjas társas vállalkozó, aki után fizetjük a 6660 Ft-ot/, van főállású munkaviszonyom. Mindkét társaságban van alkalmazott. Munkáltatói jogokat gyakorolhatok-e, illetve szerződéskötés aláírásra, bármely képviseletre jogosult vagyok-e, ha nem fizetem meg a minimálbér után a kötelező járulékokat?/mivel a főállásom után megfizetem/Köszönettel: Teréz

Mikor nem kell minimális járulékot sem fizetni? Cikk

Ha a személyesen közreműködő társas vállalkozónak emellett nem 36 órás munkaviszonya van, hanem megbízással dolgozik a főfoglalkozásában, akkor a kft-ben járulékfizetés ügyében mi a teendő? Olvasói kérdésre az Adózóna tb-szakértője, Széles Imre válaszol.

GYET-en lévő társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő!Főállású társas Vállalkozó gyermeknevelési támogatást vesz igénybe . Vállalkozásában minimum járulékfizetési kötelezettsége fennáll-e, ha a társaságban csak ügyvezetési feladatokat lát el?

Társas vállalkozói jogviszony Kérdés

Két kérdésem lenne: Zrt-nél a vezérigazgatóra vonatkozik-e a 2012-es változás, miszerint társas vállalkozóként be kell jelenteni?2. Erdőbirtokossági társulattal kapcsolatban a képviselőket is szintén be kell jelenteni mint társas vállalkozók?Köszönöm a segítségüket!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close