249 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

Kisadózó kontra társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kisadózó vállalkozó nyithat-e olyan egyszemélyes kft.-t, ahol ő az ügyvezető is? Ha igen, akkor az ügyvezetést, amennyiben munkaviszonyban látja el, akkor milyen járulékokat kell fizetnie a cégnek utána? Köszönöm válaszát

Társas vállalkozó többes jogviszony Kérdés

Az alábbi linken található szakértői véleménnyel kapcsolatban lenne kérdésem: Amennyiben a társas vállalkozó az ügyvezetést és a társaságban történő személyes közreműködést is munkaviszonyban látja el heti 5 órában, és ez után a munkabér után megtörténik a járulékfizetés, és emellett főállású katás egyéni vállalkozó (50 ezer forint katát fizet), akkor a minimálbér utáni úgynevezett kötelező járulék fizetés fennáll-e mint társas vállalkozó? Figyelembe véve, hogy a személyes közreműködését munkaviszonyban látja el. http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Tulajdonos_ugyvezeto_es_katas_tb_tobbes_sze_UNWA2Z#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_daily&utm_content=201609_old_subscribed

Jogi útvesztőben a csed, gyed, gyet mellett vállalkozók: mutatjuk, miért Cikk

Számos kérdés érkezik az egyéni és társas vállalkozók csed, gyed, illetve gyes vagy éppen ápolási díj melletti tevékenységével, személyes munkavégzésével kapcsolatban. Cikkünk elején rögzítjük az elfogadott gyakorlatot, a későbbiekben pedig kitérünk arra, hogy adott esetben miért érezhetnek ellentmondást a jogalkalmazók a vonatkozó rendelkezések között.

Tulajdonos ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Egy kft. tulajdonosa évek óta munkaviszonyban látja el az ügyvezetést. Munkaszerződéssel rendelkezik, illetve a munkaviszony bejelentése a NAV felé a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően határidőben megtörtént. A társasági szerződés módosítása azonban sajnos elmaradt, a társasági szerződésben továbbra is az szerepel, hogy a tulajdonos ügyvezető az ügyvezetést megbízási jogviszony keretében látja el. Az ügyvezető bruttó munkabére a garantált bérminimummal azonos összeg volt, amely után „normál” mértékkel megállapított adók és járulékok nem érték el a társas vállalkozó után fizetendő minimális adó- és járulékösszeget. A társasági szerződés módosítása folyamatban van. Kérdésem, hogy az elmúlt időszakot illetően van-e teendő? Át kell-e minősíteni utólagosan a munkaviszonyt társas vállalkozói jogviszonnyá, és ennek megfelelően havonta magasabb mértékű adót és járulékot megállapítani, megfizetni?

Ápolási díj mellett fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Fizetés nélküli szabadság esetén (gyermek ápolási miatt) a társas vállalkozásban kell-e járulékot fizetni? Eddig napi 8 órás munkaviszony mellett voltam társas vállalkozó.

Járulékfizetés heti 20 órás munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy társas vállalkozó, aki heti 4 órában iskolában tanít. A járulékfizetési kötelezettség a társas vállalkozásban hogyan alakul? Jól gondolom, hogy csak 4 óra után kell ebben az esetben a társas vállalkozás tagjának a járulékot megfizetni? Előre is köszönöm. Reinhardt Éva

Nyugdíjas katás egyéni vállalkozó – kft.-ben társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas katás egyéni vállalkozó megfizeti a havi 25 ezer Ft katát. A tulajdonában lévő kft.-ben ügyvezető, egyben szakmai tevékenységet is folytat. Be kell-e jelenteni a kft.-ben a társas vállalkozói viszonyt, amennyiben a tevékenységét 0 Ft megbízási díj ellenében végzi? A kft. az Eva törvény hatálya alá tartozik. 2. Be kell-e jelenteni a társas vállalkozói viszonyt, amennyiben változatlanul 0 Ft megbízási díj ellenében végzi az ügyvezetői és a szakmai feladatokat, de a kft. a társasági adó törvény hatálya alatt áll? Köszönöm a segítségüket.

Ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Egy bt. beltagja napi két órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetői feladatokat. További munkaviszonnyal nem rendelkezik más munkáltatónál. A bt. tanácsadói tevékenységét a kültag végzi, aki nem képviselője a cégnek. A kültag egy kft. ügyvezetője is egyben, ahol megbízási díjként havi bruttó 500 ezer forintot kap. A bt. a tanácsadási tevékenységen kívül más tevékenységet nem végez. Hogyan kell megítélni a tagok biztosítási jogviszonyát tb szempontjából? Társas vállalkozónak minősül-e a beltag? Kell-e a minimálbér után járulékot fizetni a kültag, illetve a beltag után? Köszönöm segítségüket.

Ennyi a tb, ha dolgozik, tanul vagy nyugdíjas és egyidejűleg vállalkozó is Cikk

Gyakori, hogy valaki a munkaviszonya, tanulmányai, nyugdíja mellett egyéni vagy társas vállalkozóként, illetve több vállalkozásból is szerez jövedelmet. Ismertetjük, hogy ilyen esetekben hogyan és mennyi tb-terhet kell fizetni.

Társas vállalkozó bejelentési kötelezettsége Kérdés

Kft. tagja a társasági szerződés szerint az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. Az ügyvezetést ellátó tag heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik (vagy főállású egyéni vállalkozó), a társaságban személyesen is közreműködik szintén megbízási jogviszonyban. Mind a két megbízási jogviszonyban történő kifizetés egyenként és összesen sem éri el a minimálbér 30 százalékát. Kérdésem, hogy az alábbi esetben társas vállalkozóról beszélünk-e, amit a T1041-en 1452-es kóddal kell bejelenteni?

Nyugdijas egyszemélyes kft. társas vállalkozója Kérdés

Milyen bejelentési kötelezettség mellett végezhet oktatásszervezés, és biztosításközvetítési tevékenységet a nyugdíjas társas vállalkozó? Tevékenységek szerepelnek a cégokiratban. 1041 és 08-as bevallások miatt kérdezem. Köszönöm a segítséget.

Szakképzési hozzájárulási kedvezmény Kérdés

Tanulószerződéssel hány tanuló foglalkoztatható, függ-e a létszám a foglalkoztatottak létszámától, ha igen, hogyan kell kiszámolni az átlagos létszámot, beleszámít-e ebbe a társas vállalkozó?

Ügyvezetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja, ügyvezetője, heti 36 órát meghaladóan munkaviszonyban, ugyanebben a társaságban munkát végez. A munkaviszony díjazása után a járulékokat megfizetik. Az ügyvezetés díjazás nélkül történik. A fenti jogviszonyok a 08-as bevallásban az alábbiak szerint vannak feltüntetve: munkaviszony heti 40 órával a megfelelő FEOR-kóddal és munkabérrel, illetve külön az ügyvezetés 35-ös kód, az alkalmazás minősége (társas vállalkozó munkaviszony mellett) és 1452 FEOR társas vállalkozó, heti 36 órát elérő munkaviszony mellett nulla forint. Kérdésem, hogy a fentiekben taglalt jogviszonyok díjazása és bevallása, az utánuk megfizetett járulékok megfelelőek-e?

Ügyvezető tag munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja a kft. ügyvezetője is egyben. A társasági szerződésben az van rögzítve, hogy az ügyvezetői feladatait megbízási jogviszonyban látja el. Most szeretné munkaviszonyban ellátni az ügyvezető feladatokat. Ebben az esetben a társasági szerződést módosítani kell. Amennyiben munkaviszonyban látja el a tag az ügyvezetői feladatokat az emelt szintű járulékot kell megfizetni vagy a számfejtett bruttó bért kell alapul venni és nem kell az alapot megemelni a járulékfizetés szempontjából? Amennyiben munkaviszonyban látja el, attól ő még társas vállalkozónak számít?

Társas vállalkozó megbízásos jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi kérdésben. Most alakult kft. kettő taggal, törzstőkemegosztás 75-25 százalék. Mindketten ügyvezetők, vezető tisztségviselők, a társasági szerződés szerint az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látják el, és mindketten rendelkeznek 36 órán túli munkaviszonnyal is. A kérdés, hogy ők társas vállalkozók 36 órán túli munkaviszony mellett? Kell-e külön készíteni megbízási szerződést az ügyvezetői tevékenységek ellátására, illetve van-e arra lehetőség, hogy díjazás nélkül végezzék a teendőiket, a személyes közreműködésüket? Milyen bejelentési és járulékfizetési kötelezettség terheli a kft.-t a megbízási jogviszony alapján? Köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close