18 találat a(z) társaságiadó-kedvezmény cimkére

Változás egyes társaságiadó-kedvezményekben Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 53. számában, március 18-án jelent meg a tao-törvényt is módosító 2022. évi I. törvény.

Energiahatékonysági személygépkocsi-beruházás Kérdés

Társaságiadó-kedvezmény Kérdés

Plugin hibrid személygépkocsi Kérdés

A megmaradó tao-kedvezménnyel mi történik a kiva alatt és után? Kérdés

Tisztelt Adózóna, ügyfelem sportegyesület támogatásával tao adókedvezményre jogosult 2016-os adóévében. Sajnos nem volt akkora adófizetési kötelezettsége, hogy a teljes adókedvezményt ki tudja használni. 2017.01.01-jétől belépett a kiva alá. Kérdésem, hogy a fennmaradó adókedvezményét a kivából való kilépés után felhasználhatja-e , és ha igen, akkor hány évig? Előre is köszönöm

Ingatlanberuházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás székhelyet épít a tulajdonában lévő építési telken. A kétszintes épületben irodák és kiszolgáló helyiségek (raktár, műhely, vizesblokk…), illetve egy lakás van tervezve. A hasznos alapterület összesen 336,12 négyzetméter, ebből a lakás hasznos alapterülete 48,42 négyzetméter. A lakás (ami szobából, vizes helyiségből és konyhából áll) a vidéki lakhelyű munkavállalók elszállásolására szolgál, tulajdonképpen munkásszállás jelleggel fog működni. Az ingatlan-nyilvántartásban „iroda és lakóépület”- ként szerepel majd. Felmerülő kérdések: A telekingatlanon végzett bozótirtás, tereprendezés, törmelék-, sittelszállítás a telek értékét növelő összegnek tekintendő vagy nem? A beruházás számláinak áfatartalma teljes egészében levonható-e, vagy a lakás miatt arányosítani kell? A beruházással kapcsolatosan a vállalkozás milyen adóalap-csökkentésre, illetve adókedvezmény igénybevételére jogosult? Információ a cégről: jelenleg két belföldi magánszemély és egy külföldi cég a tulajdonos (utóbbi tulajdoni részesedése 48%). A foglalkoztatottak száma 10 fő alatt van. A 2015. évi nettó érbevétel, mérlegfőösszeg 2 millió euró alatt volt, és 2016-ban is így lesz. Válaszukat köszönöm.

Társaságiadó-kedvezmény Kérdés

Önkormányzat tulajdonában álló kft. – közhasznú minősítéssel – építőipari munkákat (tornaterem, út, járda és egyéb munkálatokat és karbantartásokat) végez szerződés ellenében az önkormányzat részére. Ezen munkálatokból származó bevételekre vonatkozik-e a társaságiadó-törvény 20. § 1. bekezdésének e) pontja, mely arról rendelkezik, hogy az összes bevételből az a 6. számú melléklet E) pontja szerinti szolgáltatások végzésére (összes bevételből az ilyen munkavégzésre szóló arányos részre jutó eredmény után nem kell megfizetni a társasági adót. Az E) pont fogalmazásába belefér-e a tornaterem, járda építés...? Ennek megítélésében kérem segítségüket. Üdv.: Guráné

Szabad a vállalkozás! Kedvezmény több mint 1000 településen Cikk

Több mint 1000 település minősül szabad vállalkozási zónának, így indokolt áttekinteni, milyen speciális adózási kedvezményeket vehetnek igénybe az itt beruházók.

Szinháztámogatás Kérdés

Egyik társaság színháznak szeretne támogatást nyújtani. A tao-törvény 24/A § 3) bekezdés alapján. Mi az eljárás? Mit lehet tenni? Köszönöm.

Közhasznú civil szervezetek társasági adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésekben szeretném kérni állásfoglalásukat: 1. A külföldön bejegyzett közhasznú civil szervezeteket megilletik-e ugyanazok az adókedvezmények, mint a Magyarországon bejegyzett civil szervezeteket? Így például a Magyarországon végzett közhasznú tevékenységükből származó bevétel mentesül-e a társaságiadó-fizetési kötelezettség alól a Tao. 6. melléklet A pontja alapján? 2. Ha egy Magyarországon bejegyzett cég egy külföldi közhasznú civil szervezetnek adományoz, igénybe veheti-e a Tao. 7. paragrafus (1) z) szerinti adomány utáni adókedvezményt? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Schmidtkáné Hartai Angela

Tao-kedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a 2014. évi társasági adójából az alkalmazotti létszám növekményére tekintettel igénybe vette a társaságiadó-kedvezményt. A 2015-ös évben viszont sajnos le kellett építeni az alkalmazotti létszámot, így a statisztikai létszám csökkenni fog az előző évhez képest. Ebben az esetben vissza kell fizetni ezt az adókedvezményt? Van rá jogszabály, hogy ezt a növekményt fenn is kell tartania? Köszönöm a választ!

Társaságiadó-kedvezmény Kérdés

A társaság gépkocsit vásárolt 2014-ben. A finanszírozást nyílt végű lízinggel oldotta meg. A 2014. évi tao-bevallásba a társaság beállította a lízingkamat 40 százalékát adókedvezményként. Helyesen járt-e el? Megilleti-e a kedvezmény attól függetlenül, hogy a jármű a lízingfutamidő végén nem az ő tulajdonába megy át? Válaszát köszönöm.

Társaságiadó-kedvezmény szoftverfejlesztés Kérdés

Egy kft. kifejlesztett egy ügyviteli szoftvert saját dolgozóival, értékesítési céllal. 2014 szeptemberében aktiválta az immateriális javak között. (Bérköltségként 17 millió 723 ezer forint, alvállalkozóként 3 millió 250 ezer forint közvetlen költség számításával.) Kérdésem az lenne, hogy milyen társaságiadó-alap, illetve adó csökkentésére van lehetőség? Van lehetőség adóalap és adó csökkentésére is 2014-ben?

Így kell elszámolni a kiegészítő sportfejlesztési támogatást Cikk

Néhány hónapja a társasági adóról szóló törvény lehetővé teszi, hogy az úgynevezett kiegészítő sporttámogatás után az adózók kedvezményt vegyenek igénybe.

Társaságiadó-kedvezmény kulturális támogatásra Cikk

A szabályozás évközbeni változtatása miatt csökkent a látvány csapatsportok támogatása útján elérhető megtakarítás, az idén várhatóan növekedhet az amúgy jelentős finanszírozási problémákkal küzdő kulturális, előadó-művészeti terület támogatása. Az adókedvezmény azonban csak akkor vehető igénybe, ha a kultúra iránt elkötelezett társaságok nem csupán megkötik a támogatási szerződést, hanem még az idei évben ki is fizetik az abban foglalt összeget és az átutalásról beszerzik a támogatási igazolást – figyelmeztet a BDO Magyarország.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs