22 találat a(z) társaságiadó-kedvezmény cimkére

Beruházás, adóelőny, állami támogatás a tao-ban 3.: több kedvezmény együttesen Cikk

Cikksorozatunkban a társaságiadó-törvény (tao-törvény) általános, beruházást és innovációt ösztönző intézkedéseit foglaljuk össze, és vizsgáljuk azok egymásra való hatását.

Beruházás, adóelőny, állami támogatás a tao-ban 2.: fejlesztési és kkv-adókedvezmények Cikk

Írásunkban a társaságiadó-törvény (tao-törvény) általános, beruházást és innovációt ösztönző intézkedéseit foglaljuk össze, és vizsgáljuk azok egymásra való hatását.

Új kedvezmény a társasági adózásban Cikk

2023. december végén, az őszi adócsomag kihirdetését követően az Országgyűlés egy új társaságiadó-kedvezmény szabályait tartalmazó törvényjavaslatot is elfogadott, melynek értelmében 2024. január 1-jei hatállyal bevezetésre került a villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás adókedvezménye. Írásunk ezen új társaságiadó-kedvezmény főbb szabályait és igénybevételének feltételeit foglalja össze.

Változások az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás tao-kedvezményében Cikk

A 2023. november 30-án kihirdetett őszi adócsomag jelentősen módosította az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás társasági adóban igénybe vehető kedvezményének szabályait. Írásunk az adókedvezmény 2023. december 1-jétől hatályos, jelentősebb változásait mutatja be.

Változás egyes társaságiadó-kedvezményekben Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 53. számában, március 18-án jelent meg a tao-törvényt is módosító 2022. évi I. törvény.

Energiahatékonysági személygépkocsi-beruházás Kérdés

Társaságiadó-kedvezmény Kérdés

Plugin hibrid személygépkocsi Kérdés

A megmaradó tao-kedvezménnyel mi történik a kiva alatt és után? Kérdés

Tisztelt Adózóna, ügyfelem sportegyesület támogatásával tao adókedvezményre jogosult 2016-os adóévében. Sajnos nem volt akkora adófizetési kötelezettsége, hogy a teljes adókedvezményt ki tudja használni. 2017.01.01-jétől belépett a kiva alá. Kérdésem, hogy a fennmaradó adókedvezményét a kivából való kilépés után felhasználhatja-e , és ha igen, akkor hány évig? Előre is köszönöm

Ingatlanberuházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás székhelyet épít a tulajdonában lévő építési telken. A kétszintes épületben irodák és kiszolgáló helyiségek (raktár, műhely, vizesblokk…), illetve egy lakás van tervezve. A hasznos alapterület összesen 336,12 négyzetméter, ebből a lakás hasznos alapterülete 48,42 négyzetméter. A lakás (ami szobából, vizes helyiségből és konyhából áll) a vidéki lakhelyű munkavállalók elszállásolására szolgál, tulajdonképpen munkásszállás jelleggel fog működni. Az ingatlan-nyilvántartásban „iroda és lakóépület”- ként szerepel majd. Felmerülő kérdések: A telekingatlanon végzett bozótirtás, tereprendezés, törmelék-, sittelszállítás a telek értékét növelő összegnek tekintendő vagy nem? A beruházás számláinak áfatartalma teljes egészében levonható-e, vagy a lakás miatt arányosítani kell? A beruházással kapcsolatosan a vállalkozás milyen adóalap-csökkentésre, illetve adókedvezmény igénybevételére jogosult? Információ a cégről: jelenleg két belföldi magánszemély és egy külföldi cég a tulajdonos (utóbbi tulajdoni részesedése 48%). A foglalkoztatottak száma 10 fő alatt van. A 2015. évi nettó érbevétel, mérlegfőösszeg 2 millió euró alatt volt, és 2016-ban is így lesz. Válaszukat köszönöm.

Társaságiadó-kedvezmény Kérdés

Önkormányzat tulajdonában álló kft. – közhasznú minősítéssel – építőipari munkákat (tornaterem, út, járda és egyéb munkálatokat és karbantartásokat) végez szerződés ellenében az önkormányzat részére. Ezen munkálatokból származó bevételekre vonatkozik-e a társaságiadó-törvény 20. § 1. bekezdésének e) pontja, mely arról rendelkezik, hogy az összes bevételből az a 6. számú melléklet E) pontja szerinti szolgáltatások végzésére (összes bevételből az ilyen munkavégzésre szóló arányos részre jutó eredmény után nem kell megfizetni a társasági adót. Az E) pont fogalmazásába belefér-e a tornaterem, járda építés...? Ennek megítélésében kérem segítségüket. Üdv.: Guráné

Szabad a vállalkozás! Kedvezmény több mint 1000 településen Cikk

Több mint 1000 település minősül szabad vállalkozási zónának, így indokolt áttekinteni, milyen speciális adózási kedvezményeket vehetnek igénybe az itt beruházók.

Szinháztámogatás Kérdés

Egyik társaság színháznak szeretne támogatást nyújtani. A tao-törvény 24/A § 3) bekezdés alapján. Mi az eljárás? Mit lehet tenni? Köszönöm.

Közhasznú civil szervezetek társasági adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi kérdésekben szeretném kérni állásfoglalásukat: 1. A külföldön bejegyzett közhasznú civil szervezeteket megilletik-e ugyanazok az adókedvezmények, mint a Magyarországon bejegyzett civil szervezeteket? Így például a Magyarországon végzett közhasznú tevékenységükből származó bevétel mentesül-e a társaságiadó-fizetési kötelezettség alól a Tao. 6. melléklet A pontja alapján? 2. Ha egy Magyarországon bejegyzett cég egy külföldi közhasznú civil szervezetnek adományoz, igénybe veheti-e a Tao. 7. paragrafus (1) z) szerinti adomány utáni adókedvezményt? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Schmidtkáné Hartai Angela

Tao-kedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a 2014. évi társasági adójából az alkalmazotti létszám növekményére tekintettel igénybe vette a társaságiadó-kedvezményt. A 2015-ös évben viszont sajnos le kellett építeni az alkalmazotti létszámot, így a statisztikai létszám csökkenni fog az előző évhez képest. Ebben az esetben vissza kell fizetni ezt az adókedvezményt? Van rá jogszabály, hogy ezt a növekményt fenn is kell tartania? Köszönöm a választ!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink