63 találat a(z) társasági adó alapja cimkére

Jöhet a BEFIT: közös uniós keretrendszer a társasági adó alapjának számítására Cikk

Az Európai Bizottság a múlt héten javaslatot tett a társasági adó alapjának közös számítási keretrendszerére: ennek elnevezése Business in Europe: Framework for Income Taxation, rövidítve BEFIT – számol be közleményében a Deloitte.

Céltartalék feloldása utáni társaságiadóalap-csökkentés Kérdés

Részesedés kivezetése a könyvelésből Kérdés

Ingatlan értékesítése Kérdés

Összeolvadás miatti részesedés értéknövekedése és adózása tagnál Kérdés

Perveszteség elszámolása Kérdés

Véglegesen átadott pénzeszköz 1. Kérdés

Értékvesztés, behajthatatlan követelés Kérdés

Külföldről származó jövedelem a társasági adó alapjában. Példákkal Cikk

Hogyan kell beszámítaniuk a társaságoknak a külföldről származó jövedelmüket az adó alapjába? Példákkal mutatjuk be, hogyan kell kalkulálni egyezményes és nem egyezményes országból származó jövedelmeknél. Cikkünk nem tér ki az ellenőrzött külföldi társaságoknál keletkező jövedelem adóalapnál történő figyelembevételére.

Közigazgatási bírság, tao-alap növelése Kérdés

Kötelezettség és nyilvántartásban szereplő követelés összevezetése 2. Kérdés

Megjelent a májusi VálaszAdó Cikk

Május az adózók és a könyvelők számára a bevallás hónapja, több határidő is fűződik ehhez a tavaszi terminushoz. Így nem véletlen, hogy az Adózóna számtalan cikket közölt e témákban, segítendő az érintettek feladatainak teljesítését.

Elengedett osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az „A” belföldi gazdasági társaság 100 százalékban tulajdonosa a „B” belföldi gazdasági társaságnak. 2018. májusban az „A” társaság jóváhagyott a „B” társaság részére osztalékot, amit a „B” társaságban elő is írtak bevételként 2018-ban, majd a társaságiadó-alap csökkentésre került ezzel az összeggel a társasági adótörvény 7. § (1) g) pont 1. alapján. Egyéb okból nem a teljes jóváhagyott osztalék került kifizetésre, hanem egy része még 2018-ban elengedésre került. Jól értelmezzük-e a jogszabályt (társasági adótörvény 29/Q § (3) alapján), hogy ezzel az elengedett követeléssel a „B” társaságban nem kell emelni az adóalapot (az osztalékot fizetőnél ez a tétel bevétel, de csökkenteni lehet vele a társasági adó alapját a tao-törvény 29/Q § (3) alapján)? Illetve lehet-e probléma abból, hogy ugyanabban az évben jóváhagyják az osztalékot, majd néhány hónappal később elengedik azt? Köszönette.

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Egy vállalkozás év végén elhatározza, hogy vásárol egy teherautót, amelyet le is előlegez, sőt még a végszámlát is megkapja, mert december 31-éig birtokba veszi a gépjármüvet. Az aktiválás /üzembehelyezés/ azonban csak a következő év elején történik meg. Kérdésem, hogy megtehetem-e, hogy az ügylet lebonyolításának időszakában fejlesztésitartalék-képzés cimén csökkentem a teljes összeggel a társasági adó alapját, majd a következő évben – teljesen megszüntetve a fejlesztési tartalékot a beruházás aktiválásakor – igénybe veszem a beruházási kedvezményt, azaz ismételten társaságiadóalap-kedvezményt alkalmazok, és az amortizációt is minden évben elszámolom. Válaszát várom, köszönettel

Társaságiadóalap-csökkentő jogcím Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 1829-es adóbevallás kitöltésénél felmerült egy kérdés: az "adóév első napján mikrovállalkozásnak minősülő adózónál a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámnövekménye és az adóév első napján érvényes havi minimálbér adóévre számított szorzata" mit takar? Konkrétan: egy társaságnak előző évben 0,61 fő volt az átlagos állományi létszáma, mely 2018-ra 6,21 fő lett. Szeretném társaságiadóalap-csökkentő tételként ezt figyelembe venni, de nem egyértelmű számomra, hogy az adóévre számított szorzat 1 vagy 12 havi értéknek felel-e meg. Vagyis az 5,6x138 000 forint, vagy 5,6x138 000x12 a szerepeltethető adóalapot-csökkentő tétel? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Faragó Ibolya

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Törzstőkeemelés

dr. Koltay Zsolt Miklós

ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás

Kata munkaviszony mellett, csed, gyed

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1