506 találat a(z) tárgyi eszköz cimkére

Káresemény miatti értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-ben vásárolt nagy értékű tárgyi eszköz káresemény miatt használhatatlanná vált. A biztosító a kárt megtérítette a roncs értékéig. A roncsot értékesíteni szeretnénk, ebben az esetben a tárgyi eszközökre vonatkozó áfaarányosítást el kell-e végezni?

Üzlethelyiség értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2007-ben vásárolt egy üzlethelyiséget, aminek az áfáját levonásba helyezte annak idején. Most szeretné értékesíteni az ingatlant, de kilépne az áfakörből, és alanyi mentesként értékesítené 2020-ban. Kérdésem arra vonatkozik, hogy megteheti-e azt, hogy áfamentesen számlázza ki az ingatlant? Van-e utólagos áfakorrekciós kötelezettsége az áfakörből való kilépéskor, vagy a régi szabály szerint a 120 hónapos figyelési időszak vonatkozott rá? Sok helyen olvastam, hogy az alanyi mentes nem járhat el alanyi mentesként tárgyi eszköz értékesítése esetén, ez vonatkozik erre az ügyletre is? Köszönöm válaszát!

Egyéni vállalkozó megszűnésének áfakérdése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Áfás egyéni vállalkozó alanyi mentesre tért át. Tárgyi eszközei után áttéréskor megfizette az áfát. 2019 decemberében megszűnne, kérdésünk, hogy a tulajdonában lévő tárgyi eszközök után kell-e még egyszer áfát fizetnie?

Tárgyi eszköz szétbontása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni az alábbi gazdasági esemény helyes kezelésével, könyvelésével kapcsolatban. Cégünk 2015-ben egy napelemes rendszert vásárolt. Aktiválása külön történt, önálló eszközként. Idén októberben ez a rendszer szétbontásra került: – 24 db napelemet és 1 db invertert értékesítettünk, – 7 db napelemet és 1 invertert a cégünk egy másik ingatlanára szereltünk fel, – az eredeti rendszer tartószerkezetét felhasználtuk az új rendszer telepítésére. A csatlakozókat, vezetékeket és egyéb szerelvényeket ami a 2015-ös beruházás része volt, nem tudtuk hasznosítani, helyettük újakat szereltünk be. A 2015-ös beruházáshoz felhasznált minden rendszerelem bekerülési értéke rendelkezésre áll, külön-külön is. A kérdésem az, hogyan kellene vagy lehetne megállapítani, hogy a 2015-ös rendszer értékéből milyen összeg kerüljön az új beruházások értékébe, az értékesített eszköz könyv szerinti értékére és a terven felüli értékcsökkenésre? Hogyan lehetne ezt a gazdasági eseményt helyesen kezelni? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Weboldalkészítés könyvelése Kérdés

Az alábbi kérdésekben szeretném kérni szakértő válaszát: Az általunk könyvelt cég megrendelt egy weboldalkészítést, ami webshopként is üzemel. Az elkészítése 2 000 000, melynek megfizetése részletben történt. Ezt a költséget a részletfizetés ideje alatt a költségek között könyveltük, mikor megtörtént a teljes összeg megfizetése és egyben elkészült a weboldal is, átvezettük a tárgyi eszközök soraiba, mert az összeg nagy érték volt és úgy értelmeztük a törvényt, hogy ez valójában a szellemi termékek soraiba tartozik, hiszen a cég bevételszerző tevékenységének az egyik alapja, és több éven keresztül szolgálja a céget. Ennek könyvelését a leírtak alapján helyesnek tarják? A másik kérdésünk az, hogy a cég termékekkel kereskedik és a beszerzett árut raktárkészletre könyveljük, majd az eladást követően kerülnek a költségszámlára. A cég bevezetésképpen ajándékként adott termékeket az üzletszerzés érdekében a leendő partnereknek, amiből nem származott bevétel. Az év vége közeledtével raktározás alkalmával a nyilvántartás szerint nagyobb hiány keletkezett, amivel a tulajdonosok nem tudtak elszámolni. Nekünk a könyvelésben a hiány nem szerepelhetett a raktárkészletek soraiban. A Tao törvény a vállalkozási tevékenység érdekében rögzítve kéri, és bevételként és befizetendő áfaként jelöli meg.Tekintettel arra, hogy a beszerzésnél igénybe vette az áfát. Helyesen jártunk-e el, ha a fentiek figyelembevételével könyveltük le a hiányt K:911, K467 import beszerzésből származik az áru.

Tárgyi eszköz több tulajdonban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy tárgyi eszköznek lehet 2 egyéni vállalkozó tulajdonosa, fele-fele arányban? Köszönöm!

Kutya mint tenyészállat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi – kutyatáp elszámolása – kérdésemhez kapcsolódóan szeretném megkérdezni, hogy a cég telephelyét őrző, valamint a szarvasmarhákat hajtó kutyákat (amelyek már több éve vannak a telephelyen) mi alapján lehet a tárgyi eszközök közé felvenni (a tulajdonos hozta őket, nem pénzért vásárolták), amiatt, hogy a részükre vásárolt kutyatáp elszámolható legyen? Köszönöm.

Egyéni vállalkozó megszűnése Kérdés

Milyen adófizetési kötelezettségek terhelik a megszűnő egyéni vállalkozót, különös tekintettel a nagy értékű tárgyi eszközökre?

Egyéni vállalkozásból egyszemélyes kft.: mi lesz a tárgyi eszközökkel? Cikk

Egyéni vállalkozás egyszemélyes kft.-vé kíván alakulni, jogutódlással. Tárgyieszköz-állományát teljes mértékben át kívánja vinni a kft.-be. Adójogi szempontból (kiváltképp áfa tekintetében) jár-e ez a művelet adókötelezettséggel, vagy képezheti a tárgyieszköz-állomány az egyéni vállalkozás vagyoni hozzájárulását az új kft.-nek? Ha nem kívánja a teljes tárgyieszköz-állománnyal az alapítói vagyont növelni, a fennmaradó tárgyi eszközök hogyan kerülhetnek a jogutód kft. könyveibe? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Tárgyi eszközre jutó áfa arányosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 135. § (2) pontja szerint az ingó tárgyi eszköz áfaösszegére utólagosan kiigazítást kell elvégezni 60 hónapos figyelési időn belül, ha a (2) pont szerinti számítás eredménye eléri, vagy meghaladja a 10 ezer forintot. Egy kft.-nek két tárgyi eszközére kell ezt a számítást elvégezni. Az egyikre 8000 forintt, a másikra 3000 forint a még fizetendő összeg. Hogyan kell értelmezni a 135. § (2) pontban említett 10 ezer forintot? Eszközönként külön-külön, vagy összesen? Kell korrigálni az áfát 11 ezer forint fizetendő áfával, vagy nem kell, hiszen külön-külön 10 ezer forint alatt maradt? Köszönettel: Mónika

Egyéni vállalkozásból egyszemélyes kft. II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozás egyszemélyes kft.-vé kíván jogutódlással átalakulni. Tárgyi eszköz állományát teljes mértékben át kívánja vinni a kft.-be. Az lenne a kérdésem, hogy adójogi szempontból (kiváltképp áfa tekintetében) jár-e ez a művelet adókötelezettséggel vagy képezheti ez a tárgyieszköz-állomány az egyéni vállalkozás vagyoni hozzájárulását az új kft.-nek? Ha nem kívánja a teljes tárgyieszköz-állománnyal az alapítói vagyont növelni, a fennmaradó tárgyi eszközök hogyan kerülhetnek a jogutód kft. könyveibe? Válaszát tisztelettel köszönöm: Krisztina

Készlet eladása Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Van-e lehetőség arra, hogy egyéni vállalkozó a vállalkozásában keletkezett árukészletet illetve néhány üzemi célú tárgyi eszközt kivonjon a vállalkozásából, úgy, hogy a vállalkozást nem szünteti meg, és ezeket a készleteket adószámos magánszemélyként értékesítené? Ha igen, mi ennek a menete? Kérem, jogszabályhelyet jelöljön meg. Illetve, keletkezik-e így a vállalkozónak adóköteles jövedelme? Köszönöm a segítséget!

Tárgyi eszköz értékcsökkenési leírásának módosítása Kérdés

Fuvarozó cég minden kamionra a lízingszerződés futamideje (3-4 év) alapján számolja (számvitel szerint) az értékcsökkenést. Van-e lehetőség menet közben áttérni (mondjuk 2017-ben beszerzett kamion értékcsökkenését 2019-ben megváltoztatni) a kamion valós használatának (akár 7 év is lehet) megfelelő időre esetleg az adótörvény által előírt kulcsnál is kevesebb értékcsökkenés elszámolására? Milyen bizonylatolási kötelezettséggel jár?

Áfás egyéni vállalkozó tárgyi eszközt értékesít Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozó vagyok. Vásároltam egy használt mezőgazdasági gépet egy magánszemélytől, áfa nélkül. Most el szeretném adni ezt a gépet. Ha jól tudom, nem kell áfás számlát kiállítani, mivel én sem vontam le utána áfát. Kérném a segítségét ezzel kapcsolatban, hogyan kell eljárnom?

Végelszámolás – hiányzó tárgyi eszközök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elvállaltuk egy cég végelszámolást záró beszámolójának elkészítését. Ezzel kapcsolatban kérem szíves segítségüket. A pénztár állása a könyvekben 1,5 millió forint, a valóságban a végelszámoló (aki a cég korábbi ügyvezetője) azt nyilatkozta, hogy nincs a pénztárban egy forint sem. A cég kb. 6 millió forint értékű tárgyi eszközzel rendelkezik a könyvelés szerint, azonban a végelszámoló szerint a valóságban ezek az eszközök sincsenek meg. Nullára van írva minden, de kivezetve nem lettek. Mit tudunk ezekkel kezdeni? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg előző év

Szipszer Tamás

adószakértő

Könyvelői felelősség

Szipszer Tamás

adószakértő

Kft. tevékenységének szünteltetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close