339 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Nyújtott szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általánosságban szeretnék a kérdésemre választ kapni: Ha egy magyar adóalany (kft.) eszköz javítását végzi Magyarországon egy gyárban, és ezt a szolgáltatást például egy Japánban bejegyzett cég rendeli meg, aki kifejezetten kéri, hogy áfát ne számlázzunk, hiszen harmadik országbeli adóalany, akkor ezt megtehetjük-e, vagy mit kell vizsgálni annak érdekében, hogy helyesen járjunk el? Ugyanez a kérdés, ha ez a megrendelő EU-s cég, EU-s adószámmal? A NAV 29. füzete szerint a teljesítés helye a cég gazdasági letelepedésének helye. Magyarán, ha van illetőségigazolásunk, akkor számlázhatunk "reverse charge" eljárással? Fontos, hogy a javítási szolgáltatást belföldön végezzük. Köszönöm előre is!

Gép alapozásánál a teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi kérdés eldöntésében kérem az állásfoglalásukat: belföldön székhellyel, telephellyel nem rendelkező dán adóalany a leányvállalatának a székhelyén (belföldön) lévő gyártócsarnokba telepítendő géphez rendel meg magyar adóalanytól technolódiai gépalapozást. A gyártógépet kell fixen az aljzathoz rögzíteni a biztonságos működés érdekében, ezért a vállalkozó egy 3 m3-es betonalapot készít a gép alá. A beruházás nem építésiengedély-köteles. A szállító/vállalkozó szerint ez ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás, ezért nem vonatkozik rá a főszabály, hanem az ingatlan fekvése határozza meg a teljesítési helyet, így áfásan számlázta a szolgáltatást. Véleményünk szerint (a megrendelők vagyunk) ez nem ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás. Az Európai Unió 1042/2013/EU számú végrehajtási rendelete értelmében nem ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás a gép beépítése, ha a gép nem képezi az ingatlan részét, vagy nem válik az ingatlan részévé. A beépített gép eltávolítása nem jár az épület lerombolásával, megváltoztatásával. A gép alapja nem képezi az épület szerves részét. Mindezekből az következik véleményünk szerint, hogy a teljesítés helye főszabály szerint a megrendelő székhelye, telephelye, ami jelen esetben Dánia, így a szolgáltatást közösségen belül nyújtott adómentes szolgáltatásnak kell tekinteni és adómentesen számlázni. Jelen esetben kinek van igaza, illetve milyen információ szükséges még a kérdés eldöntéséhez?

Gépjárműjavítás Közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szlovák társaság, szlovák EU adószámmal Magyarországra hozza a gépjárművet javíttatni. A javításhoz anyagfelhasználás és javítási szolgáltatás tartozik. A megrendelő székhelye Szlovákia. Ebben az esetben közösségi szolgáltatásról beszélünk és közösségi áfával, azaz áfamentesen számlázunk? Köszönöm válaszukat.

Filmgyártás költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. filmet gyárt külföldi megrendelésre. A film elkészítésével kapcsolatosan felmerült költségek (forgatókönyv írása, sminkesek, fodrászok, stylist, világítás, hangtechnika, gyártásvezetés stb.) tételesen szerepelnek a film költségvetésében és a megrendelővel kötött szerződésben. Igénybe vett szolgáltatásnak vagy alvállalkozói díjnak minősülnek? A teljes költséget továbbszámlázza a cég. Üd.: H. Szilvia

Értékmegőrző szolgáltatás bizonylatolása 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdés címével megegyező címmel feltett kérdésemre 2018.05.10-én választ kaptam: http://adozona.hu/kerdesek/2018_5_2_Ertekmegorzo_szolgaltatas_bizonyl_ple A szakértői válaszból kiderült, hogy az átvett (1.500 Ft) összegből a kaució (1.000 Ft) összegéről kaució átvételi elismervény kiállítása szükséges. Ehhez kapcsolódóan még egy kérdésem lenne. Az értékmegőrző szekrény használati díjaként átvett (500 Ft) összegről elégséges kézzel kiállított nyugta, vagy kötelező pénztárgéppel kiállított nyugtát adni? Köszönöm a választ!

Külföldön végzett szolgáltatás számlázása alanyi adómentes adózó esetén Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Magyarországon bejegyzett és székhellyel rendelkező, alanyi adómentes katás bt. Belgiumban táncművészeti tevékenységet fog végezni. Erről számlát fog kiállítani Belgiumban bejegyzett, áfamentes közhasznú társaságnak, euróban (kb. 300 000 forintnak megfelelő összegben). Abban kérném segítségét, hogy: - a számlát a magyar cég áfamentesen állíthatja-e ki; - a számlázás miatt kell-e neki uniós adószámot kiváltania; - kell-e 1865-ös áfabevallást és 18A60-as bevallást benyújtania? A bt. eddig csak magyar partnernek számlázott. Előre is köszönöm segítségét.

Közösségen belüli partnertől szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Alanyi adómentes vállalkozásunk közösségen belüli partnertől kulturális szolgáltatást vesz igénybe, konkrétan: a román partner Magyarországon (nálunk) tart előadást. Hogyan kell helyesen eljárni áfa tekintetében? Milyen számlát fogadhatunk be?

Szálláshely-szolgáltatás. Kérdés

T. Szakértő! Cégünk a megvásárolt ingatlanban szálláshely-szolgáltatást nyújt. A tevékenység besorolása 5590 Egyéb szálláshely-szolgáltatás. X cég a dolgozóit itt szállásoltatja el. Kérdésünk, az áfa 18 vagy 27 százalékos? A kibocsájtott számlára helyesen van-e írva: Szállásadás Fő/éj, Áfakulcs 27 százalék? Kell-e a helyi polgármesteri hivatalnak idegenforgalmi adót fizetni? Válaszát köszönöm.

Szolgáltatás nyújtása harmadik ország lakosa részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi kft. film letöltését teszi lehetővé havidíj ellenében magánszemélyeknek szerte a világon. Az EU polgárai részére értelemszerűen a lakóhelyüknek megfelelő ország áfakulcsát alkalmazva. A kérdés az, hogy a harmadik országbeliek, nem EU-sok esetében is az áfatörvény 45/A paragrafusát kell alkalmaznunk, és így adómentesen számlázni nekik? Előre is köszönöm a válaszát.

Gyártási jog vásárlása Angliából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem képeslapok három évre szóló gyártási jogát vásárolta meg Angliából. Kérdésem, hogy ezt az áfabevalláson és az A60-ason kell-e jelenteni? Az tiszta sor, hogy az immateriális javak közé könyvelem, de mivel ez egy Angliából érkezett, áfanélküli számla, nem tudom, hogy az áfával mi a teendőm. Szolgáltatás igénybe vételeként kell kezelnem, és mint olyat, az áfabevallás 18. és 67. sorába kell beállítanom? De valahogy mégsem érzem ezt klasszikus értelemben vett szolgáltatásnyújtásnak. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Jogi szolgáltatás áfája svájci megbízó esetén Kérdés

Tisztelt Szakérő! Magyarországi székhelyű egyéni ügyvéd jogi szolgáltatást és jogi képviseletet nyújt egy svájci székhelyű (és illetőségű) megbízó felé, a cég kapcsolt vállalkozásainak (melynek egy része magyarországi székhelyű) jogi átvilágítására. Az átvilágítást és jogi szaktanácsadást 0 százalékos áfával kell-e számlázni a svájci illetékességű megbízó felé? Illetve, ha később jogi eljárásra kerül sor, akkor a svájci fél jogi képviseletének ellátása fejében nyújtott szolgáltatás történhet-e 0 százalék áfa felszámításával, vagy 27 százalékos áfát kell felszámítani? Segítségét előre is köszönöm!

Termékértékesítés kontra szolgáltatás: fordított áfás vagy sem? Cikk

Adóalanytól magánszemély rendel egy szennyvíztisztító berendezést, de a tényleges megrendelő nem ő lenne, hanem a kivitelező cég (engedélyköteles a lakásépítés). A kivitelezőnek milyen áfával kell számlázni a berendezést? Illetve mi lenne a helyzet abban az esetben, ha a gyártó építené be a berendezést, és szerződésben rögzítenék, hogy a telepítést anyaggal együtt végzi a cég? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Digitális előfizetés: azonos feltételek áprilistól minden EU-országban Cikk

Az Európai Unió területén mindenütt azonos feltételek mellett válnak hozzáférhetővé az otthon előfizetett online digitális tartalmak április elsejétől – közölte az Európai Bizottság.

Társasház közösségi beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény kérdésemre vonatkozó következményeire szeretnék választ kapni. Egy társasház gazdasági ellenőreként találkoztam a társasház könyvelési szoftverének, illetve sokadik évi frissítésének a számlájával. A számlát egy Angliában bejegyzett gazdasági társaság számlázta (szolgáltatta). A számlán nem szerepelt közösségi adószám, kérdésemre tudtam meg, hogy nem is rendelkezik vele. A termék neve, mennyisége és az ára szerepel forintban a számlán, továbbá szerepel, hogy a szállító alanyi mentes. Szintén kérdésemre kaptam válaszul, hogy az angliai státusza az alanyi mentesség. A társasház rendelkezik adószámmal és alanyi mentes Magyarországon.Első kérdésem, helyes-e, hogy a könyvelési szoftver értékesítése (letöltés útján) valójában nem értékesítés, hanem szolgáltatásnyújtás? A második kérdésem, helyes-e, hogy a társasház ebben a viszonylatban adóalany és így az áfatörvény 37. §-a vonatkozik rá? A harmadik kérdésem az első folytatása, azaz, ha szolgáltatás kerül kiszámlázásra, akkor a teljesítés helye a szolgáltatást igénybe vevő gazdasági letelepedésének helye? Jelen esetben Magyarország. Az áfatörvény 193. § (3) értelmében, a 139-141. §-ban említett esetekben (itt a 140. §), ha a 37. § (1) bekezdését kell alkalmazni, azaz nem járhat el alanyi mentes minőségében. A szolgáltatást igénybe vevő fizeti az adót, 36. §. Nos ebben a paragrafusban elvesztettem a fonalat és ebben kérem a segítségét, hogy a társasház adóalany vagy sem és van-e dolga az áfával? Köszönöm. Feketéné Anna

Szolgáltatás vagy személyi jellegű egyéb kifizetés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cég a másik részére könyvelési díjat számláz ki havonta. Minek minősül ez: igénybe vett szolgáltatásnak vagy személyi jellegű egyéb kifizetésnek? Ugyanez a kérdés a munkavállalók kötelező foglalkozás-egészségügyi ellátására. (Egészségügyi szolgáltató kft. állítja ki a számlát, éves szerződés alapján.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs