281 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Névjegykártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Névjegykártyát rendelünk reklámcégtől, az árát anyagköltségként vagy szolgáltatásként kell könyvelni? Válaszát előre is köszönöm!

Használtcikk-értékesítéshez kapcsolódó szállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a tanácsát, hogy használtcikk-értékesítéshez igénybe vett szállítási szolgáltatás áfája levonható-e. Ha a vállalkozás használt gépet értékesít és ezt kiszállíttatja házhoz a vásárlónak, arról természetesen számlát kap. Ennek a szállítási szolgáltatásnak az áfája levonható-e, ha a szállítás a megrendelő felé nincs kiszámlázva, mert úgy hirdetik, hogy a szállítás ingyenes, vagyis a szállítási költséget átvállalják? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Gulácsiné

Szolgáltatás vagy termék, áfás vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyel kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. Német vállalkozó (A) építészeti, tervezési munkálatok elvégzését rendeli meg egy magyar mérnöki irodától (B), Németországban felépítendő ingatlanához. A komplex megrendelés tartalmazza az ingatlan makettjának elkészítését is. A mérnöki iroda ezen tevékenység teljes elvégzésével egy másik magyar vállalkozást (C) bíz meg. A makettkészítés – egyedisége miatt – drága tevékenység, anyagigénye mindössze 8-12 százalék között mozog. Szállítása is nagy gondosságot igényel, ezért „C” vállalkozó szállítja „A” telephelyére az elkészült makettet saját szállító eszközén. Kérdésünk, hogy termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás „C” vállalkozó tevékenysége? Milyen számlát állít ki „C” vállalkozó „B”-nek áfa tekintetében? Hogyan jár el helyesen „B” vállalkozó az „A” vállalkozó felé számlázáskor? Válaszát előre is köszönöm!

Franciaország tengerentúli területei/megyéi – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleménye szerint, ha ügyfelem szolgáltatást nyújt (ügynöki jutalék) vagy terméket értékesít (új személygépkocsit) Franciaország tengerentúli területeire, illetve megyéibe adóalany részére (főleg Réunion, Francia Guyana, Guadeloupe), miként kell kiállítania a számlát? Áfamentesen vagy áfásan? A partnere rendelkezik adószámmal, ami ugyanúgy néz ki formailag, mint a francia adószám, viszont ha le szeretnénk ellenőrizni a VIES-ben, érvénytelen adószámot jelez. Számos rendeletet, irányelvet mindenfélét olvastam ezzel kapcsolatban, de még mindig nem látok tisztán. Nem szeretném félrevezetni az ügyfelem, főleg, hogy nem 1 db ügyletről lesz szó, hanem hosszútávú együttműködésről. Köszönöm a segítségét! Anett

Számlázás kanadai állampolgárnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft. (áfaalany) családfakutatással foglalkozik. Ez a kft. Kanadában élő magánszemélynek végez családfakutatást. A kérdés, hogy a kft. áfásan számlázza-e a szolgáltatásáért járó összeget a magánszemélynek?

Adó alóli mentes vagy alanyi adómentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 85. § (1) e pontja alapján mentes az adó alól e) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet humán fogorvosi, fogtechnikusi tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít; Kérdésem, hogy az adómentes kategóriába tartozik-e az az eset, amikor a vállalkozó fogsort készít magánszemélynek, más fogorvosnak, vagy fogsort javít magánszemélynek, más fogorvosnak. Pontosan mi tartozik bele a "szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés" fogalmába? Köszönöm válaszukat!

Külföldi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás áfamegítélése Kérdés

Egy magyar adóalany EU-n és EU-n kívül adóalanytól vesz igénybe kulturális szolgáltatást (koncert). A koncert helye Magyarország. Az áfa megítélése szempontjából milyen számlát fogadhat be a magyar adóalany? Milyen bevallási és fizetési kötelezettsége van a magyar adóalanynak? Előfordulhat belépőjegyes és nem belépőjegyes koncert is. Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Az áfa területi hatályán kívül eső szolgáltatásnyújtás beleszámít-e az alanyi adómentességi összeghatárba? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes besorolású bt. "Áfa területi hatályán kívül eső" országba szolgáltatást nyújt (tanácsadás), ez az értékesítés bele számítandó-e a 8 milliós alanyi mentességet biztosító összeghatárba, így ebben az esetben be kell-e jelentkezni a tételes áfa hatálya alá?

Beruházás vagy szolgáltatás? Kérdés

1. A működés során, általában 200 ezer Ft alatti (30-190 ezer Ft között, de van több száz ezer Ft összeg is) filmklip beszerzésére, készíttetésére kerül sor a költségvetési szerv eseményeiről (évente százas nagyságrendben). A készítővel (magánszemély, szervezet) kötött szerződés alapján a tulajdonjogot és korlátlan felhasználási jogot a költségvetési szerv megszerzi. A filmklipet dvd-n, pendrive-on, elektronikus file-ként vesszük át, nyilvántartásba nem kerül. A klipek a honlapon, facebookon stb. médiafelületen a lakosság, az érdeklődők tájékoztatását több évig szolgálják, majd idővel archiválásra, elérhető felületre kerülnek. Mi tekinthető helyes megoldásnak a kiadás elszámolásánál, a klip nyilvántartásánál? 2. Az utóbbi időben előtérbe került, hogy a már üzemelő személyautóra az üzembe helyezését, az aktiválását követően vonóhorog kerül felszerelésre/felszereltetésre. A felmerült (vonóhorog, felszerelési, vizsgáztatási) kiadás elszámolásánál mi tekinthető helyesnek? Beruházás és a jármű bekerülési értékének növelése vagy költségként való elszámolás? Gondolom felújításról nem lehet szó, hiszen az alapeszköz (az autó) gyakorlatilag új.

Pénztárgéphasználat nyitvartási időn kívül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy masszázs szalon, ahol alakformáló- kondicionáló gépek működnek, kézi masszázsszolgáltatás, valamint étrend-kiegészítő, és gyógytermékek forgalmazása zajlik, nyitvatartási ideje az igények miatt délelőtt 8-12, és délutáni időszakra 14-18 óra közötti időkben van meghatározva. A szalonban pénztárgép üzemel. A kézi masszázsok időtartama változó, akár 2-2,5 óra is lehet. Amennyiben a masszázs a délelőtti időszakban megkezdődik, azonban délig nem lehet befejezni, van-e akadálya annak, hogy a pénztárgépbe például 13 órakor kerüljön beütésre a bevétel, azaz a nyitvatartási időn túl, ugyanez fordulhat elő, az esti ( ajtó ) zárást követően is. Szombaton nincs az üzletnek nyitva tartása. Esetenként nyílt napot szeretne tartani a szervezet szombati napon, valamint ha masszázsszolgáltatásra is igény lenne, hogyan kell eljárnia ez esetekben? A nyitvatartási időn túli üzemelés esetén a pénztárgép használata nem szabálytalan-e? Megfelelő megoldás-e ha ki írják az üzletre, hogy szombaton előzetes időpont-egyeztetés alapján lehet szolgáltatást igénybe venni? Válaszukat köszönettel várom!

Alvállalkozói szolgáltatás Kérdés

A tolmácsolást szolgáltató cég az iparűzési adó alapjából levonhatja-e az általa igénybe vett tolmácsolásról szóló alvállalkozó (kft.) számláját? A megrendelő elfogadta a munkát és ki is fizette.

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi, ekáerrel kapcsolatos kérdésemre szeretnék választ kapni: EU-ból megmunkálásra (krómozásra) szeretnénk behozni alkatrészeket, melyek nem minősülnek kockázatos terméknek. Kérdésem: mely esetekben kell bejelenteni az ekáerbe a behozatalt, s amikor elkészül a krómozás, a kivitelt? Bejelentésnél jól gondolom-e, hogy áru értékének az alkatrész árát, s nem az általunk elvégzett szolgáltatás értékét kell beírni? Két NAV-os telefonos segítségnél egy válasz szerint az általunk elégzett bérmunka értékét, s egy másik válasz szerint az alkatrész értékét. Én is úgy gondolom, hogy az utóbbit. Viszont erre vonatkozóan nincsennek adataink. Köszönettel várom megtisztelő válaszukat.

Nagykövetségen szolgáltatás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017.03.05-én küldött szíves tájékoztatásukat ismét megköszönöm a fenti témában. Sajnos a megrendelő nem fogadta el a 27 százalékos áfás számlát a kérdés szerinti munkáról (szolgáltatásról), a megrendelő szerint az áfatörvény 107. §-a szerint ez mentes az adó alól. Szintén az Adózóna 2012.07.09-ei tájékoztatásában viszont utólag azt olvastuk, hogy az én kérdésem szerinti esetre is vonatkozhat a mentesség? Kérem tisztelettel a véleményüket, hogy melyik értelmezés alkalmazható a számla kiállítása során? A szíves válaszadásukat előre is megköszönöm !

Grafika az EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, hogy ha egy belföldi, áfakörös grafikai stúdió (kft.) ausztriai és német cégeknek grafikai munkákat készít (grafikai tervezés, munkaruházat logózása, kültéri cégtábla stb.), amely szolgáltatások, illetve termékek a megrendelők EU-s székhelyére kerülnek kiszállításra, áfa nélküli közösségi szolgáltatásnak, illetve áfa nélküli közösségi termékértékesítésnek minősülnek-e? (Az EU-s megrendelő cégek fizetik-e az áfát?) A számlára milyen meghatározásnak kell kerülnie, illetve milyen dokumentációk szükségesek az "áfamentes" számlázáshoz? Szíves válaszadásukat előre is köszönöm!

Vállalkozás vagy munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk tehergépkocsi-vezető hiánnyal küzd. Jelenleg lenne egy, a szükséges képesítésekkel rendelkező személy a feladat ellátására, aki azonban a tevékenységet egyéni vállalkozóként szeretné végezni.Tehergépjárművel rendelkezik, azonban nem olyan gépjárművel (hűtött), amellyel a feladatot el kellene nálunk végezni. A vállalkozó azt mondta, hogy az ÖVTJ 494108 kód Tehergépjárművel végzett teherszállító gépjárművezetői szolgáltatás engedélyes közúti közlekedési szolgáltató részére tevékenység alkalmas arra, hogy ő mint vállalkozó ellássa a feladatot, úgy, hogy a hűtős kocsit társaságunk biztosítja a számára. Társaságunk megnézte az ÖVTJ segédletében a fenti tevékenységi kört és több helyütt is megjelent a „tehergépkocsi bérbeadása sofőrrel” megnevezés ezen tevékenységi körre vonatkozóan. Nem találtunk egyértelmű magyarázatot sehol sem arra vonatkozóan, hogy a Tehergépjárművel végzett teherszállító gépjárművezetői szolgáltatás pontosan mit takar.Ha az előzőekből indulunk ki, akkor ezt a szolgáltatást csak úgy lehet végezni, hogy valaki a használatában lévő (akár saját, akár bérelt) tehergépjárművét sofőrrel együtt adja bérbe, „szolgáltatja” másnak, aki közúti fuvarozást végez, azaz a gépjármű és a sofőr együtt alkotja a szolgáltatást.Vagy a szolgáltatás megvalósulhat úgy, hogy a gépjárművezető vezetési képzettségét adja saját gépkocsi nélkül és azt a szolgáltatást igénybe vevő biztosítja? Kérdésem az, hogy az ÖVTJ 494108 a gyakorlatban hogyan értelmezendő?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Ifa külföldi gyakornok után

Szipszer Tamás

adószakértő

VISSZADÓ

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs