339 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Szolgáltatás igénybevétele külföldi adóalanytól EU-s adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni: Egy magyarországi székhelyű cég (érvényes EU-s adószám birtokában) szolgáltatást vett igénybe német székhelyű, a német szabályok alaján alanyi adómentes adóalanytól. A német adóalanynak az alanyi mentessége miatt nem volt EU-s adószáma. Azonban a német adóalany időközben átlépte a német szabályok alapján érvényes alanyi mentes küszöbértéket, melyet nem vett észre és továbbra is alanyi mentes státuszban, EU-s adószám nélkül számlázott. Ezt a számlát a magyar adóalany befogadta és kifizette. Ebben az esetben az alanyi mentes küszöbátlépés utáni kiadott számlák után keletkezhet-e a magyar cégnek áfafizetési kötelezettsége, és mi módon orvosolható a hiba? Segítségét előre is köszönöm!

Szolgáltatás áfailletőségének különleges esete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy törvényben nem nevesített szolgáltatás áfailletőségével kapcsolatban kérem tanácsát. Konkrét magyarországi ipari létesítményben végrehajtott technológiai átalakítást követően a jelenlegi állapotról EU-s cég magyar beszállítótól rendelt meg adatbázis alapú dokumentációt. A dokumentáció alapján a létesítmény fizikai vagy jogi helyzete nem változik és nem is változtatható meg, azaz ez alapján nem történik semmilyen tevékenység, és engedélyezéshez sem kapcsolódik. Illetve az elkészült dokumentáció újdonságot nem tartalmaz, a szolgáltatás alapvetően formátumbeli átalakítást jelent. A dokumentációkészítést ez alapján adatfeldolgozásnak tekintjük. Mindezeket figyelembe véve úgy értelmezzük a törvényt, hogy a magyar beszállító nem ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást nyújt az EU-s cég részére, így a szolgáltatásnyújtásra vonatkozó főszabály szerint kell az áfát számítania. Azaz a magyar cég 0%-os áfás számlát állít ki EU-s partnere számára. Várjuk megtisztelő véleményét, hogy egyetért-e indoklásunkkal.

Közösségi területről beszerzett szolgáltatás adómentessége Kérdés

Egy Magyarországon működő, alapítványi fenntartású, köznevelési intézmény oktatási programot szerez be a közösség területéről, az oktatási tevékenységéhez, a közösségi adószáma megadásával. Keletkezik-e a köznevelési intézménynek belföldön adófizetési kötelezettsége, vagy a beszerzett szolgáltatás tárgyára való tekintettel adómentesség illeti meg? Tekintettel arra, hogy Magyarországon a közoktatás és az ahhoz szorosan kapcsolódó szolgáltatás adómentes, jól gondoljuk-e, hogy a közösségi, adómentesen számlázott – "reverse charge" – ügylet után az oktatási intézménynek nem keletkezik áfafizetési kötelezettsége, ebben az esetben adómentesség vonatkozik rá?

Külföldi szolgáltatás adózása kata esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lépcsőt gyártanánk és szerelünk be Svájcban. Kata adózási körben vagyunk. Itthon hogyan, milyen feltételekkel adózunk a svájci szolgáltatás után?

Karbantartás miatt akadozhatnak a Nébih egyes szolgáltatásai Cikk

2018. szeptember 30-án, vasárnap 14:00-22:00 óra között tervezett adatbázis karbantartás miatt a Nébih által üzemeltetett egyes szakrendszerekben akadozhat az elektronikus ügyintézés.

Szolgáltatás vagy termék? Kérdés

Egy közösségen belüli termékbeszerzéshez kapcsolódóan klisé költség kerül átszámlázásra a gyártó cég részéről a vevő felé. A klisé nem kerül be az országba, csak felhasználják a gyártási folyamat során. Nem épül bele a termék árába, hanem külön számlázzák át a megrendelőnek egy alkalommal. Ebben az esetben miként kell megítélni a gazdasági eseményt? Termékbeszerzés (de valójában nem kerül a megrendelő birtokába), vagy esetleg szolgáltatás a gyártási költség? Köszönettel

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltatással foglalkozna társaságunk. Vásároltunk egy vendégházat. A foglalások a bookingon keresztül történnének. Kérdésem, hogy hogy a magánszemélyek által átutalt előlegekről (főleg német turisták) kell-e számlát kiállítani? Az előlegek utalása ősszel, télen törtnénik, viszont a szállásokat csak jövőre foglalnák el. Illetve kérdésem lenne még, hogy az idegenforgalmi adót a számlán kötelező feltüntetni? Köszönettel: Maróti Gyula

Személygépkocsihoz kapcsolódó szolgáltatások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előzőleg feltett kérdésemnél, úgy érzem, sajnos nem arra kaptam választ, amire szerettem volna. https://adozona.hu/kerdesek/2018_8_15_Szemelygepkocsihoz_kapcsolodo_egy_blp Továbbra is az a kérdésem, hogy levonható-e 100%-ban az áfa olyan szolgáltatás esetében, mely személygépkocsihoz kapcsolódik, de nem sorolható az üzemeltetés, fenntartás kategóriájába, tehát nem esik a 124. § (4) alá. (A cég 100%-ban adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez használja, személyszállítást végez, de nem taxi, nem ad bérbe, nincs közvetített szolgáltatás sem és nem végez egyéb adómentes tevékenységet sem). Válaszát előre is köszönöm!

Áruértékesítés vagy szolgáltatás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk reklámtevékenységgel foglalkozik. Ügyfelei részére a megrendelt reklámokhoz szükséges reklámhordozókat (plakátok, szóróanyagok, matricák stb.) külső felekkel – nyomdákkal – legyártatja, az ügyfél által a számára leadott kreatív alapján. Társaságunk az adott reklámhordozó, azaz a leadott kreatívnak megfelelő reklámhordozó gyártását rendeli meg a nyomdától. A nyomda legyártja a reklámhordozókat (plakátok, szóróanyagok matricák stb.). Kérdéseink: – Ha a nyomda a számla megnevezés rovatába azt írja pl., hogy „Digitális nyomtatás 4+0C poszter”, a mennyiség rovatba beírja a legyártott mennyiséget, pl. „4 db”, továbbá szerepelnek a számlán a tétel egyéb adatai is (egységár, nettó összeg, áfa, bruttó összeg), akkor társaságunknak ezt nyomdai szolgáltatásként vagy vásárolt termékként (anyagköltségként) kell könyvelni? – Máshova kell-e könyvelni, ha azt írják rá a számlára, hogy "10 db matrica" és máshová ha azt, hogy "10 db matrica gyártása"? – Ha veszünk 10 db plexi szórólaptartót (amit plexi lapokból állít össze a szakosodott gyártó) különbséget kell-e tenni a könyvelésben az alapján, hogy a gyártó mit írt a számlára? 10 db szórólaptartó gyártása nem ugyanaz, mint 10 db szórólaptartó? Nem az eredmény a lényeg, ami létrejött? – Társaságunk nem végez nyomdai tevékenységet, hanem megveszi a nyomdáktól a reklámkampányokhoz szükséges eszközöket, reklámhordozókat. Gyártási "szolgáltatást közvetítünk", vagy pedig a megvett árut értékesítjük tovább?

Személygépkocsihoz kapcsolódó egyéb szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: amennyiben egy cég személygépkocsiját 100%-ban adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez használja (személyszállítást végez, de nem taxi, nem ad bérbe, nincs közvetített szolgáltatás sem és nem végez egyéb adómentes tevékenységet sem) jól értelmezem, hogy az Áfa tv. 124. § (4) bekezdése alá nem sorolható szolgáltatások áfája 100%-ban levonható? Tehát, ami személygépkocsival kapcsolatos egyéb szolgáltatás és nem tartozik az üzembentartás/karbantartás kategóriájába, ahhoz kapcsolódóan nincs áfalevonási tilalom/korlátozás? Válaszát előre is köszönöm.

Engedély nélkül nyújtott széfszolgáltatást – az MNB leállította Cikk

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta az ÉRTÉKBOX Értékmegőrző és Szolgáltató Kft.-nek, hogy jogosulatlanul széfszolgáltatási tevékenységet végezzen. A társaság az első adatok szerint nagy valószínűséggel a már korábban jegybanki tiltással és bírsággal sújtott Széfbank Kft. tevékenységét folytatja.

Anyag,vagy szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott társaság ingatlanokat épít továbbértékesítési céllal. Nagy értékű számlát fogadott be, melyen a beton értékesítés teszi ki a számla értékének 90 százalékát, a maradék 10 százalék a beton szivattyúzásáról szól, mint szolgáltatás. Jól gondolom-e, hogy a számla teljes nettó értékét anyagköltségre kell tenni és nem szolgáltatásra (a szolgáltatás ebben az esetben osztja az anyag sorsát)? Mi történik, ha ez a tétel továbbértékesítésre kerül (nem szerepel a számlán, hogy továbbértékesített szolgáltatás)? Feltételezem, ott sem választom ketté az anyagot a szolgáltatástól és a 911 értékesítés nettó árbevételére kerül a teljes nettó összeg. Ha szerepelne az értékesítéskor a számlán, hogy továbbértékesítést tartalmaz, minden további nélkül figyelembe vehető a költség része az iparűzési adó számításánál? Válaszát előre is köszönöm!

Harmadik országban lévő adóalany felé szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendezvényszervezéssel foglalkozik, a szolgáltatás nyújtása Magyarországon történik. Harmadik országbeli adóalany vette igénybe. Mi áfamentesen állítjuk ki a számlát, kérdésem volna, hogy helyesen járunk-e így el? A vevőtől kell kérni egy igazolást, hogy adóalany az ottani adóhatóságtól? A számlára kell ráírni valamit a fordított áfán kívül? Köszönöm!

Kozmetikus Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kozmetikus egyéni vállalkozó alkalmanként kozmetikai termékeket (krémeket) is árul. Szükséges-e kiskereskedelmi tevékenységet is bejelentenie (TEÁOR 4775)? Ehhez kell kereskedelmi végzettség? Így pénztárgép-használatra kötelezett lesz, amit kiválthat számla kiállításával és a NAV felé adatszolgáltatással. Számlát csak a termékeladásról kell kiállítani, a kozmetikai kezelésről elég nyugtát? Köszönettel.

Harmadik országba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szolgáltatást nyújt (rendezvényszervezés) egy harmadik országbeli cégnek. A szolgáltatás helye Magyarországon van. Kérdésem volna, ha a vevő rendelkezik olyan igazolással, amely bizonyítja hogy ő adóalany, gazdasági tevékenységet folytat, akkor mentesen számlázunk, ha nem, akkor áfásan? Válaszát megköszönve: Lívia

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs