hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökkent a gazdaság teljesítménye tavalyhoz képest

  • adozona.hu

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2020 IV. negyedévében 3,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévinél 1,4 százalékkal nagyobb, az előző év azonos negyedévinél 4,1 százalékkal kisebb lett. 2020-ban a GDP volumene 5,0 százalékkal elmaradt az előző évitől, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

2020 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest

A GDP volumene 3,6 százalékkal visszaesett. Az első becslésben közölt IV. negyedévi adathoz viszonyítva a második becslés nyers volumenindexe 0,1 százalékponttal kisebb mértékű csökkenést jelez.

Termelési oldal

Az ipar teljesítménye 2,2, ezen belül a feldolgozóiparé 2,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a közútijármű-gyártás és a villamosberendezés-gyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 3,9, a mezőgazdaságé 5,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 5,7 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesés a szálláshelyszolgáltatás és vendéglátás (–51,1 százalék), illetve a szállítás, raktározás (–20,0 százalék) nemzetgazdasági ágban volt. A kereskedelem teljesítménye 0,1 százalékkal nőtt. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység, valamint a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás hozzáadott értéke 6,3 és 8,7 százalékkal csökkent. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 3,3 százalékkal nőtt. A közigazgatás és az egészségügy hozzáadott értéke 0,1 és 7,9 százalékkal kisebb lett. Az oktatás hozzáadott értéke 1,9 százalékkal növekedett.

A bruttó hazai termék 2020. IV. negyedévi, 3,6 százalékos csökkenéséhez a szolgáltatások 3,2, a mezőgazdaság 0,2, az építőipar pedig szintén 0,2 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a leginkább (1,1 százalékponttal) a szállítás, raktározás fogta vissza a GDP-t. Az ipar 0,4 százalékponttal javította a gazdasági teljesítményt.

Felhasználási oldal

A háztartások tényleges fogyasztása 4,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 3,4 százalékkal csökkent. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása ennél nagyobb mértékben, 6,1 százalékkal lett alacsonyabb az egy évvel korábbinál, miután a nem rezidensek (pl. turisták) fogyasztási kiadása jelentős mértékben visszaesett a IV. negyedévben is. Ezen belül a tartósság szerinti összes csoport – azaz a tartós (–2,6 százalék), a féltartós (–5,1 százalék), a nem tartós (–0,6 százalék) termékek, illetve a szolgáltatások (–12,0 százalék) – esetében visszaesett a hazai fogyasztási kiadások volumene.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 8,5 százalékkal kisebb, a közösségi fogyasztásé 6,2 százalékkal nagyobb lett. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 2,7 százalékkal alacsonyabb lett.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a IV. negyedévben 1,2 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Mind az építési beruházások, mind a gép- és berendezésberuházások volumene növekedett, utóbbi nagyobb mértékben. A beruházásokon belül a legnagyobb súllyal rendelkező nemzetgazdasági ágak közül az ingatlanügyletek és a közigazgatás, védelem esetében nagyobb, a feldolgozóiparban és a szállítás, raktározásban kisebb lett a beruházási volumen.

A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 8,1 százalékkal csökkent.

A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a IV. negyedévben összességében 4,3 százalékkal alacsonyabb lett.

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – aktívum keletkezett, 337 milliárd forint értékben. Mind az export, mind az import volumene nőtt (1,7 és 0,9 százalékkal). Az áruforgalomban a kivitel 9,6, a behozatal 3,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 25,8, importja 13,1 százalékkal zuhant.

A bruttó hazai termék 2020. IV. negyedévi, 3,6 százalékos visszaeséséhez a végső fogyasztás 1,8, a bruttó felhalmozás pedig 2,4 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,6 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

2020 IV. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján

A gazdaság teljesítménye 1,4 százalékkal növekedett.

A termelési oldalon a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 2,9, az iparé 0,9, az építőiparé 12,9 százalékkal nőtt, a szolgáltatásoké 0,1 százalékkal mérséklődött.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 1,3, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,1 százalékkal emelkedett. A közösségi fogyasztás 3,6 százalékkal magasabb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 4,4 százalékkal bővült. A külkereskedelemben az export 3,2, az import 3,0 százalékkal növekedett.

2020-ban az előző évhez képest

Az első becslés szerint a GDP értéke folyó áron 47 605 milliárd forint volt, volumene 5,0 százalékkal csökkent. A naptárhatással kiigazított adatok alapján a gazdaság teljesítménye az előző évhez képest 5,1 százalékkal mérséklődött.

A termelési oldalon a mezőgazdaság hozzáadott értéke 6,7, az iparé 4,8, az építőiparé 9,4, a szolgáltatásoké 4,8 százalékkal kisebb lett.

A GDP csökkenéséhez a szolgáltatások 2,7, az ipar 1,0, az építőipar 0,5, a mezőgazdaság pedig 0,2 százalékponttal járult hozzá.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 2,6 százalékkal csökkent, a közösségi fogyasztás 2,0 százalékkal nőtt, ezek együttes eredményeként a végső fogyasztás volumene 2,0 százalékkal alacsonyabb lett. A bruttó felhalmozás 4,4, ezen belül a bruttó állóeszköz-felhalmozás 7,3 százalékkal csökkent. Az export volumene 6,7, az importé 3,9 százalékkal mérséklődött.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 1,3, a bruttó felhalmozás 1,2, míg a külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 2,4 százalékponttal járult hozzá a gazdaság visszaeséséhez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Versenyautózás adózása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Közterhek felhasználási szerződésnél

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close