Online szakmai konferencia áfája uniós és harmadik országbeli résztvevőknél

  • adozona.hu
2

Belföldi áfaalany online szakmai konferenciát tart, videokonferencia-program használatával, ellenérték fejében. A konferenciára jelentkeztek az EU-s és harmadik országbeli adóalanyok mellett, EU-s és harmadik országbeli magánszemély résztvevők is. Az áfatörvény szerint a főszabály, vagy speciális szabály alá tartozik ez a szolgáltatásnyújtás? Kitérne a magánszemély vevők áfaszabályára? Olvasói kérdésre Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Valóban itt a fő kérdés, hogy az online konferencia teljesítési helye hová esik, alkalmazni kell-e rá a teljesítési hely valamilyen speciális szabályát. Első körben az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások fogalmát és szabályait javaslom megvizsgálni, mivel online szakmai konferenciáról van szó.

Az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások egy külön csoportot képviselnek az áfatörvény teljesítési rendszerében. A törvény 45/A § (2) bekezdése alapján:

(2) E § alkalmazásában elektronikus úton nyújtott szolgáltatás különösen:

a) elektronikus tárhely rendelkezésre bocsátása, honlap tárolása és üzemeltetése, valamint számítástechnikai eszköz és program távkarbantartása,
b) szoftver rendelkezésre bocsátása és frissítése,
c) kép, szöveg és egyéb információ rendelkezésre bocsátása, valamint adatbázis elérhetővé tétele,
d) zene, film és játék – ideértve a szerencsejátékot is – rendelkezésre bocsátása, valamint politikai, kulturális, művészeti, tudományos, sport- és szórakoztatási célú médiaszolgáltatás, illetőleg ilyen célú események közvetítése, sugárzása,
e) távoktatás,
feltéve, hogy a szolgáltatás nyújtása és igénybevétele globális információs hálózaton keresztül történik. A szolgáltatás nyújtója és igénybevevője közötti, ilyen hálózaton keresztüli kapcsolat felvétele és tartása – ideértve az ajánlat tételét és elfogadását is – azonban önmagában még nem elektronikus úton nyújtott szolgáltatás.
(3) Az (1) bekezdés nem alkalmazandó a következő feltételek együttes teljesülése esetén:
a) a szolgáltatást nyújtó adóalany kizárólag a Közösség egy tagállamában telepedett le gazdasági céllal, gazdasági célú letelepedés hiányában kizárólag a Közösség egy tagállamában van lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye,
b) a szolgáltatásokat olyan nem adóalany részére nyújtja, aki (amely) a Közösségnek az a) pontban meghatározottaktól eltérő tagállamában telepedett le gazdasági céllal, gazdasági célú letelepedés hiányában rendelkezik ott lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel,
c) az adott naptári évben, valamint – feltéve, hogy ilyen szolgáltatást nyújtott – az adott naptári évet megelőző naptári évben a b) pontban meghatározott szolgáltatások ellenértékének – adó nélkül számított és éves szinten göngyölített – összege nem haladja meg a 10 000 eurónak megfelelő pénzösszeget.
(4) A (3) bekezdés alkalmazhatósága megszűnik és nem alkalmazható az olyan szolgáltatásnyújtásra sem, amelynek – adó nélkül számított ellenértékével – a szolgáltatást nyújtó először meghaladja a (3) bekezdés c) pontja szerinti felső értékhatárt. Az értékhatár meghaladását az adóalany az Adóig. vhr. változásbejelentésre vonatkozó rendelkezései szerint az állami adó- és vámhatóságnak bejelenti.
(5) A (3) bekezdésben említett feltételeknek megfelelő azon adóalany, aki (amely) belföldön telepedett le gazdasági céllal, gazdasági célú letelepedés hiányában belföldön van lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye, az állami adó- és vámhatóságnak tett előzetes bejelentése alapján dönthet úgy is, hogy nem a (3) bekezdést, hanem az (1) bekezdést alkalmazza.
(6) Az az adóalany, aki (amely) élt az (5) bekezdésben említett választási jogával, attól a választása évét követő második naptári év végéig nem térhet el. 

A Végrehajtási Rendelet alapján távoktatás körébe tartozik:

A 2006/112/EK irányelv II. mellékletének 5. pontja:

a) automatizált távoktatás, amely internetet vagy más hasonló elektronikus hálózatot, igényel, minimális – vagy semmilyen – emberi közreműködéssel, beleértve a virtuális osztálytermeket, kivéve amikor az internetet vagy hasonló elektronikus hálózatot a tanár és a tanuló közti egyszerű kommunikációs eszközként használják;

b) munkafüzetek, amelyeket a tanulók online töltenek ki, és amelyek osztályozása automatikusan, emberi közreműködés nélkül történik.

Amennyiben az online konferencia megfelel a definíciónak, elektronikusan nyújtott szolgáltatásként kezelhető, és mint ilyen, adóalanyok közötti viszonylatban főszabályként, azaz nemzetközi fordított adózással adózik.

Magánszemélyek esetén az adóalany két út között választhat: közösségi nem adóalany partnerei tekintetében 10 000 euró alatt lehetősége van a saját országa szerint adózni, azaz az Önök esetében az általános szabályok szerint, azaz áfa felszámításával kezelheti ezen ügyleteket. Amennyiben az adóalany forgalma a fenti összeget meghaladja, adminisztrációs könnyítésként a MOSS rendszert is alkalmazhatja.

Közösségen kívüli magánszemély partnerei esetében viszont nem alkalmazható ezen könnyítés, tehát ezeket a számlákat a fogyasztási ország szabályai szerint, azon ország áfájával kell kiállítani.

Amennyiben a konferencia mégsem felel meg a távoktatás fogalmának, a teljesítési hely szabályok a magánszemélyek esetében annyiban változnak, hogy a teljesítés a szolgáltatásnyújtó székhelyére, azaz belföldre fog esni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

mindflux

"Közösségen kívüli magánszemély partnerei esetében viszont nem alkalmazható ezen könnyítés, tehát ezeket a számlákat a fogyasztási ország szabályai szerint, azon ország áfájával kell kiállítani."

Az hogyan kell csinálni?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. tag személyes közreműködés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Személyszállító vállalkozás – sofőr alvállalkozó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Orvosok bértámogatása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close