20 találat a(z) szerződésmódosítás cimkére

Távmunka veszélyhelyzet alatt és után Kérdés

Így lehet és kell módosítani a munkaszerződést Cikk

Számos körülmény miatt szükség lehet a munkaszerződés módosítására. Ilyen lehet például a gazdasági válság következtében szükségessé váló munkaidő-csökkentés vagy éppen a munkaidő emelése, illetve a bérezés változtatása. Ez utóbbi a gyermekgondozási szabadságból visszatérő munkavállalók vonatkozásában mindenképpen felmerülő szempont. Cikkünkben a munkaszerződés módosításának lehetséges, illetve kötelező eseteit mutatjuk be.

Munkavisszonyból származó jövedelem az ügyvezető részére mennyi lehet Kérdés

Fióktelepek közti számlázás – áfa kérdés Kérdés

Török munkavállalók Magyarországon Kérdés

Alanyi mentes egyéni vállalkozó költségelszámolása 2020. 07. 01-jétől Kérdés

Fontos kérdés járvány idején: csökkenthetik a fizetésemet? Cikk

Sokféle munkáltatói reakciót láthatunk a napokban arra vonatkozóan, hogyan éljék túl a vállalatok a jelenlegi koronavírus okozta meglehetősen nehéz gazdasági helyzetet. Sajnos még a végét sem látva bizonytalan nagyon sok vállalat helyzete a bejelentett rendeletek, intézkedések ellenére is. Az egyik jellemző reakció, amit hallani lehet számos helyről, a munkavállalók bérének a csökkentése. Kérdés, megteheti-e ezt a munkáltató?

Önkormányzati munkakör módosulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyedről térne vissza a munkavállaló az önkormányzathoz dolgozni. Távolléte alatt felvettek egy hölgyet a helyére, de módosult a feladatköre, 3 helyett 6 község ügyintézését kell ellátnia ugyanazért a bérért. A visszatérő munkavállaló munkaköre 3 községre szólt. Kérdésem az lenne: a visszatérő munkavállaló munkakörét módosíthatják-e egyoldalúan bérnövekmény nélkül? Válaszát előre is köszönöm.

Törölt adószámú cég munkát végzett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem telephelyének bővítéséről egy katás egyéni vállalkozó kiviteli tervet készített, és a számlája könyvelésekor derült ki, hogy már több hónapja törölték az egyéni vállalkozó adószámát, így a számla teljesítés dátuma is a törölt időszakba esik. A számlát nem fogadtuk be, és a vállalkozó két opciót kínált fel. Vagy egy másik vállalkozásából számlázza ki a teljesítményt, ahol ügyvezető-tulajdonos, és a teljesítés dátumán a cég már létezett, működő volt, tevékenységi körébe passzol a szolgáltatás, vagy egy újonnan alakított katás bt.-ből számlázna, ahol ő a beltag és ügyvezető. Én az első megoldás felé hajlok, mert a másodiknál nem létezett még a cég a teljesítés pillanatában, de egy megerősítést szeretnék kérni, hogy az első megoldás egy szerződésmódosítással szabályos tud-e lenni? Köszönettel

Számlázás a múltra, jelenre, jővőre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 1999 óta ingatlanbérleti szerződéses kapcsolatban áll egy szállítócéggel, amely havonta bérleti díjat és rezsiköltséget számlázott ki társaságunk részére. A partner 2012.01.01-től 2017.12.31-ig nem számlázott bérleti díjat és rezsiköltséget társaságunk részére, mert az ingatlanokkal kapcsolatban vita alakult ki közöttünk, majd pert kezdeményezett ellenünk. Az ingatlan folyamatos használata társaságunk részéről azóta is fennáll. A két cég közötti tárgyalások, egyeztetések után szállítópartnerünk 2018.07.31-én új szerződést kötött társaságunkkal, melyben azt is rögzítettük, hogy az 1999-ben kötött megállapodást megszűntnek tekintjük. Az új szerződésben megállapított díj tartalmazza a korábbi évekre (2012.01-2017.12.31.) vonatkozó bérleti díjat, közös költséget és rezsiköltséget, melyet beszámítással rendezettnek tekintettek a felek. Nem tér ki a szerződés a számlázási kötelezettség gyakoriságára visszamenőleges számviteli elszámolására, időszakok számlázására. A beszámítás úgy történik, hogy társaságunk a fenti szállítóval névjegyhasználati díjról 2018.08.01-ei hatállyal 2056-ig új szerződést kötött ugyanazon összegben, mint az előző megállapodásban szereplő múltbeli díjak értéke. Az új szerződés pontjai között szerepel, hogy a névhasználati díj összege tartalmazza a 2009. év óta folyamatos használati díjat is. A két szerződés így pénzügyileg rendezettnek tekintendő, egymással szemben követelés nincs. Kérdéseink a két fél számlázására vonatkoznak. – Társaságunk hogyan és mikorra számláz, áfa szempontjából mely időszakra kell a számlát kiállítanunk? – Helyesen járunk el, ha egy számlát állítunk ki folyamatos teljesítéssel, melyben a számlakiállítás dátuma lesz a teljesítés időpontja, mivel 2056-ig egy összegben számlázunk? – A partnerünktől is egy számlát fogadhatunk be, vagy a múltbéli időszakra vonatkozóan évenként vagy havonként megbontva köteles a számlát kiállítani.(áfa-önellenőrzés stb.)? Várjuk mielőbbi szíves válaszukat. Köszönettel!

Több munkáltató általi foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégcsoport egyik vállalkozásánál alkalmazásban áll egy főállású dolgozó. A foglalkoztatást ezen cégünkben továbbra is szeretnénk fenntartani. A társcégünkkel szeretnénk több munkáltató általi jogviszonyt létrehozni a munkavállalóval. Ennek a gyakorlati kivitelezéséhez kérném tanácsát. Elegendő-e a már meglévő munkaszerződést több munkáltató általira módosítani, vagy meg kell szüntetni, és újat kell kötni, amelyben már az új foglalkoztató is benne lenne? Ha a szerződésmódosítás megfelelő,abban az esetben szükséges-e külön új munkaszerződést készíteni az új munkáltató esetében, vagy a módosítás tekinthető-e egyben új munkaszerződésnek is az ő esetében?

Ingatlanépítés áfájának visszaigényelhetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Konkrét esettel kapcsolatban szeretném kérni a tanácsát. Egyik ismerősöm új ingatlan építéséhez igényelte pénzintézeténél a csok-ot és a kedvezményes hitelt. A szerződés megkötésekor még nem volt biztos, hogy fővállalkozóval építtetnek (5%-os áfateherrel), vagy saját szervezésben. Ezért nem kérték az adó-visszatérítési támogatást. Közben véglegessé vált, hogy nem kivitelezővel építtetnek, saját szervezésben elindult az építkezés. Felkeresték a bankot, és szerződésmódosítást kértek, hogy foglalják bele az adó-visszatérítési támogatás igényüket is. (Eddig még a bank semmit nem folyósított számukra, most érték el az első folyósításhoz szükséges készültségi fokot.) A pénzintézet megtagadta a módosítást, azt mondták, erre nincs már lehetőségük, mert a szerződést aláírták. Abban kérem a tanácsát, hogy erősítse meg, valóban nincs módosítási lehetőségük, s ha így van, van-e más mód az építkezési költségeket terhelő 27 százalékos áfa más módon történő visszaigénylésére? Köszönettel: Vági Zsuzsanna

Tárgyieszköz-értékesítés Kérdés

Bérleti szerződés alapján egy pótkocsit a fuvarozó vállalkozásunk egy másik vállalkozás használatába adta. Évek óta fizetik a bérleti díjakat, számla ellenében, azonban a legutolsó számlánkat nem fizették ki, azzal indokolták, hogy megállapodás született a két vállalkozás tulajdonosai között, hogy 18 ezer eurót fizetnek ki, és a tulajdonukba kerül a pótkocsi. Elégséges-e a szerződésmódosítás? Hogy részletre vételről és nem bérleti szerződésről kellett volna a számlákat kiállítani? Hogyan tudjuk a már kibocsátott és kifizetett vevői számláinkat helyesbíteni? Mikor kell ebben az esetben az adásvételi szerződést kiállítani? Lehet-e kompenzálni a már megfizetett bérleti díjak összegével az adásvételről kiállítandó számlát? Tisztelettel: Vajda Sándorné

Tagi kölcsön visszafizetése: így lehet forint helyett valutában elszámolni Cikk

Egy kft. tagja forintban tagi kölcsönt nyújtott társaságának, melyet később a valutapénztárból, euróban fizettek neki vissza. Mi a helyes bizonylatolás módja? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértőnk válaszolt.

Hátrasorolt kötelezettség szerződésmódosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdezném, hogy hátrasorolt kötelezettségek közé sorolt tartozás szerződését lehetséges módosítani, hogy 5 év előtt is vissza lehessen fizetni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs