191 találat a(z) szerződés cimkére

Külföldivel kötött termőföldügyletről döntött a Kúria Cikk

Magyar és német állampolgárok közötti, termőföld vétele és eladása kapcsán keletkezett jogvitára tett pontot a Kúria, közölte a bíróság sajtótitkársága.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Adott egy kft., aki egy irodát ad bérbe hosszú távra egy másik gazdasági társaságnaknak. A bérbevevő kft. felújítaná ezt az irodát, így a bérleti díjat nem fizetné egy bizonyos ideig. A bérbevevő nem mutatná ki a könyveiben ezt a felújítást, hanem kiszámlázná a bérbeadó felé. Az a kérdésem, hogy a számlát a felújítás végeztével állítja ki egy összegben áfával? A bérbeadó havonta kiállítja a bérleti díjról a számlát szintén áfásan, és így van lehetőség a tartozások összevezetésére? Mi lesz az áfával ebben az esetben? (Mindkét cég áfakörös.) Nincs pénzmozgás, amíg ki nem fut a felújítás költsége. Ezt szerződésben rögzíteni kell, hogy az felújítás összegéig a bérleti díj megfizetése alól mentesül? Válaszát előre is köszönöm! Kelemenné T. Henrietta

Szerződés tagi kölcsönre Kérdés

mit kell tartalmazzon?

Ingatlan-adásvételi szerződés felbontásának adójogi következményei Cikk

Hogyan kezelendő a társaságok közötti ingatlan-értékesítés, majd e szerződés felbontása következtében az általános forgalmi adó? A NAV egy peres ügyet ismertetett honlapján.

Kiállított számla sztornózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk bérbeadott egy kereskedelmi ingatlant egy másik vállalatnak három hónap határozott időre. Kauciót nem kötöttünk ki. A bérbeadásról szerződést kötöttünk, amiben a rezsire vonatkozó rész így szól: "A bérlemény közüzemi díja – villany, víz, csatorna – az Albérlőt terheli." Ennek megfelelően a villany, víz a közüzemi szolgáltatóktól kapott számlák alapján tovább lett számlázva a bérlőnek, amit a bérlő később ki is fizetett. A bérleti szerződés lejárata előtt közvetlenül kaptuk meg bérbeadás időszakára vonatkozó szemétszállítás díját (6532 Ft + áfa), amit jóhiszeműen szintén továbbszámláztunk. Ezt viszont a bérlő már nem fizette ki, mert szerinte ez a szerződésben nem szerepelt. Az összeg igen alacsony, ezért nem éri meg jogilag utánajárni, hogy kinek van igaza. A kérdésem az, hogy akkor járunk-e el helyesen, ha ott hagyjuk a könyvelésben a számlát és idővel majd értékvesztést számolunk el vagy sztornózhatjuk, tekintve, hogy nem történt valódi teljesítmény részünkről, pusztán rosszul értelmeztünk egy szerződést. Válaszát előre is köszönöm.

Autósok, figyelem! Március 1-jéig fizethetik be az elmulasztott kötelezőt szankció nélkül Cikk

Azok az év végén biztosítót váltó autósok, akik nem fizették be az első negyedéves kötelező gépjármű-felelősségi biztosítás díját, március 1-jéig még szankciómentesen pótolhatják, mert a törvény 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetővé – hívják fel a figyelmet közleményben a biztosítási alkuszok.

Saját adataimban évközi változás Kérdés

Tisztelt Cím! 1. Év közben szolgáltatót váltok (megváltoztatom az e-mail-címem). Hogyan kell ezt Önökkel közölnöm ahhoz, hogy továbbra is igénybe vegyem a szolgáltatásukat? 2. Éves szerződésem Önökkel május hónapba lejár. A múlt héten szerettem volna további 1 évre meghosszabbítani. A válaszuk az volt, hogy akkor lehet, ha a szerződésem lejár? 3. Az Önök által hirdetett szolgáltatás, melyben szerepel a kreditpont megszerzése is (kb. 29 ezer Ft). Ebbe bent van az alapszolgáltatás is, valamint a kreditpont megszerzése is online oktatással együtt? Tisztelettel

Munkavállaló és külső vállalkozó külföldi szaktanfolyam költsége. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem két részre oszlik. A könnyebbik talán az alkalmazott külföldön történő vizsgához kötött 1 hetes speciális szakképzés költségére vonatkozik. 1 hetes képzés Hollandiában, közel 1 millióba került az utazás, szállás, oktatás, vizsga. Szerződéssel talán biztosítható, hogy minimum 2 évig a munkahelyen maradjon a dolgozó, és így a kiküldő céget egyéb közteher és adó ne terhelje. Mi történik a fenti esetben, ha egy külső vállalkozót is be szeretne iskolázni a cég úgy, hogy a költséget mint megbízó állja adó- és járulékmentesen? Mivel védheti meg magát a megbízó, hogy az elvégzés után nem áll át a konkurenciához? A vállalkozó a képzés költségét nem tudja finanszírozni, de a speciális területre tekintettel, szükségünk van rá. Külföldi napidíjat kaphatnak-e?

Online társkeresők: ellenőrizze a szerződési feltételeket! Cikk

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2018. február 7-én és 8-án hét Magyarországon (is) népszerű online társkereső szolgáltató általános szerződési feltételeit tekintette át nemzetközi együttműködés keretében.

Cégvezetők ellen emeltek vádat adó- és járulékcsalások miatt Cikk

Vádat emelt hét cégvezető ellen az állami költségvetést több tízmillió forinttal megkárosító, fiktív munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos adó- és járulékcsalások miatt a Heves Megyei Főügyészség – közölte a szervezet vezetője szerdán az MTI-vel.

Franchise (jogbérleti szerződés) jutalék terhei Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy franchise szerződés alapján a jogbérletbe adónak a bankszámlájára érkezett jutalék után milyen adó- és járulékterhei keletkeznek, illetve, hogy a jogbérletbe vevőt a jutalék kifizetésén felül terheli-e egyéb fizetési kötelezettség?

A fogyasztókra hátrányos szerződési kikötések: az MNB közbenjárt Cikk

Az MNB az elmúlt időszakban összesen 20 jelentősebb pénzügyi intézmény – hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások – általános szerződési feltételeit tekintette át a fogyasztókra hátrányos egyes szerződéses gyakorlatok megszüntetése érdekében. A jegybanki fellépés révén a piaci szereplők több mint 150 ezer fogyasztói kölcsönszerződésből törölték további jogi lépések nélkül az ügyfelekre hátrányos vagy nem egyértelmű kikötéseket.

Őstermelő nemleges nyilatkozata Kérdés

Őstermelő nemleges nyilatkozatot tesz. Kérdésem az lenne, hogy a 20 százalék számlával igazolt költségeknél figyelembe vehető-e a magánszemélynek szerződés alapján kifizetett termőföld haszonbérleti díj? Számla nincs róla, csak szerződés és átvételi elismervény. Válaszát előre is köszönöm.

Kisteherautó vezetésére jogosult személy Kérdés

Tisztelt Szakétő! A kérdésem arra irányul, hogy ha a kft. tulajdonába kerül egy kistehergépjármű, amellyel kizárólag javítási-karbantartási munkákra szállnak ki alvállakozóink, tehát áruszállítás nem történik, a vállalkozónak, aki nekünk be fog számlázni a munka elvégzése után, lehet bármilyen módon (szerződés keretében) jogosultsága a járművet, iilletve menetlevelet vezetni?

Szerződés számviteli bizonylatként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik partnerünkkel – akivel társaságunknak huzamosabb ideje fennálló ingatlan bérleti szerződése van –, társaságunk a bérbevevő- megállapodást szeretnénk kötni, amelyben a partner konkrét szolgáltatáshoz nem kötött, utólagos számviteli engedményt nyújtana nyújtana társaságunknak (a hosszabb ideje fennálló bérleti jogviszonyra tekintettel). A számviteli engedmény 2016. és 2017. üzleti évet is érintené. Kérdéseink: - hogyan kell könyvelni a 2016. és 2017. üzleti évet is érintő, utólagosan kapott/ járó számviteli engedményt? - a kapott/járó számviteli engedmény elszámolásának bizonylataként elegendő a partnerrel kötött megállapodás, vagy szükség lenne külön számviteli bizonylatra is? - szükséges-e társasági adóra önellenőrzést végeznünk a 2016. üzleti évet érintő, társaságunknak járó számviteli engedmény elszámolása miatt? Köszönettel a válaszért!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close